Arkadaşlar merhaba bakliyat ve baharat sektorunde calısanlar varsa rutin olarak yapılan mikrobiyolojik ve fiziksel analizler nelerdir bana yardımcı olabilir misiniz????
Arkadaşlar merhaba bakliyat ve baharat sektorunde calısanlar varsa rutin olarak yapılan mikrobiyolojik ve fiziksel analizler nelerdir bana yardımcı olabilir misiniz????
şuan bakliyat ambalajlama fabrikası kurulumu yapıyorum konuyla ilgili çok bilgi sahibi oldumbakliyatta duyusal analizlar dışında elek analizi rutubet yabancı madde hektolitre .. şuan aklıma gelenler bunlar
Baharatlarda Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin mutlaka istenmesi lazım.
Baharat konusunda kısaca şunları söyleyebilirim.Bazı analizler baharat çeşidine göre değişebiliyor.
Toz biber ve pulbiber için;
-Aflatoksin B1 ve toplam aflatoksin.
-Sudan 1 ve Sudan 4 yani boya analizleri
-Karabiberde kalibre önemli.Kalibresi arttıkça karabiberin değeride artar. Ayrıca içeriğindeki toz oranı( pin ) önemli.Toz karabiber alan varmıdır bilmiyorum ama bu söylediklerim tane karabiber için geçerli. Tane karabiber alıp kendinizin öğütmenizi tavsiye ederim.
-Nane için, içeriğinde yabancı madde olup olmadığı.
-Kekik için, içeriğinde yabancı madde olup olmadığı.
-Kimyon tane almanızı tavsiye ederim.Öğütülmüş alırsanız içeriği önemli.
-Pulbiberde aliminyum silikat oranı???
-Mikrobiyolojik için ise standart kodeksin belirlediği analizler.
Ben mikrobiyolojik analizlerden önce fiziksel analizleri ele aldım.Çünkü baharat sektörü hileye açık bir sektör ve yapanlarda piyasada fazlaca var.Yukarıda saydıklarımdan sadece aflatoksin, ürünün yapısından kaynaklı bir unsurdur.Onu tamamen yok edemezsiniz fakat mevzuatın belirlediği sınırların altında üretim yapabilirsiniz.Diğer saydıklarım ise tamamen hile amaçlı yapılan unsurlardır.Ürüne sonradan katılırlar.Yukarıda saydığım örnekleri dahada artırabilirim...
Yapacağın en önemli şey, hileli ürünleri fabrikadan içeriye dahi sokmamak.(Bunu yapan çok olduğu için söylüyorum)
İyi çalışmalar...
pazartesi bir baharat fşrmasının mülakatına gireceğim...
analiz bilmemi istiyorlar...
yeni askerden geldim sanki hiçbirşey hatırlamıyorum gibi....
genel olarak hangi analizlerden bahsetmeliyim?
birisi yadımcı olursa sevinirim![]()
Merhabalar,
Aslında yazdığın mesajın hemen üzerindeki mesajın içeriğinde sorduğun sorunun cevabını bulabilirsin.
Ama ben yinede söyleyeyim.
Aflatoksin çok önemli.Bunun yanında mikrobiyolojik testler (gıda mevzuatında yazılıdır). Boya analizleri. Yağ tayini.Nem tayini.
Senden ne gibi bilgi sorarlar tam bilmiyorum ama bunlar hakkında biraz bilgi edinmende yarar var.
Ayrıca bunların dışında fiziksel analizler var. İşin bu bölümü daha çok baharat sektöründe edindiğin tecrübeyle anlayabileceğin türden.
Sana kolay gelsin...
bilgiler için tesekkurler ..
Bookmarks