[b]ÇAYDA KURU MADDE MİKTARININ TAYİNİ - ISO 1572 TS 1561
Gerekli Olan Malzemeler :
Genel laboratuar aletleri - Değirmen - Numune Kabı - Tartı Kabı - Porselen Kapsül - Etüv - Desikatör - Analitik Terazi
Numune çay, 0.5 mm gözenekli elekten (30 numaralı elek) tamamıyla geçecek şekilde öğütülür.
Darası alınmış temiz bir tartı kabı (porselen kapsül) içinde hassas terazide en fazla 1mg. hata ile 5gr. çay numunesi tartılır
Tartımı yapılan porselen kapsül içerisindeki çaylar etüvde 103± 20Cde 6 saat bekletilir.
Kurutma işleminden sonra etüvden çıkarılan porselen kapsül desikatöre konularak bir müddet soğuması beklenir. Daha sonra kapsül hassas terazide tartılır. Tekrar etüvde 1 saat tutulur, desikatörde soğutulur ve tartılır. Gerektiğinde bu işlemler birbiri ardına, iki tartı rasındaki fark 0,005 g'ı aşmayıncaya kadar tartılır.
Aynı numune üzerinde iki tayin yapılır.
Genellikle kurutma dolabında 103± 20Cde 16 saatlik bir tek kurutma süresi eşdeğer sonuçları verir. Fakat bunun özel her duruma uygulanması analizcinin sorumluluğu altındadır.
KM % = M1X100/Mo
Mo : Deney numunesi , g
M1 kurutulmuş deney numunesi ,g
KM : öğütülmüş numunede kuru madde %
Not: affınıza sığınarak dosyanızı bu şekle çevirdim ama upload ettiğiniz siteden silindiğinde kaybolsun istemedim daimi kalıcı olacak şekle çevirdim ayrıca bir sayfa olduğu için eklenti haline getirmek yerine böle bişey yapmayı uygun gördüm kusura bakmazsınız umarım

LinkBack URL
About LinkBacks
Paylaş

Alıntı

Bookmarks