Büyük Yas
Hatırlatmayın bana dokuzu beş geçeyi,
Hele puslu geçen o geceyi....
Söyletmeyin kasım adlı iki heceyi,
Bu benim en büyük yasım.
Bu Atam'ın öldüğü tarih 10 Kasım.
Atam ölmüş Dolmabahçe Sarayın'da
Çok üzüldüm olamadım ya yanında
Ağladım onun öldüğünü duyduğumda
Bu benim en büyük yasım
Bu Atam'ın öldüğü tarih 10 Kasım...
Duydum ki Atam ölmüş
Türkün yanan meşalesi sönmüş
Atam 10 Kasımda gömülmüş
Bu benim en büyük yasım
Bu Atam'ın öldüğü tarih 10 Kasım....
Bu tarihte Atam'ın kalmış cansız eti
Kan ağlıyor Türk Milleti..
Böyle anladık yokluğu, sefaleti
Bu benim en büyük yasım
Bu Atam'ın öldüğü tarih 10 Kasım...
Bu gün duydum sirenler çalıyor.
Sordum ne oldu? Dediler çiçekler soldu...
Dedim niye? Dediler ki Atatürk öldü diye...
Bundan sonra bayraklar yarıya iniyor.
Bu benim en büyük yasım
Bu Atam'ın öldüğüm tarih 10 Kasım...
Aziz Çınar
[align=center]Atatürk Diyor ki !!![/align]
** [align=center]İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal... İkinci Mustafa Kemal, onu "ben" kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur!
** Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir.
** Büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir.
** Ben, manevî miras olarak hiçbir nass-ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevî mirasım, ilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü müşkülât önünde, belki gâyelere tamamen eremediğimizi, fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. Zaman süratle dönüyor, milletlerin, cemiyetlerin, fertlerin saadet ve bedbahtlık telâkkileri bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve ilmin gelişimini inkâr etmek olur.
***[/align]
![]()
10 Kasım
10 kasım bir doğumdur
Her doğum başlangıçtır ölüme
Ölüm;
sığdırılmışsa içine bir yaşam
yaşam adanmışsa yaşamlara
ve öldüğünde insan
selam duruyorsa hala
topuyla,tüfeğiyle ve elinde çiçeğiyle
gözyaşlarıyla damla damla
insanlar
ve varsa hala ardından
ağlayan kadınlar
ve çocuklar
doğduklarında yokken bile sen
senin resminse yakalarındaki
cepheye giderken
ve anılıyorsan hala her 10 kasım da
senin adını taşıyorsa sokaklar,okullar
akıyorsa damlalar gözpınarlarından
yığınların
ve hala adın yazılamıyorsa
nüfus kütüklerinde
ve hala varsa öldürmek isteyenlerin
ölümün adı değildir
10 kasım
olsa olsa bir merhabadır ölüme
Atatürk 69. yıldönümünde anılacak
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 69'uncu yıldönümü olan bugün çeşitli tören ve etkinliklerle anılacak.
Ankara'da ilk tören sabah Anıtkabir'de düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, protokole dahil devlet erkanının oluşturacağı kortej eşliğinde Aslanlı Yol'dan yürüyerek saat 09.05'de mozoleye çelenk koyacak.
Gül ve beraberindekiler, burada Atatürk'ün manevi huzurunda 2 dakika saygı duruşunda bulunacak. Saygı duruşu, askeri bandonun çalacağı İstiklal Marşı'nın bitiminde sona erecek.
Cumhurbaşkanı Gül'ün Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalamasının ardından, korteje dahil olmayan sivil ve askeri erkan ile öğrenciler saygı geçişinde bulunacak.
Anıtkabir, resmi törenlerin ardından saat 11.00'de halkın ziyaretine açılacak. Kordiplomatik duayeni tarafından da saat 15.00'de Anıtkabir'e çelenk konulacak.
Bayraklar, Atatürk'ün 69 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'den itibaren güneşin batışına kadar yarıya indirilecek. Sivil Savunma Müdürlüğü'ne ait sirenler ve motorlu araç klaksonları da saat 09.05'de 2 dakika süreyle çalınacak. Tüm resmi ve özel okullarda da anma programları gerçekleştirilecek.
Çelenk koyma törenleri
Anıtkabir ile aynı anda Ulus Atatürk Anıtı, Sıhhiye Zafer Anıtı ve Atatürk Orman Çiftliği Atatürk anıtlarında da saat 09.05'de çelenk koyma törenleri yapılacak. Atatürk anıtlarına, Ankara Valiliği, Türk Silahlı Kuvvetleri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile diğer kurum ve kuruluşlarca çelenkler bırakılacak.
Valilik adına hazırlanan çelenkler, Atatürk anıtlarına anıtların bulunduğu Altındağ, Çankaya ve Yenimahalle ilçelerinin kaymakamlıkları tarafından konulacak.
Atatürk'ü anma haftası programı
Ankara'da, "10 Kasım Atatürk'ü Anma Haftası" kapsamında, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nca saat 10.00'da, kurum konferans salonunda "Okunuşunun 80'inci Yılında Büyük Nutuk'un Değeri" konulu anma toplantısı ve açık oturum düzenlenecek.
Toplantının açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın yapacak.
