ondokuz mayıs üniversitesi ambalaj teknolojisi 2009 yılı ders kitabı
yrd.doç.dr hasan temiz
AMBALAJ TEKNOLOJİSİDERS NOTU
Günümüz gıda sanayinde ambalajlama ve ambalaj malzemeleri konusu oldukça kapsamlı bir uzmanlık hatta ayrı bir meslek dalı haline gelmiştir. Küçük veya büyük her gıda işletmesinde en azından bir ambalajlama ünitesi bulunmaktadır. Budan dolayıdır ki bazı üniversitelerde Ambalajlama Mühendisliği adı altında özel eğitim bile verilmektedir. Tabi ki her gıda mühendisinin birer ambalajlama uzmanı olması gerekmemektedir. Ancak konunun bilincinde olmalı ve belirli bir gıda için yapılacak ambalaj ile ilgili, tasarım ve planlamaları, sayısal değerleri belirleyebilmelidir.
Gıda endüstrisinde ambalaj, içine konulan gıdaları dış etkenlerden koruyan, taşıma, depolama, dağıtım, tanıtım, reklam ve pazarlama gibi işlemlerin yapılmasını sağlayan cam, metal, plastik ve kağıt malzeme ile bunların karışımından oluşan malzemelerdir.
Geçmişte ambalajlama, üretim maliyetine ek yük getiren üretim sürecinin bir parçası olarak kabul edilirken günümüzde belirtilen özelliklerinden dolayı üretim süreninin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Yani ambalaj içine konulan ürünü koruyan bir araç değil ürünün bir parçası haline gelmiştir.
Dosya türü : doc
Şifre : www.forumfood.net
|
|
|||||
|
|||||
|
|
|||||

LinkBack URL
About LinkBacks