ISO 9001:2000 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
DOKÜMANTASYON EĞİTİMİ
Bir Kuruluşta TS-EN-ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemlerinin Oluşturulabilmesi için;
1-ORGANİZASYON
2-DOKÜMANTASYON gereklidir.
TANIMLAR
DOKÜMAN : Ürün veya hizmeti, istenilen kalite şartlarında sağlayabilmek için herhangi bir faaliyeti, ürün veya hizmetin özelliklerini açıklayan basılı kopya veya elektronik medya ortamında olabilen yazılı bilgilerdir.
KONTROLLÜ : En son güncel nüshalarının kullanıcısında bulundurulması zorunlu olan dokümanlardır.
KONTROLSÜZ : Genellikle bilgi amacıyla verilen ve yapılan değişikliklerin kullanıcısına bildirilmediği dokümanlardır.
VERİ : Ürün veya hizmet özellikleri, proses bilgileri ve firma ile ilgili problemleri tanımlama, kaydetme, analiz etme, problemlerin çözümü gibi konularda, İstatistiksel Teknikleri uygulayabilmek amacıyla kuruluşla ilgili gerekli olan her türlü bilgidir.
KAYIT: ISO 9000 Standardına veya firmanın prosedüründe tanımlanmış ve belirtilen süre içerisinde saklanması zorunlu olan, basılı kopya veya elektronik medya ortamında bulunabilen, üzerinde veri bulunan dokümanlardır.
ORGANİZASYON
SORUMLULUK VE YETKİ
KALİTEYİ ETKİLEYEN İŞLERİ YÖNETEN, UYGULAYAN VE DOĞRULAYAN BÜTÜN PERSONELİN SORUMLULUK , YETKİ VE KARŞILIKLI İLİŞKİLERİ, ÖZELLİKLE ;
a) Ürün, proses ve kalite yönetim sistemi ile ilgili herhangi bir uygunsuzluğun oluşmasını önlemek için faaliyetleri başlatma ;
b) Ürün, proses ve kalite yönetim sistemi ile ilgili problemleri tanımlama ve kaydetme ;
c) Belirlenmiş yollar ile çözümler bulma, yeni teklifler getirme ve gereken faaliyetleri başlatma;
d) Çözümlerin uygulandığının doğrulanması ;
e) Kusurun, tatmin edici olmayan durumun düzeltilmesine kadar uygun olmayan ürünün/hizmetin işlenmesi, dağıtımı veya tesisini kontrol altında bulundurma ;
KONULARINDA BAĞIMSIZ OLARAK ÇALIŞMASI VE YETKİLİ OLMASI GEREKEN PERSONEL İÇİN TANIMLANMALI VE DOKÜMANTE EDİLMELİDİR.
ORGANİZASYON İKİ ŞEKİLDE DOKÜMANTE EDİLİR;
1- ORGANİZASYON ŞEMASI
2- GÖREV TANIMLARI
Dosya Türü : doc
Dosya Şifresi :www.forumfood.net
|
|
|||||
|
|||||
|
|