merhabalar.. ben gıda teknikerym..bi catering şirketinde çalışıyorum. Zaman zaman hijyen konusunda usta ile tartışma yaşıyorum.. uyarılarımı dikkate almıyor.. tutanak tutma hakkım varmı? bana yardımcı olursanız sevinirm..
merhabalar.. ben gıda teknikerym..bi catering şirketinde çalışıyorum. Zaman zaman hijyen konusunda usta ile tartışma yaşıyorum.. uyarılarımı dikkate almıyor.. tutanak tutma hakkım varmı? bana yardımcı olursanız sevinirm..
işe yeni mi başladınız?
HİÇBİRŞEY TESADÜF DEĞİLDİR.
Yine dağların sevdası düştü yüreğime anneKurşunların sevdası,Zulümlerden bıktım usandımYüreğim kanıyor anne,Kara bulutlar bir sağanaktır tutturmuş giderDünya zulüm, zulüm kokar anne...
yeni mezun oldum.. işe başlayalı 2 ay oldu
tutanak tutabilirsiniz ama çözüm olacağını sanmıyorum.
personelle zaman geçirin kendinizi sevdirin isteklerinizi direkt değil dolaylı söyleyin... ustabaşı sizin muhatabınız olsun ilk etapta. sorunları onunla görüşün. ustabaşını tavlayın tabiri caizse... yönetimin desteğini arkanıza alırsanız işiniz daha da kolaylaşır... zamanla kontrolün sizde olduğunu anlayacaklardır. ama zamanla acele etmeyin....
Yine dağların sevdası düştü yüreğime anneKurşunların sevdası,Zulümlerden bıktım usandımYüreğim kanıyor anne,Kara bulutlar bir sağanaktır tutturmuş giderDünya zulüm, zulüm kokar anne...
öncellikle cevaplandırdığınız için teşekkürler.. personelle vakit geçiriyorum onlar dediklerimi yapıyorlar fakat tek sorun ustamız..usta derken yanlış aksettrdim sanırım yani ustabaşı ile problemliyiz..''eldiven giyemem alerji yapıyor'' şeklinde cevap verip ;bazen ayağına kadar getirdiğim eldiveni alıyor başka yere koyuyor.. buna benzer sorunlar.. dediğiniz gibi sanırım zamanla başarabilrm... umarım![]()
kesinlikle ustabaşı ile iyi geçin. adamın zayıf noktasını bul ve öyleymiş gibi davran.mesela adam zayıf insanlardan hoşlanıyorsa ona karşı zayıf ol. tabi yönetime asla zayıf olmabirşey yapmadan ona fikrini sor. birşey yaptıracağın zaman önce "şunu neden böyle yapıyoruz" de.Sanki bilmiyormuşsun da öğrenmeye çalışıyormuşsun gibi.Çünkü onu ancak böyle konuşturabilirsin. yoksa sana anlatmaz. sonra şöyle yapsak daha iyş olmaz mı de. kendi nedenlerini anlat. size getireceği kazançları anlat. riske girmemeyi anlat. Zehirlenme olayında sanki direkt ustabaşı sorumluymuş gibi olayı abart. Zehirlenmenin en çok hijyen eksikliğinden kaynaklandığını söyle. tabi burada konuya olan hakimiyetin çok önemli. sürekli araştır. oku. sana sorulan soruyu asla bilmediğini belli etme. soruyu küçümse. teknik birkaç kelime ile soruyu geçiştir. ya da önce onun düşüncesini öğren. tabi direk önce sen söyle de deme. alttan ağzını ara.
Belki bazı meslektaşlarım bana kızacak ama olayı birden abartma. önce onların sistemiyle çalış. küçük küçük ilerle ki düzenlerini altüst ettiğini orada fazla olduğunu düşünmesinler. onlarla zaman geçir. mesela önce mekanın temizliği için uğraş. önce duvarları yıkamaları için çalış. sonra dezenfektanla 2. yıkamayı iste. yani basamak basamak ilerle.
