: Çikolata Üretim Teknolojisi
: Ppt
: Veli GÖK, Goncanur ÇAĞLAR, Elif SAĞBAŞ

Çikolata ve kakao terimlerinin anlamları nelerdir? Nerede meydana getirilmişlerdir?
Kakao ağacının botanik adı Theobroma cacao 'dır. İsim 1753'de Linnaeus tarafından konulmuştur. Kakao eski Maya tarafından M.Ö. 400 ile M.S. 100 yılları arasında kullanılmıştır; bununla beraber, tarihi dil bilimi araştırmaları Olmec tarafından M.Ö. 1000 yıllarında da kullanıldığını göstermiştir.
Çikolata terimi kakao ağacının tohumlarından elde edilen ürünü tanımlamak için kullanılır. Katı tüketim ürünü geliştirilmeden önce, uzun yıllar bu tohumlardan elde edilen içecek yapılıyordu.

Kakaodan çikolata ilk defa ne zaman yapıldı?
Çok eski zamanlarda kakao katı formda mevcuttu ve içecek yapımında kullanılıyordu. Bir referansa göre 1674'te İngiltere'de katı ‘İspanyol tarzında parmak çikolata' tüketilmek üzere sunuldu.Bu kısa zaman içerisinde çikolatanın diğer pastil gibi formlarında devam etti.
Hollanda'da, Coenraad Johannes van Houten 1828'de kakao kütlesinden bir presleme metoduyla yağın büyük kısmını alma metodunun patentini aldı, bu işlem ile kakao yağı ve kakao tozu üretimini mümkün kıldı. Aynı zamanda alkalizasyon yolu ile üretim işlemi esnasında tadı ve rengi artırmak için de bir metot düşündü. Kakao yağının varlığı şu anda bildiğimiz çikolatanın yapımını sağladı.

: