Değerli Meslektaşlarımız;
Bir süredir TBMM'de gıda güvenliğini ve meslek alanlarımızı yakından ilgilendiren yasa tasarıları görüşülmektedir. Bunlardan biri de, "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Tasarısı" dır. Tasarı 25 Mart 2010 tarihinde, bizlerin de katılımı ile TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlanmıştır. Yasanın çok kapsamlı olması nedeniyle, alt komisyon kurularak, çalışmanın alt komisyon marifeti ile yürütülmesi uygun görülmüştür.
Ancak, 31.03.2010 tarihinde gerçekleştirilen Alt Komisyon toplantısında yürütülen çalışmada yer alan Veteriner Hekim Milletvekillerinin verdikleri önerge ile hayvansal gıdaların kontrollerinin sadece Veteriner Hekim varlığında yürütülmesini sağlayan bir değişiklik kabul edilmiştir. Bu düzenlemenin Ana Komisyon'da da kabul görmesi halinde, sadece kesim ve parçalamadaki muayenelerin değil, salam, sosis, sucuk, yoğurt da dahil olmak üzere tüm hayvansal gıdaların resmi denetimlerinin Veteriner Hekim varlığında yapılması kaçınılmaz olacaktır.
Bu yaklaşım bilimle örtüşmediği gibi, AB uygulamaları ve gereklilikleri ile de uyumlu değildir. Bu düzenlemenin Ana Komisyon toplantısında değiştirilebilmesi için meslektaşlarımızın da desteğine ihtiyaç duymaktayız. Ekte bir mesaj metni ve bu metnin gönderilmesi gereken Komisyon üyelerinin ve Tarım ve Köyişleri Bakanı'nın iletişim bilgileri bulunmaktadır.
Ana Komisyon toplantısının 08.04.2010 Perşembe günü yapılması oldukça güçlü bir ihtimaldir. Bu nedenle, bu mesajların en geç 07.04.2010 tarihinde komisyon üyelerine iletilmesi büyük önem taşımaktadır.
Mesajlar, ad ve soyad belirtilerek, listede yer alan kişilere ayrı ayrı mail ya da faks yoluyla gönderilecektir.
TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası
Ege Bölge Şubesi Yönetim Kurulu
Not: aşağıda örnek metni görebilirsiniz. Ayrıca ekteki sıkıştırılmış dosyanın içinde hem metni hemde gönderilecek faks no, e-posta adreslerini bulabilirsiniz.
Bunun içinde tepki göstermeyeceksek emsleğimiz için bundan sonra hiçbir konuda konuşmanın anlamı yok.
ŞİMDİ MESLEĞİNE SAHİP ÇIKMA ZAMANI...
Sayın Komisyon Başkanı ve Üyeleri,
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 31.03.2010 tarihinde TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Alt Komisyonu’nda görüşülerek kabul edilen, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Taslağı’nın; “Üretim, İşleme ve Dağıtım Aşamalarında Resmi Kontrollerden Sorumlu Meslek Mensupları başlıklı 2 No’lu Ek’inde son anda ne bilimsel gerçeklerle, ne ülke koşulları ile ne de AB Müktesebatı ile bağdaşmayan bir biçimde değişiklik yapıldığını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayım.
Alt komisyonda yapılan bahse konu değişiklikle; peynir, yoğurt, salam, sucuk gibi ileri işlenmiş ürünler de dahil olmak üzere tüm hayvansal ürünlerin resmi kontrollerinin mutlaka veteriner hekim varlığında yapılması zorunlu hale getirilmektedir. Gıda güvenliği kontrollerinin yürütülmesinde, gördükleri eğitim nedeniyle tartışmasız biçimde yetkin olan gıda mühendislerinin bu görevi ancak bir başka mesleğin varlığında yürütebilir hale gelmeleri kabul edilebilir değildir.
Hayvansal gıdaların üretiminde kullanılan hammaddenin elde edildiği hayvanların kesim öncesi (ante mortem) ve kesim sonrası (post mortem) muayenelerinin sadece veteriner hekimlerce yürütülmesi, tarafımızca da tartışmasız kabul edilen bir gerekliliktir. Ancak; bu kontroller yapıldıktan sonra işlenmek üzere üretim hattına yönlendirilen hammaddenin, üretim aşamalarında gördüğü işlemler mühendislik, teknoloji ve hijyen bilgisi gerektirenişlemlerdir. Sağlık damgası taşıyan etlerin veya sağlık kontrolleri yapılmış hayvanlardan elde edilen hammaddelerin hem güvenli bir şekilde son ürüne işlenmesinde, hem de bu şekilde üretilen ve satışa sunulan ürünlerin resmi kontrollerinde, başta gıda mühendisleri olmak üzere; gıda hijyeni ve teknolojisi konusunda eğitim alan ilgili tüm meslek grupları bu görevi üstlenebilir durumdadır. Veteriner Hekimlerin eğitimleri esas olarak hayvan sağlığı/refahı üzerinde yoğunlaşırken, gıda mühendislerinin tüm lisans eğitimini gıda güvenliği; gıda kimyası, mikrobiyolojisi; fiziksel ve kimyasal tehlikeler, HACCP ve gıda teknolojisi oluşturmaktadır. AB halen tüm üye ülkelerindeki denetçilerine bu kapsamda eğitim vermeye çalışmaktadır.
Nitekim uyum sağlamakla yükümlü olduğumuz AB Müktesebatında yer alan, Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin “İnsan Tüketimine YönelikHayvansal Ürünlerin Resmi Kontrollerinin Düzenlenmesine İlişkin Özel Kuralları ortaya koyan 29 Nisan 2004 tarih ve (AT) 854/2004 sayılı Tüzüğü” nde “Özel uzmanlıkları ışığında, kesimevlerinin, av işleme tesislerinin ve belirli parçalama tesislerinin denetimlerini ve kontrollerini resmi veteriner hekimlerin yürütmesi uygundur. Diğer tipteki işletmelerin denetim ve kontrolleri için en uygun olan elemanların kararlaştırılması Üye Devletlerin takdirindedir.” hükmü açıkça yer almaktadır. Yasa Tasarısı’nın önerge verilmeden önceki halinin AB Komisyonu’nca da uygun bulunmuş olması, bu durumun açık göstergesidir.
AB Tüzüğü, hayvansal ürünlerin kontrollerinde Veteriner Hekimlerin bulunması gerekli alanı bu ölçüde net tanımladığı halde, yapılan değişiklik için gösterilen “AB ile uyum sağlamak” gerekçesi anlamlı ve gerçekçi değildir.
Ülkemiz açısından gıda güvenliğinin sağlanmasında son derece önemli gündem maddeleri vardır. Bu sorunlar ancak tüm kaynakların ve yetişmiş insan gücünün doğru ve etkin bir biçimde yönlendirilmesi ve işbirliği ile aşılabilecektir. Halk sağlığının etkin bir biçimde korunması yerine; “belirli bir meslek grubunun kayırılması” gibi bir yanlışlığa düşülmeyeceğine inancımızı korumaktayız.
Ülkemizde, halk sağlığının korunması ve güvenli ve kaliteli gıda arzının temin edilmesine ve gıda sektörünün günün değişen koşullarına, gelişen teknolojilere ayak uydurabilmesine hizmet veren bir gıda mühendisi olarak, siz değerli Komisyon Başkanı ve Komisyon üyelerinin önemli bir hatanın düzeltilmesi yönündeki talebimi, dikkate alacağınız inancıyla iletmeyi bir görev olarak değerlendirmekteyim. Saygılarımla arz ederim.
Kredisi olmayan üyeler için TIKLAYINIZ
|
|
|||||
|
|||||
|
|
|||||

LinkBack URL
About LinkBacks

Paylaş