Doğu Anadolu Bölgesi tarım sektörü ağırlıklı bir yapıya sahiptir. Tarım sektörü içinde ise; hayvancılık alt sektörü en ağırlıklı ekonomik faaliyet alanı olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak, uzun vadede Bölge’nin kalkınması ve diğer bölgeler ile gelir farklılığının makul sınırlara çekilmesi Bölge’de imalat sanayiinin gelişimi ile mümkün olacaktır. İmalat sanayiinin gelişmesi ise Bölge’nin sahip olduğu hammadde kaynaklarının değerlendirilmesi ile mümkün olacaktır. Özel sektör öncülüğünde, kamunun sağlayacağı teşvikler de değerlendirilerek, sürdürülebilir bir imalat sanayiinin oluşması Bölge’nin mukayeseli avantajlarının iyi kullanılmasına bağlıdır.
Bu kapsamda değerlendirilmesi ve katma değeri yüksek ürünlere doğru geliştirilmesi gereken alanların başında, hayvancılık ve hayvancılıkla ilgili olarak ortaya çıkan çeşitli hammadde kaynakları gelmektedir. Bunlar arasında arıcılık faaliyetleri ve bal üretimi de bulunmaktadır.
Bingöl ili nüfus yoğunluğu düşük, büyük şehirlere göç veren ve gelir düzeyi Türkiye ortalamasının oldukça altında bir yerleşim merkezidir. DAP kapsamında potansiyeli değerlendirilmeye çalışılan ilde mevcut bal üretimi standardize edilerek gıda sektörü kapsamında kaliteli balın paketlenmiş halde pazarlanması planlanmıştır. Bingöl ilinde kurulacak bir entegre arıcılık (üretim ve paketleme) tesisi ile yörenin bu hammadde kaynağının değerlendirilmesi mümkün olacaktır. Yöre istihdamına ve gelir düzeyine katkıda bulunacak olan proje, Bölge ihtiyaçlarının yerinden karşılanması konusunda da etkili olacaktır.
Bingöl ilinde yapılması planlanan bal paketleme tesisi, tamamen yurtiçi piyasaya yönelik olarak faaliyet gösterecektir. Bunun yanı sıra sektörde üretim tamamiyle Bölge’de üretilecek bal miktarına bağımlı olarak yapılacağından söz konusu tesiste toplam giderlerinin yüzde 7 oranında bir pazarlama maliyeti oluşacağı öngörülmüştür.
Fizibilite kapsamında yapılması planlanan tesiste, Bölge’nin bal üretim potansiyeli ve seçilmiş olan makine teçhizata bağlı olarak tam kapasitede yılda 300 gün üzerinden 300.000 kg. bal % 5 oranında bir kayıpla, 285.000 kg. paketlenmiş bal üretilecektir. Tesiste peynir ve benzeri ürünlerin paketlenmesi de yapılabilir.

Dosyanın şifresi:www.forumfood.net