Atatürk Yüksek Kurumu Başkanı, Atatürk Araştırma Merkezi Başkan Vekili Prof. Dr. Sadık Tural'ın yöneteceği açık oturumda, eski Atatürk Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Başkent Üniversitesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın konuşmacı olarak yer alacak.
Altındağ Belediyesi'nce gerçekleştirilen etkinlik kapsamında Türk sanat müziği korosu, Yunus Emre Kültür Merkezi'nde saat 16.00'da Atatürk'ün sevdiği şarkıların seslendirileceği bir konser verilecek.
Çankaya Belediyesi'nce de Çağdaş Sanatlar Merkezi Konferans Salonu'nda Atatürk fotoğrafları sergisi açılacak. Atatürk hakkında 10-20 Kasım 1938 tarihleri arasında Türk basınında yer alan yazı ve fotoğraflardan oluşan sergi de aynı yerde gerçekleştirilecek.
Sergi ve film gösterimleri
Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce düzenlenen Atatürk konulu kitaplar ve süreli yayınlar sergisi ise OR-AN ve Cebeci Halk Kütüphaneleri ile Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi ve Yenimahalle İlçe Halk Kütüphanesi'nde 10-16 Kasım tarihleri arasında görülebilecek.
Anıtkabir Komutanlığı da Mehmetçik Kulesi Sinevizyon Salonu'nda "Güneşin Adı" konulu Atatürk belgeselini aynı tarihler arasında gösterecek. Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi, Cebeci Halk Kütüphanesi, Yenimahalle İlçe Halk Kütüphanesi ve OR-AN Halk Kütüphanesi'nde "Kurtuluş" ve "Sarı Zeybek" adlı filmleri gösterecek.
TCDD İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün Ankara Garı giriş holünde açacağı "Mustafa Kemal'in Askerleri" adlı fotoğraf sergisi de 10-19 Kasım tarihleri arasında gezilebilecek.
6'ıncı Uluslararası Atatürk Kongresi
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'na bağlı Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı'nca 12-16 Kasım tarihleri arasında Ankara'da 239 bilimadamının katılımıyla "6'ncı Uluslararası Atatürk Kongresi" düzenlenecek.
Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'ndaki kongre açılış töreninde Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Aydın ve Kurum Başkanı Prof. Dr. Tural konuşma yapacak.
Atatürk üzerine çalışmalarıyla tanınmış Andrew Mango, Salahi R. Sonyel, Utkan Kocatürk ve Bilal Şimşir'e açılış töreninde "hizmet ödülü" verilecek.
Prof. Dr. Utkan Kocatürk'ün yöneteceği açılış oturumunda ise "Milli ve Evrensel Yönleriyle Atatürk Devrimi" konulu panel düzenlenecek. Panele, Prof. Dr. Hale Şıvgın, Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Yrd. Doç. Dr. Şaduman Halıcı ve Prof. Dr. Salahi R. Sonyel konuşmacı olarak katılacak.
Kongre çalışmaları ise Başkent Öğretmen Evi'nde 4 ayrı salonda gerçekleştirilecek.
Saat Kaç?
Gazetenin manşetinde ki soru
Saat kaç?
Atatürk’ün son sözü…
Baktım geldiğimiz yere
İlerlememiş memleketim
Söyleyemedim utandım
On Kasımı beş geçiyor
Demek lazım.
10 Kasım 2006
Metin Yaltı
saygıyla anıyoruz...
[align=center]10 KASIM TÜRKÜSÜ
Atatürk! Anıtkabir devrimlerini söyler,
Bozkır ovalarına, Erciyes'e Ağrı'ya,
Ulusun egemen olduğunu
Özgür olduğunu
Haykıracağım haykıracağım işte,
Senin sustuğunca!
Yolunda yürüyeceğim Atatürk;
Ana baba oğul kız,
Dere tepe bucak köy,
Yeryüzü yaşamalarımla değil
Oralarda, Senin gittigince!
Atatürk, taşıyacağım
Çanakkale'de, Sakarya'da, Çankaya'da, al al,
Senin taşıdığını;
Yurdun gök ülküsü
Dalgalanırken,
Senin bayrağını yücelteceğim.
Senin çıktığınca.
F. Hüsnü DAĞLARCA
[/align]
Yeni ekrana gelmiş bir reklamdan alıntı.
videosunu bulursam onu da eklerim
Atam senin eline diken batar mı?
Filmde gül bahçesinde Atatürk ile bir çocuk arasında geçen diyalog yansıtılıyor. Filmde Atatürk'ün eline gül dikeni batıyor. Çocuk da
'Senin eline diken batar mı?' şeklinde soru soruyor.
Atatürk de çocuğa şöyle diyor:
"Bu gülü yetiştireceksen canın yanacak. 'Bu bahçede gül bitmez' diyenler olacak. Sen kendine şunu soracaksın:
'Ben burayı gül bahçesi yapmak istiyor muyum?
Çok istiyorsan, söylenenler umurunda olmayacak.
Tek isteğin...
şu kokuyu duymak olacak..."
Konuşmanın sonunda Atatürk çocuğa
"Anladın mı?" diye soruyor.
"Anladım" yanıtını alan Atatürk,
"Aferin sana. Uzat şu makası şimdi" diyor.
Anlayana çok bile...
Bookmarks