Yüksek lisans bitirme tezim domateslerin kurutulmasıyla ilgili bir konu olduğu için internetten ege bölgesinde bu işi yapan birkaç firmayı buldum bu şekilde bir çalışma yaptım.
şifre = "www.forumfood.net"
|
|
|||||
|
|||||
|
|
|||||
Hemen ufak bir düzeltme ve ekleme yapayım
kurutulmuş domates ülkemizde genelde sergi alanlarında güneş altında yapılır. bunların hammadde nemi ideali %14-16 civarında olması beklenir. Domatesi %4-6 neme kadar düşürmeye kalkarsanız elinizde kömür gibi simsiyah birşey bulursunuz.
bu ürünlerin satış şekilleri genelde üç farklı nemde yapılır.
Normal kuru domates %18-24 (+10 C'de)
Ready to Eat (tüketime hazır) kuru domates %38-42 (+4 C'de)
Güneşte yarı kurutulmuş domates: % 50-65 (-18 C'de)
Fırında yapılan kurutulmuş domatese yarı kurutulmuş domates denir ve bunun nem içeriği fabrikaya ve müşteriye göre %60 ile % 75 arasında değilmektedir. fırından sonra IQF veya şok odaları yardımıyla dondurularak -18 C'de saklanır.
ekteki firmalardan birisi de benim firmam
www.fadefood.com
oğuz bey
merhaba öncelikle nem konusunu bir değineyim. TSE nin standardında en fazla %6 olarak yazıyor. bu kaynağa dayanarak o şekilde yazdım.
Konu içerisnde dile getirdiğim gibi yüksek lisan bitirme projem domateslerin kurutulması sırasında bazı bileşenlerinin (Likopen, askorbik asit, beta karoten) değişim kinetiğinin incelenmesi. Sizde fadefood da olduğunuza göre belki bana yardımcı olabilirsiniz. Eğer yardımcı olursanız çok sevinirim.![]()
benzer bir konu olan kurutuluş kayısıda bizde aynısını yapmıştık. 1999 yılında E.Ü Gıda ile Tübitakortak projesiydi. Bende o projede çalışmıştım. Ege üniversiteinden veya Tübitaktan o projeyi bulabilirsiniz. E.Ü Gıdadan Yeşim Elmacı veya Tommris Altuğ hocalarımızla irtibata geçerseniz bu kaynağı bulmanızda yardımcı olabilirler.
Teziniz konusunda size yardımcı olamak isterim ne gibib ir bilgiye ihtiyacınız var?
mrb oğuz bey,
tez konum benmde kurutlmş domates.
kurutulmuş domates üreten bi fabrikanın laboratuarında ne gibi analizler yapıldığını merak ediorum. gerek hammadde bazında gerekse son ürün kapsamında nelere dikkat eediosunuz?ayrıca sağlamaya çalıştığınız mikrobiyolojk kriterler nelerdr?küflenme problemini nası çözüyorsunuz?
tesekkr ederm..
Merhaba,
Kurutulmuş domates üretimi sırasında
Fiziksel analizler:
Burada ürünü içerisinde bizim belirlediğimiz fiziksel spesifikasyon dışında kalan domates tanelerinin üretim esnasında ayrılıp ayrılmadığı kontrol edilir.
Kimyasal analizler:
Üründeki kükürtdioksit miktarına, tuz miktarına ve nem miktarına bakılır. Belirli periyotlarda pH'a da bakabilirsiniz ama zaten domates asidik bir gıda olduğu için buna çok gerek olmuyor.
Mikrobiyolojik analizler:
Üründe toplam canlı, maya-küf ve koliform analizleri yapılır.
Bu saydığım analizler hem hamdde hem de son ürün için geçerlidir. Üründeki küflenmeyi sergi aşamasında domatesler kurutulurken kullandığımız sodyummetabisülfit, tuz ve sitrik asit ile sağlıyoruz. bunun yanında hammadde nemleri düşük olduğu için (%14 civarında) küfün gelişmesi için uygun bir ortam kalmıyor.
Bu konuda başka yardıma ihtiyacınız olursabenimle irtibata geçebilirsiniz.
link ilk mesajdan yenilenmiştir...
link neden yokya da ben mi göremiyorum
buldum
teşekkürler:999:
Öncelikle gönderdiğim konu kapatılmış olduğundan ve mesaj sayım 10 u geçmediği için buraya cevap yazma gereği duydum...bu konuda çok duyarlı olduğunuzu biliyorum ama benim gönderdğim dosya 'domates kurutma' adı altında aradığımda şimdi yayınlanmış olan link çıktı açtığımda ise şifre istedi.dolayısıyla aynı olabileceği hakkında şüphelerim vardı amaç paylaşmak olduğu için de biran önce paylaşıyım istedim..
neyse uyarılarınız için teşekkürler daha dikkatli olacağım..
bütün dosyalarımızın şifreleri
"www.forumfood.net" tir
dosyayı indirirken ve açarken şifre isteyecektir sizden
istediğinde bu şifreleri yazarsanız dosyalara ulaşabilirsiniz...
Anlayışınızdan ötürü çok teşekkür ederiz.
Not: Artık mesaj sayınız 10 oldu![]()
Bookmarks