8 sonuçtan 1 ile 8 arası
    GidaGundemi.com Yazarı
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üniversite
    Seciniz
    Meslek
    öğrenci
    Sektör
    öğrenci
    Konular
    123
    Eklentileriniz
    21
    Kazanılan Kredi
    1050
    Kullanılan Kredi
    49
    Kalan Kredi
    1001

Standart 5 bin ziraat mühendisini işsiz bırakacak karar

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, bugün yürürlüğe giren 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile sorumlu gıda yöneticisi olarak istihdam edilen 7-8 bin ziraat mühendisinin 5 bine yakınının işsiz kalacağını savundu.

Kiraz, yazılı açıklamasında, 13 Haziran 2010 tarihli 5996 Sayılı ''Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu''nun Resmi Gazete'de yayımlandığını, kanunun büyük bölümünün yürürlük tarihi ile ilgili olarak ''yayımından 6 ay sonra yürürlüğe girer'' hükmüne yer verildiğini belirtti.

Yürürlükteki gıda güvenliğini sağlayan dört ayrı kanunun, dört ayrı disiplinin ayrı ayrı kanunları olmasına rağmen ''Avrupa Birliği böyle istiyor'' ve ''gıda güvenliğini bu şekilde sağlayabiliriz'' gerekçesiyle 'çorba edildiğini' savunan Kiraz, bu şekilde bazı meslek gruplarının yetkilerinin arttırıldığını, bitki koruma ve sorumlu gıda yöneticiliği konularında çalışan, istihdam edilen ziraat mühendislerinin de mağdur edildiğini öne sürdü.

Ülkede 15 bin civarında ekmek fırını, bir o kadar da pastane ve unlu mamul üreten üretim tesisinin bulunduğunu kaydeden Kiraz, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Önceden beri uygulanan '20 beygir üzeri motor gücü bulunan gıda üreten işyerlerinde ziraat mühendisi çalıştırmak' zorunlu iken, yeni kanunda (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri gıda mühendisi, ziraat mühendisi, kimya mühendisi ve kimyager çalıştırırlar) denilmektedir.

Sayın Bakan'ın isteği ile 20 KW olan işgücü kapasitesi 30 KW'ye çıkarılmak suretiyle sorumlu gıda yöneticisi olarak istihdam edilen 7-8 bin ziraat mühendisinin 5 bine yakını işsiz kalacak ve en az 10 bin ekmek fırını ve bir o kadar pasta ve unlu mamul üreten gıda işletmesi bu ziraat mühendisleri tarafından denetlenemeyecektir.

Şimdi soruyoruz: Gıda güvenliğini bu işletmelerde nasıl sağlayacaksınız? Bu iş bakanlığın mevcut denetleme sistemine bırakılırsa, ülkemizde bir fırın ancak 2-3 yılda bir denetlenebilecektir.

İşsiz kalan 5 bin civarındaki ziraat mühendisinin mağduriyetleri nasıl çözülecektir, sorumlu yöneticileri olmayan 20 bin civarı işletmede üretilen gıdanın güvenilirliği nasıl sağlanacaktır?''

AA

Yönetici Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Gaziosmanpasa Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Kuru Meyve
    Konular
    106
    Eklentileriniz
    23
    Kazanılan Kredi
    Yönetici
    Kullanılan Kredi
    Yönetici
    Kalan Kredi
    Yönetici

Arrow Cevap: 5 bin ziraat mühendisini işsiz bırakacak karar

"İşsiz kalan 5 bin civarındaki ziraat mühendisinin mağduriyetleri nasıl çözülecektir, sorumlu yöneticileri olmayan 20 bin civarı işletmede üretilen gıdanın güvenilirliği nasıl sağlanacaktır?'' "

Bu habere ancak gülünür be arkadaş.! yaptıkları açıklamalarla kendilerini ne kadar aciz hissettikleri ortada..neyi savunuyorlar anlamıyorum.gıda mühendisleri ile 1-2 ortak ders alarak gıda güvenliğini sağlayabilecek noktaya gelebildiklerini mi sanıyorlar acaba...ziraat müh. iş kolu çok farklı iken gıda mühendislerinin iş kolları çok farklıdır.!bunu göz ardı etmeyelim.birveteriner veya ziraatçi gelip bizlere gıda güvenliğinden biz sizden daha iyi anlarız demesin...sakın ama sakın! bu açıklamayı yapan kişininde insan sağlığının hiç mi hiç umrunda olduğunu düşünmüyorum...neyin peşinde olduğunuda eminim tüm arkadaşlar biliyordur...

saygılar.

