Türkiye'nin en büyük meyve suyu üreticilerinden Aroma, üretim kapasitesini artırmak için harekete geçti. Avrupa, Kazakistan, Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye yılda 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Aroma, üretim üssü Karaman'daki fabrikasını büyütmek için de 4 milyon dolar bütçe ayırdı. Şirket, ayrıca Tekel'in özelleştirmesiyle ortada kalan Karaman'daki üzüm üreticilerine de sahip çıkma kararı aldı.

Karaman'daki bağların kurumasını istemediklerini belirten Aroma Yönetim Kurulu Başkanı Metin Duruk, bağcının elinde kalan üzümleri satın alarak, meyve suyunda kullanacaklarını söyledi. Karaman'da bulunan fabrikasında günlük bin 600 ton elma, bin ton şeftali işleyen Aroma, 4 milyon dolarlık ek yatırımla toplam kapasiteyi 2 katına çıkaracak.

Çiftçi sahipsiz kaldı

8 yıl önce Karaman'da yatırım yapmaya başladıklarını anlatan Duruk, 3 yıl önce aldıkları kararla bölgede, dünyanın en büyük modern konsantre tesislerini kurduklarını söyledi. Duruk, 30 milyon dolara aynı anda 3 değişik ürünü işleme kapasiteli sistemlere, bu yıl şeftali, kayısı ve vişne işleme hatlarını da eklediklerini belirterek, "Sahip olduğumuz 12 adet üretim hattına bu yıl ekleyeceğimiz 2 adet üretim hattı ve dolum tesisiyle, Aroma'nın toplam kapasitesini 2 katına çıkarmış olacağız" dedi. Duruk, Karaman'da özelleştirmeden sonra Tekel'in bölgeden çekilmesi nedeniyle ortada kalan bağcının üzümlerini de kademeli olarak alacaklarını dile getirdi.