3 sonuçtan 1 ile 3 arası
    Yeni Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üniversite
    Suleyman Demirel Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    süt ve süt ürünleri
    Konular
    13
    Eklentileriniz
    2
    Kazanılan Kredi
    100
    Kullanılan Kredi
    61
    Kalan Kredi
    39

Standart cam petri temizliği????

cam petrilerin temizliğini nasıl yapıyorsunuz?bir gün hangi çözeltide bekletiyorsunuz?ben sülfirik asitli suda bekletiyorum..sizler farklı bi yöntem kullanıyorsanız bana yardımcı olabilirmisiniz???

Lisans Üye solway - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Seciniz
    Meslek
    yönetici
    Sektör
    süt
    Konular
    25
    Eklentileriniz
    5
    Kazanılan Kredi
    250
    Kullanılan Kredi
    35
    Kalan Kredi
    215

Standart Cevap: cam petri temizliği????

çook çok ilginç metodlarınız var. asit kullanma zorunluluğunuz var sanırım işletme kaynaklı nedenlerle.
    ben asitten pek hoşlanmam; hatta işletmede kulllanımı benim iznime bağlıdır. bilgim dahilindedir.
    stok sayımı yapılır. ihtiyaç listesine ... asit yazılır. az kullanmayı teşvik için satın almasını geciktiririm. "geçen hafta stokta şu kadar kilo görünüyor, şimdi şu kadar kalmış niye?" "kaç gram kullandın" "nerde kullandın" gibi sorularla insanları bunaltır öyle sipariş veririm.
    h2so4 ve su birbirlerine benzerler. h2so4, suyu kendine benzetmeye çalışırken çok büyük reaksiyon açığa çıkar.
    bu yüzden ben kapalı yerlerde bu tür malzemenin ve reaksiyonunun solunmasına neden olacak her türlü işlemi tehlikeli buluyor ve muhalefet ediyorum.
    ben cam petri temizlemiyorum.temizlemek bu kadar zor mu...
    temizleyen arkadaşlar var ise, gerçekten nasıl temizlediklerini ve dezenfekte ettiklerini merak ediyorum.

Ön Lisans Üye
    Üniversite
    Gaziosmanpasa Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Süt Sektörü
    Konular
    20
    Eklentileriniz
    3
    Kazanılan Kredi
    150
    Kullanılan Kredi
    108
    Kalan Kredi
    42

Standart Cevap: cam petri temizliği????

CAM EŞYALARIN TEMİZLİĞİ

Laboratuvarlarda kullanılan cam eşyaların temizliğinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Örneğin, cam eşyalarda hiçbir şekilde temizlik sonunda organik veya inorganik bir artık kalmamalıdır. Bu tip artıklar veya kireç, analiz sonuçlarını mutlaka etkiler. Bu nedenle kirli malzemenin normal yıkanması, özenle yapılmalı, malzeme önce sıcak sabunlu suyla iyice ovularak temizlenmeli ve ardından bol su ile durulanarak mutlaka saf su ile çalkalanmaıdır. Bu işlemin dışında, cam malzeme temizliği için kromik asit çözeltisi de kullanılabilir. Bu işlem cam malzemede biriken kireç tabakasını da yok eder.

Kromik Asit Çözeltisinin Hazırlanışı

K2Cr2O7 (Potasyum dikromat) veya Na2Cr2O7 (Sodyum dikromat maddesinden 20 g tartılır. Isıya dayanıklı bir erlen içine konur.Biraz su ile koyu bir bulamaç haline gelmesi sağlanır ve üzerine 300 ml derişik H2SO4 (Sülfürik asit) ilave edilir. Eriyene kadar yavaş yavaş çalkalanır, sıcaklık çok yükselirse akan musluk altında soğutulabilir. Ancak fazla soğutulması maddenin erimesini engeller. Bu çözeltiyi hazırlamanın bir başka yolu da aşağıdaki gibidir.

Potasyum dikromat (K2Cr2O7)100.0 g
    Sülfürik Asit (H2SO4)250.0 ml
    Saf Su750.0 ml

Hiçbir zaman asitin üzerine su dökülmez !!!!

Kromik asit solüsyonunu hazırlamak için saf suyu balona koyduktan sonra yavaş yavaş sülfürik asiti üzerine ilave edin. Bu sırada sıcaklık çok yükselecektir. Bunu akan musluk altında giderebilirsiniz. Ardından potasyum dikromatı ilave ederek karıştırın. Eğer musluk altında çok soğutursanız potasyum dikromat erimeyecektir. Mümkün olduğunca sıcak kalmasını sağlayın. - Hazırlanan solüsyon koyu kahverengidir. Defalarca kullanabilirsiniz. Etkisiz hale geldiğinde rengi yeşile döner. - Kullanım : Kirli cam malzeme normal şekilde yıkanarak temizlendikten sonra, Kromik asitin içine tamamen batacak şekilde bırakılır. Bir gün bekletildikten sonra durulanır ve saf sudan geçirilir.