Yeni Üye Selman YILMAZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Selcuk Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Un Sektörü
    Konular
    9
    Eklentileriniz
    3
    Kazanılan Kredi
    150
    Kullanılan Kredi
    47
    Kalan Kredi
    103

Standart Cevap: 5 bin ziraat mühendisini işsiz bırakacak karar

Bu açıklamaya çok gülüyorum adı üzerinde gıda işletmesi deniyo ama kontrolu denetiminde ziraat mühendisi geçiyo çok acı bi durum.Bu olay bizi ilgilendiren bi olay Gıda mühendislerinden bu kanuna bi gıda mühendisleri odasından tepki açıklaması gelmiyo kendi hakkımızı savunamıyoruz ama ziraat mühendislerini normalde ilgilendirmemesi gereken bi olayda bile savunanlar var

GidaGundemi.com Yazarı Oğuz Pelikli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Ege Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Danışmanlık
    Konular
    383
    Eklentileriniz
    70
    Kazanılan Kredi
    3500
    Kullanılan Kredi
    31
    Kalan Kredi
    3469

Gıda Mühendisleri Odası çıkarılan bu kanun çıkarılmadan öncede çıkarıldıktan sonra da bu konu hakkında birçok basın açıklması yapmıştır. Bazı televizyon kanallarındaki programlara da katılıp bu konu çeşitli platformlarda dile getirilmiştir.

Oda'nın yaptıkları yeterli midir? Başka birşeylerde yapılmaz mıydı? Kanun çıkmadan önce veya çıktıktan sonra kamu oyunu harekete geçirmek adına daha neler yapılabilrdi gibi konuları tartışabiliriz. Tabi burada da bir parantez açmak isterim. Bu kanun taslak halindeyken buradan, facebooktan, e-posta gruplarından sürekli tepkiler dile getirildi. İzmir'de bunu protesto için Alsancak'ta Gündoğdu'da basın açıklaması ve ufak bir yürüyüş yapıldı (Yasal izinler alınıp). Halkımıza bilgilendirme amaçlı borşürler dağıtıldı. Mesleğimiz ve halk sağlığımız için bu denli önemli bir harekete kaç kişi katıldı dersiniz. Bir kısmı öğrenci olmak üzere 100 kişi civarında bir insan geldi. Eğer biz oraya 100 kişi değilde 1000 kişi toplsaydık bütün anahaber bültenlerinde ön sıralarda yer alan bir haber oluruduk. Böylecede sesimizi bütün topluma duyurmuş olurduk. Bizler birey olarak üstümüze düşeni yapmıyorken başkalarından birşey beklemek bence en kolayı...

Bu yürüyüş dışında da birçok şey yapılabilir ama bunun için hepimizin elini taşın altına sokması gerekiyor. Bireysel veya ufak kitlelerle yapılan hiçbirşey toplumun veya basının dikkatini çekmiyor ne yazık ki...

“Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”

Yönetici Didem SALİCİK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Uludag Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Kek, bisküvi, çikolata
    Konular
    160
    Eklentileriniz
    37
    Kazanılan Kredi
    Yönetici
    Kullanılan Kredi
    Yönetici
    Kalan Kredi
    Yönetici

