sitede arama yaptım ama konuya rastlamadım bu başlıkta...

Peynir randıman ve kalitesine; Sütün bileşimi (kuru maddesi, protein ve yağ oranı vb.), asitliği, sütün bakteri varlığı, süte uygulanan ısısal işlemlerle, peynir imalatında kullanılan makine, alet ve ekipmanlar ve kullanım şekilleri, imalathanenin teknik alt yapısı (zemin, tavan ve duvarların uygun olup olmaması, ortam sıcaklığı, nemi vb.), peynir yapım şekli, kullanılan katkı maddelerinin miktar ve oranları, kullanılan kültür cinsi, aktivite testleri, oranı, kullanılan peynir mayası, telemeyi işleme şekilleri, ham peynire uygulanan işlemlerle, peynirin kuru maddesi ve tuzu, depolama sıcaklıkları ile ustanın mahareti vb. hususlar etkilemektedir.

Yukarıda belirtilen faktörleri de dikkate alarak; Süt işletmelerinde, kültürlü 17 kg lık büyük teneke beyaz peynir üretimi için 80 ila 95 litre civarlarında inek sütü kullanılmaktadır.

Peki, biz beyaz peynir üretim maliyetlerini nasıl ve ne kadar aşağıya çekebiliriz.

-İşletmenize gelen sütün: kuru maddesi, yağ oranı, asitliği ile,

-İşletmenizde şu anda ürettiğiniz beyaz peynirin detaylı üretim şeklini, kullanılan katkı madde miktar ve oranlarını ve teknik değerlerini (asitlik SH-pH, sıcaklık, zaman vb.) ürettiğiniz beyaz peynirin; % kuru maddesi, % yağı, % tuz miktarını, peyniraltı suyunun; % kuru madde, % yağ, ve o günkü ortalama beyaz peynir randımanınızı ve de yazarak,