eldiven konusuortak problemimiz sanırım.onlara el hijyeni ile ilgili eğitim vermeyi dene. elimizden geçebilecek mikroorganizmaları ve zararlarını anlat. önce son üründe eldiven kullanmanın önemini kavrat. sonra zaten daha rahat olduğuna kendileri de ikna olacaktır
ya da sen zamanla alıştırırsın
![]()
dediğiniz şeylerden bazılarını zaman zaman yapıyorum bazen olumlu bazen olumsuz bi tepki alıyorum.. cevabını bildiğim soruları bilmiyormuş gibi sormak şeklinde.. son birkaç gündür diyaloğa girmiş bulunuyoruz..umarım devamı gelirde bende doğru olanın yapılmasını sağlarım...![]()
işyerindeki sorumluluklarınız konusu..
bunu işveren ile işe başlarken konuşmuş olmanız gerekirdi. eğer konuşulmadı ise usulüne uygun bir şekilde konuşabilir ya da sizden beklentileri nedir birkaç ağız yoklama ile öğrenebilirsiniz. merkez mutfakta mısınız projede mi bilmiyorum.
merkezde iseniz; üretimin başında bulunup işlerin tıkırında yürümesinden, gerekli malzemenin depodan çekilmesi için iş emri hazırlamaktan, temizlik ve hijyen kurallarının uygulamasından, depo ve dolaplardaki giriş-çıkış düzen etiketleme işlerinin takibinden, kontrol formlarından... diye uzayan sorumluluk listesi yazılabilir. ancak bu işlerin hepsini bizzat yapmayacaksınız. bazılarını yaptırtacak ve kontrol edeceksiniz.
proje de iseniz bunların yanında hizmet verdiğiniz yerin yetkilileri ile ilişkileri firma adına yürütme, hakediş hazırlama, gerekli malzeme sipariş geçme, menü hazırlama, sayımlar, raporlar... diye devam eder...
cateringte iş bitmez... firmanın sizi memnun ettiği düzeyde sizde firmaya katma değer sağlarsınız. bunu da yönetimle arada sırada paylaşmanızda yarar var...
işe girerken konuşulan konular..kalori hesaplamaları,hijyen,depo stok takibi;numune alma gibi konulardı..bunları yapıyorum.. tabi bunlar haricinde yapmam gereken şeyleri de işverenim söyledi..fakat kendisi de çok bilgili değil sanırım o yüzden ben eksiğim varmı? varsa nerde hata yapıyorum? şeklinde sürekli araştırıyrm ve çok soru soruyorum..Bir yakınım aracılığıyla işe girmiştim.. hem onu hem işverenimi hem de kendimi mağdur etmemek adına yaptığım işin daha da iyisini yapmam gerek...Gıda sektörü ile alakalı tüm herşeyi nereden öğrenebilirim? Arama motoruna gıda mevzuatı yazsam herşeyi bulabilir miyim?
mevzuatı bakanlık sayfasından ve resmi gazeteden takip edebilirsiniz.
diğerleri tecrübe ve istişare...
yalnız usta doğru söylüyor da olabilir.
yani elleri hassas biri olarak, eldivendeki pudralar beni de rahatsız ediyor. ellerim zaten sürekli kurur.bir de uyduruk pudralarla mahvoluyor.
adamın gerçekten alerjisi var ise yaşamını işkenceye çevirebilir bi eldiven.
pudrasız eldiven, sorun pudra değilse, vinil eldiven denenebilir.bir de torba şeklinde olanlar var.
onun sorunu yaşça küçük birinden uyarı almak..hijyenle alakalı çoğu şeye hiç dikkat etmiyor dediğim halde..
catering mi![]()
.. modern Türkiye'nin kanayan yarası , sistem oturmadığı bi alan ... bende hazır yemekte çalışıyorum ve bu işkenceye ne kadar daha katlanırım bilmem .. garip ama parası iyi , zamanım rahat , işim rahat ama yinede bana göre değil yada bize göre değil demeliyim sanırım ...
ustabaşı ile iyi geçinme yolu ise usta başına gereğinden fazla sorumluluk ver ve devamlı bilgi ve deneyimine danış bunu yaparkende sende bildiklerini alttan alttan göster ... çok değil 5 ay sonra usta sana güvenecektir .. nitekim bende öyle oldu şuanki çalıştığım yerde 10 yıllık ustanın yerini 5 ayda aldım ki usta bile bu durumun farkında ama buna alınmıyor , aramızdan su sızmıyor .. karşılıklı fikir alış verişi süper .. ama son karar tabiki benden çıkıyor ve istediğim şey tıkır tıkır yapılıyor..
Bookmarks