Oğuz abiye katılıyorum gmo birşeyler yapmaya çalıştı bende öğrenci olarak katkıda bulunmaya çalıştım bursada birçok yerde 1000 lerce imza topladık karşı gelmek yasa tasarının kabul edilmemesi için ama bir işe yaramadıgını görülüyor. Tamam belki yeterince dile getirilmedi katılım sağlanamadı ama devletin de bizlerin çabalarını görmezden geldiğini takmadıgını düşünüyorum.
    Madur olan sadece ziraat mühendisleri mi? Hem fırında ziraatçinin ne işi var Bu başlıkta gıda mühendislerinin maduriyetinden söz edilmsi gerekirdi.
    İçim kararıyor bu haberleri gördükçe gelmeseydim bu bölüme diye içimden geçirmiyor değilim. Ne zaman bizleri adam yerine koyacak bu devlet acaba diye merak ediyorum. Sanki gıda mühendisliği diye bir meslek gurubu yokmuş gibi davranıyorlar. Veterinerlik ne büyük bir meslekmiş ya... ben üniversite tercih zamanında veterinerliğe yan gözle bakmadım adamlar şimdi bizim önümüzde. bunu kabul edemiyorum. bu devletin bu anlayışın ne zaman değişeceğini veya değişip değişmeyeceğini merak ediyorum. Bir gün bizlerin değerinin görüleceğini umut ediyorum.
    Bu kadar iş bulamayan varken birde işi olanlar da işinden ediliyor.. yazık..

Yeni Üye pyakamoz7 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Pamukkale Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    gıda
    Konular
    11
    Eklentileriniz
    8
    Kazanılan Kredi
    400
    Kullanılan Kredi
    114
    Kalan Kredi
    286

Exclamation Cevap: 5 bin ziraat mühendisini işsiz bırakacak karar

Açık konuşmak gerekirse kimse kimsenin sağlığını düşünmüyor. Sadece göz boyamak amaçlı söylenmiş olan sözler bunlar.
    Eğer sağlık düşünülmüş olsaydı, ilk olarak hastalıkların ya da uzun sürede ortaya çıkan rahatsızlıkların sebebinin gıdalardan ve beslenmeden ileri geldiğini anlayabilirlerdi.Yani işin aslı gıdayı iyi bilmek ve tüketmekle alakalı. Gıdalar insan hayatında bu kadar önemli bir yere sahipken gıda ile insan arasındaki doğru yolu çizen gıda mühendisleri neden hiç önemsenmiyor çok merak ediyorum. bu yasa da bile ziraat mühendislerini düşünülüyorsa ben de bunları söyleyenlerin insan sağlığını düşündüklerini hiç sanmıyorum...

Yeni Üye
    Üniversite
    Harran Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Gıda
    Konular
    4
    Eklentileriniz
    1
    Kazanılan Kredi
    50
    Kullanılan Kredi
    1
    Kalan Kredi
    49

adı üstünde ya bide kendisi söylüyor Gıda Denetleyicisi olarak Ziraatçiler işsiz kalacakmış.. İyide zaten onlar yanlış konumdalar ki,, tabiki de işsiz kalacaklar. Biz gidip bahçe bitkileri bölümünde çalışabiliyor muyuz,, yada tohum firmasında çalışabiliyo muyuz ?? ozaman kimsede Gıda Denetleyicisi olarak çalışamaz. Geçen Alo Gıdaya gittim inanırmısınız koskoca kurumda sadece 2 gıda mühendisi vardı. Yemek fabrikaları denetimine bile ziraat mühendisi bakıyordu güldüm kendi kendime,, adam daha etin nasıl çözündürülmesi gerektiğini bilmiyor ama denetleyici. Arkadaşlar suç onlarda değil suç bizde malesef,, adamın yanında gıda mühendisi vardı ben olaya şikayet etmeme rağmen o meslekdaşım sağolsun tek kelime bile etmedi.. Birlik olup tek vücut gibi hareket etmedikten sonra bu olayların çözüleceğini sanmıyorum.

Yeni Üye lostmymindd - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Trakya Universitesi
    Meslek
    Öğrenci
    Sektör
    Öğrenci
    Konular
    10
    Eklentileriniz
    1
    Kazanılan Kredi
    50
    Kullanılan Kredi
    50
    Kalan Kredi
    0

Ben bu haberleri görünce çok seviniyorum, mutlu oluyorum. Bu sonuca bizleri getiren yine bizleriz. Kimse taşın altına elini atmak istemiyor. Bu meslekte oda,örgüt kültürü yok.