Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sisteminde değişikliğe gidildi.

Maliye Bakanlığı tarfından, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliğinde değişikliğe gidildi.

Bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan yeni düzenlemeye göre, ihracat amacıyla üretilen tütün mamulleri ve alkollü içkiler ile 5 cl'den küçük iç ambalajla üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerde bandrol kullanılmayacak veya kod uygulanmayacak. Ancak ihraç edilmek üzere üretilen ürünlerin sayımları yetkili firma tarafından yapılacak.

Düzenlemede, Ürün İzleme Sistemi de "Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla üretilen veya ithal edilen tütün mamullerinin ve 5 cl ve daha büyük iç ambalajlı alkollü içkilerin işaretlenmesi ve Gelir İdaresi Başkanlığında kurulan merkezi bilgi sistemine aktarılması ve mobili cihazlarla saha denetimine olanak sağlanması işlemlerinin bütünü" şeklinde yeniden tanımlandı.

Aktive edilmiş bandrol uygulaması

Değişiklik Tebliğine göre, bira haricindeki 5 cl'den büyük-20 cl'den küçük iç ambalaj hacimli alkollü içkiler üzerinde seri üretim yapan üreticiler, seri üretim yapmayanlar ve ithalatçılar ayrımı yapılmaksızın 20 Mart 2008'den itibaren aktive edilmiş bandrol uygulaması yapılacak.

20 Mart 2008 tarihinden önce bandrolsüz üretilmiş ya da ithal edilmiş olan 5 cl ve 5 cl'den büyük, 20 cl'den küçük iç ambalaj hacimli alkollü içkilerin (bira hariç) üreticileri ve ithalatçıları tarafından 20 Mart'dan itibaren teslimi, toptan ve perakende satıcıları ve açık alkollü içki satan yapanlar tarafından ise 1 Mayıs 2008 tarihinden itibaren satışı yapılamayacak.

Bu nedenle, üretici, ithalatçı, toptan satıcı, perakende satıcı ve açık içki satıcılarının stoklarında bulunan 20 Mart öncesi üretilmiş veya ithal edilmiş 5 cl ve 5 cl'den büyük, 20 cl'den küçük iç ambalaj hacimli ürünlere 1 Mayıs tarihine kadar aktive edilmiş bandrol uygulanması gerekecek.

Bu kapsamda uygulamanın başlangıç tarihi olan 20 Mart 2008'den 1 Mayıs 2008'e kadar olan dönemde stoklarında bu nitelikte bandrolsüz alkollü içki bulandıranlar, bandrol taleplerini, söz konusu ürünleri teslim aldıkları tedarikçisine bildirecek.

Tedarikçilerin faaliyeti terk etmesi, ithalat veya üretim izninin ortadan kalkması durumunda ise 1 Nisan'a kadar Gelir İdaresi Başkanlığı veya yetkili firmaya başvurulması gerekecek.