5 sonuçtan 1 ile 5 arası
    Yeni Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üniversite
    Ondokuz Mayis Universitesi
    Meslek
    gıda müh. öğrenciyim
    Sektör
    okuyorum
    Konular
    5
    Eklentileriniz
    2
    Kazanılan Kredi
    100
    Kullanılan Kredi
    71
    Kalan Kredi
    29

Thumbs down 12 Ton Bozuk ET YENMİŞ!!!

Merdiven altı gıda üretimini takibe alan İstanbul İl Genel Meclisi'nin raporu gıda terörünü gözler önüne serdi. Tonlarca bozuk etin piyasaya sürüldüğü tespit edildi. Büyük firmaların kaşarlarından çıkanlar ise...
    İstanbul İl Genel Meclisi, merdiven altı gıda üretimini yakın takibe aldı. Sağlığa uygun olmayan 12 ton bozuk etin piyasaya sürüldüğü iddialarını araştıran komisyonca hazırlanan rapor açıklandı.
    Virüslü et ve hazır kıymanın yanı sıra, süt ve süt ürünleriyle ile “iç yağıyla yapılan kaşar peyniri” iddialarını araştıran İl Tarım Komisyonu ile Sanayi ve Esnaf Komisyonu ilginç verilere ulaştı. İmalat ve satışlarla ilgili denetimlerden sorumlu İstanbul Tarım Müdürlüğü, 2010’da 603 et ve et ürünü üreten işletmeyi denetleyip, 121 işletmeye idari para cezası verdi. 7 işletme hakkında suç duyurusunda bulundu. Piyasaya et süren 70 işletme ise üretimden men edildi.

İstanbul’da üretim, satış ve toplu üretim yerlerinde yapılan denetimlerde ise 575 et ve et ürünleri numunesi, (kıyma, sosis, salam, sucuk, hamburger köftesi, döner, köfte, parça et, kuşbaşı, lahmacun harcı, kavurma, vs.) alındı. Ürünler serolojik (at, domuz eti, kırmızı et içinde kanatlı et aranması), histolojik (organ ve yabancı doku), mikrobiyolojik, et ürünlerinde soya ve nişasta aranması için analiz edildi. Ürünlerin 456’sı mevzuata uygun bulunurken, 28 ürünün mevzuata aykırı olduğu tespit edildi. İlk analiz sonucunda 54 ürünün

işlemleri sürdürülürken, 37 numuneye ait sonuçlar henüz il tarım müdürlüğüne ulaştırılamadı. Domuz etinin arandığı 19 numunede olumsuzluk tespit edilmedi. Kıymada da, yağ oranı miktarı denetimi için alınan 19 numuneden üçünün, mikrobiyolojik denetim için alınan 31 numunenin de dördünün mevzuata aykırı olduğu tespit edildi. 95 kıyma numunesinden, 12’sinde mevzuata aykırılık (kıymada çok hızlı üreyen Salvonevra ve Lizterya bakterileri) tesbit edildi.
    Kaşarda buzağı maması

İl Genel Meclisi piyasada satılan kaşar peynirlerinin yüzde 80’inin palm yağı (sıvı ve katı formda) ve buzağı maması adı altında getirilen süt tozu ile üretildiği ve denetimlerde yakalanmamak için bazı büyük firmaların havyan iç yağları ve bitkisel yağ karışımından oluşan yağları homojenizatör kullanarak süte katıp işledikleri iddialarını da araştırdı. Raporda 404 süt ve süt ürünleri üretim yeri denetlenip, mevzuata aykırılığı tespit edilen 50 işletmeye para cezası uygulandığı, 1 işletme hakkında suç duyurusunda bulunulduğu ve 21 işletmenin de üretimden men edildiği belirtildi.
    Kemik sıyrıntısı kıymaya girmeyecek
    TÜRK Gıda Kodeksi’ne göre, kıymanın hazırlanmasında, sadece bağ doku dahil, iskelet kaslarından elde edilen çiğ kırmızı et kullanılması gerekiyor. İlgili tebliğ, “Gıda değeri taşımayan sinir, tendon gibi kısımlardan, mekanik olarak ayrılmış etler ile kemik parçası veya deri içeren etlerden, baş etlerinden linea albanın kas olmayan parçalarında, karpal ve tarsal bölgelerden elde edilen etlerden, kemik sıyrıntılarından ve diyafram kasından kıyma hazırlanamaz” diyor.

Yönetici mutlu_571 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Selcuk Universitesi
    Meslek
    gıda mühendisi
    Sektör
    gıda
    Konular
    67
    Eklentileriniz
    37
    Kazanılan Kredi
    Yönetici
    Kullanılan Kredi
    Yönetici
    Kalan Kredi
    Yönetici

Standart Cevap: 12 Ton Bozuk ET YENMİŞ!!!

öyle 5000-10000 tl ceza ile olmaz bu işler... senede yüzlerce ton bozuk, tüketime aykırı ürün satan bir işletme birkere cazai işlem görüyor onu da seve seve ödüyor...
    bu konu da terörle mücadele kapsamında değerlendirilse çok iyi olur bence.

HİÇBİRŞEY TESADÜF DEĞİLDİR.

Yine dağların sevdası düştü yüreğime anne
    Kurşunların sevdası,
    Zulümlerden bıktım usandım
    Yüreğim kanıyor anne,
    Kara bulutlar bir sağanaktır tutturmuş gider
    Dünya zulüm, zulüm kokar anne
    ...

GidaGundemi.com Yazarı Oğuz Pelikli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Ege Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Danışmanlık
    Konular
    383
    Eklentileriniz
    70
    Kazanılan Kredi
    3500
    Kullanılan Kredi
    31
    Kalan Kredi
    3469

Kesinlikle katılıyorum...
    Meclisten Gıda Terörüne özel bir cezalandırma sistemi geçirilmeli.
    Cezalar öyle bir hal almalı ki bu düzenbazlar bırakın yapmayı düşünmeye bile korkmalılar...

“Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”

Ön Lisans Üye
    Üniversite
    Pamukkale Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Turizm- Otel
    Konular
    37
    Eklentileriniz
    14
    Kazanılan Kredi
    700
    Kullanılan Kredi
    567
    Kalan Kredi
    133

rezalettt bunları insanlar yedi ve hala yiyorr belkidee.. ceza sistemini getirecek olsaydıı denetimde boşluk yaratan sorumlu yöneticilik ile ilgili değişiklik yapılmazdı. Sorumlu yönetici varken bile tağşiş engellenemiyordu şimdii önünü alamazlar..ben pek ümitli değilim açıkçası ama keşke söylediğiniz gibi olsaaa..olsada insanların bunları yemesinden rahatsız olmayan adamlar maddi olarak birazcıkk rahatsızz olsaa!!

Yeni Üye
    Üniversite
    Hacettepe Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Otel
    Konular
    2
    Eklentileriniz
    0
    Kazanılan Kredi
    0
    Kullanılan Kredi
    0
    Kalan Kredi
    0

Denetimleri sıklaştırıp sorumlu yöneticiliğin kapsamının ve yetkisinin arttırılacağı yerde,sorumlu yöneticilik kaldırılırsa daha neler yer bu millet bilemiyorum