Bilgi insanoğlunun ilkçağlardan günümüze kadar en çok ulaşmak istediği varlık olmuştur. Öğrenmek ise insanın en çok gerçekleştirdiği bir etkinliktir.
Mağara duvarlarıyla başlayan serüven bugün sibernetik (sanal) ortamlara taşınmıştır. O zamanlarda bilgiye ne kadar çok zaman ayırırsanız ya da size öğreten ne kadar uzun zaman içinde öğretirse o derecede değerli ve baş tacı edilirdi bilgi. Ta ki iki kasetle 8 saatte eğitim verildiği reklâmlarda yer alıncaya kadar. Öğrenmeyle zaman arasında eskiden doğru orantı vardı artık günümüzde o da ters döndü. Herkesler ne kadar kısa zaman olursa o kadar iyi öğreneceklerine inandırıldı. Sürekli tekrarın faydalı olmadığını elinde çapasıyla ümmiler anlamıştı. İnce bir tarizle şöyle diyordu: ‘Benim oğlan Bina okur döner döner bir da okur ’
İnsanlar bu sözden sonra mıdır bilinmez Amerikalıların, Yerli Çadırına hücum edişi gibi insanlar insanların zihnine hücum ettiler. Bir taraf diğer tarafı sürekli gece gündüz ikna etmeye çalıştı. Neler söylenmedi neler…
İnsanlar sürekli daha hızlı öğrenmenin yolları aramaya başladılar. Her gün ortaya çıkan yeni tekniklerin haberine ulaşmak neredeyse imkânsızdı. Tekniklerin isimleri geniş kitlelere ulaşsa da kullanımları hep sınırlı alanlarda kalıyordu.
Haberleri dinlemek, birilerine en son teknik ne diye sormaktansa bende yeni bir tekniğin mucidi olmaya karar verdim. Gerçi anlamaları için herkese iki kere söylemek zorunda kalıyordum. Tekniğimin adı BAT, BAT işte
Bilgi Aktivasyon Tekniği kısaltılmış ismi BAT. İlk defa duyduğunuza ben de inanıyorum; çünkü daha önce bende duymamıştım. Bilinçaltına dayalı bir öğrenme. Nasıl yasal olmayan maddeleri alıp ta bilinci uçurunca her şey tozpembe oluyor ya. Bu öğrenme tekniğinde de keyfinize diyecek yok. Stresmiş unutmaymış, zaman ayırmakmış yok tekrarmış yok kitapmış.
Bakın ben burada bir ürünün işporta satışını yapmıyorum. Kendi aranızda- çok duyduk falan- demeyin bir birinize. İstemiyorsanız anlatmam. İnanmayacaksınız ama Hardvırd’dan dediler gel bize anlat tüm masraflarını karşılarız dediler. İşte bu da uçak biletim.
Tamam, sırf şu yaşlı amcam var onun hatırına anlatacağım. Bilgiyi ne kadar tekrar edersek edelim unutuyoruz. O hatırlayamadığımız bilgi uzaylıların yanına gitmiyor. Kendini çağırınca gelmedi -bizi tanımıyormuş yaptıya- kendinin gelmediğiyle kalmıyor diğerlerini de gelmemeye ikna ediyor. Sonuçta biz de diyoruz: Akşam ne yediğimi bilmiyorum hoca kalkmış 2 ay öncenin sorusunu soruyor.
Herkes daha iyi anlasın diyerek BAT’ı bilgisayar örneğiyle anlatacağım. Bilgisayarı bilmeyen yok içimizde ama birde dilinden anlayabilsek baya ki faydalı bir cihaz.
Bir program ama tam aradığım bir program hemen CD sürücüye yerleştirdim. Açtım gözümü diktim kulaklarımı- sınıftaki öğrenciler gibi- o da ne çalışmıyor bir yazılar çıktı anlayamadım bir daha kur olmadı bir daha derken uyumuş kalmışım.
Sabah kucakladım kasayı Star COMPETER ‘ın yolunu tuttum. Derdimizi anlatamasak ta adam anladı. Akşam al dedi. Canavar gibi olmuş. Laf aramızda vermeseydik 30 doları kuzu gibi yatacaktı.
Yine bir akşam bizim emmioğlu bir oyun getirmiş. Yine heyecanlandık bir şey olur mu diye. Ama yanımda emmioğlu olunca korkmuyorum oğlan bilgisayara ne diyorsa hemen yapıyor bilgisayar. Koyduk CD derken yine o anlamadığım yazı. Dedim emmioğlu yarın ben bunu götüreyim bu yine 30 dolar istiyor dedim. Neden dedi geçen böyle oldu da 30 dolar verince düzeldi dedim. Hani derler ya ‘Tat kızın dilinden anası anlar’diye bizim emmioğlu dedi bu program aktivasyon istiyor dedi. Dedim kaç dolardır o. Bizim emmioğlunu hiç öyle gülerken görmemiştim. Kızdığımı anlayınca devlet başkanı gibi açıklama yapmaya başladı. Program aktivasyon yapılmazsa ne kadar kurarsan kur kaç para verirsen ver çalıştıramazsın dedi.
Daha öğrenilecek çok şey var be emmioğlu dedim. Programı aktivasyon yaptı kurduk bir güzel oynadık. Benim 30 doların da nereye gittiği anladım. Siz siz olun bilgisayarı kucaklayıp tamire götürmeyin hemen beklide bir aktivasyon yaparsanız her şey düzelir. Siz yapamazsanız da beni çağırın
Kısacası tek yapmanız gereken bilgilerinizi aktive etmek. Nasıl yapacağız demeyin. Sizde biliyorsunuz bir Bilgi Aktivasyon Tekniği var unutmayın kısa adı BAT. Okuyanların çoğu niye okuduk bu yazıyı değer miydi derlerse tekniğin sahibi olarak değmez olur mu derim artık siz Bilgi Aktivasyon Tekniği’ni BAT ‘ı duydunuz

Ercan HARMANCI

Bilgi Aktivasyon Uzmanı