3 sonuçtan 1 ile 3 arası
    Yüksek Lisans Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üniversite
    Inonu Universitesi
    Meslek
    Asker
    Sektör
    Kamu
    Konular
    196
    Eklentileriniz
    22
    Kazanılan Kredi
    1100
    Kullanılan Kredi
    0
    Kalan Kredi
    1100

Standart Dünyada Kemalizm Hayranlığı

Mustafa Kemal denince Çin'de akan sular durur

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Song Aiguo bence Çinli değil, kendini Çinli sanan bir Türk. Bir Çinli bu kadar güzel Türkçe konuşabilir mi, bu kadar iyi Türkçe yazabilir mi?
    "Hava atmak", "Gaza gelmek" gibi kelimeleri nasıl bilebilir? Atatürk'ü, Nutuk'u, devrimleri ezbere nasıl anlatabilir? Siz hiç "Şu Çılgın Türkler"i okuyan bir Çinli tanıyor musunuz? Sadece o mu, şu anda Pekin'de olan eşi Wang Jin ile biricik oğlu Song Sia da aynen öyle. Aslında ona "Song Bey" diye seslenmeliyiz. Büyük salona geçip uzun uzun sohbet ettik Song Bey'le... Sözlerimi bir Çin atasözüyle bağlayayım: "Tanrım, değişebilecek şeyleri değiştirebilmem için bana güç ver. Değişemeyecek şeyleri kabullenmem için sabır ver. Bu ikisini birbirinden ayırt etmek için akıl ver."

Atatürk'ün Çin'de özel bir yeri var

Türkiye'yi, Türkleri çok iyi bilen bir yabancı diplomat gözüyle Pekin'den Ankara nasıl görünüyor?

- Halen "Şu Çılgın Türkler" romanını okuyorum, Türkleri ne kadar güzel anlatıyor. Kurtuluş Savaşı kolay kazanılmadı. Kahraman Türk halkının başında Mustafa Kemal gibi bir deha olmasaydı Kurtuluş Savaşı bu şekilde kazanılamazdı bence. Biz Atatürk demeyiz, Kemal deriz o büyük dahiye. Mustafa Kemal, ezilen milletler için örnek bir kahramandır. Çin de 1920'lerde bir arayış içindeydi. Biz de Kemalizm gibi bir devrim yapalım diyorduk, olamadı. Büyük Atatürk'ün eskiden beri Çin'de özel bir yeri vardır, onun adı söylenince akan sular durur. 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti kuruldu, rejim değişti ama, yeni rejimin ilk ders kitabında Mustafa Kemal'in resmi ve yazısı yine yer aldı. Türkiye'de Atatürk'ün yeri öyle sağlam ki, kimse onun yerini alamaz. Tecrübeli bir Çinli diplomat olarak söylüyorum ki, kimse Türkiye'yi Atatürk'ün çizdiği yoldan çıkaramaz. Türkiye daima onun eserlerini yaşatacak, hep onun çizdiği yoldan gidecek. Atatürk, bütün dünya milletlerine örnek olmuş bir dáhi. Kesinlikle din devleti ya da başka bir şekle geçmesi mümkün değil. Farklı sesler olabilir ama, kimse Türkiye'yi Atatürk çizgisinden saptıramaz, ülkeyi bölemez. Çin Asya'nın doğusunda, Türkiye ise Asya'nın batısında. Bulduğumuz coğrafya farklı, halkın seçtiği yönetimler de tam aynı değil. Buna rağmen iki dost ülke olarak barışı seviyoruz, bölücülüğe hayır diyoruz.

Küba'daki Atatürk heykelini ve Venezuella'daki Mustafa Kemal Caddesini de unutmamak gerekir.

Her sene milyonlarca Çinli gencin tarih ve vatandaşlık kitaplarında Mustafa Kemal'i öğrenmesi ne kadar onur verici!

Keza Latin Amerika'da da okutuluyor Atatürk devrimleri. Gelin görün ki bizim ülkemizde biz kendi tarih kitaplarımızdan çıkartıyoruz devrimlerimizi ve Kurtuluş Savaşımızı...

[size=xx-small]Alıntı[/size]

Lisans Üye
    Üniversite
    Ege Universitesi
    Meslek
    Gıda Müh.
    Sektör
    çalışmıyorum
    Konular
    26
    Eklentileriniz
    5
    Kazanılan Kredi
    250
    Kullanılan Kredi
    250
    Kalan Kredi
    0

Standart RE: Dünyada Kemalizm Hayranlığı

Dünya Mustafa Kemal'i anladığı için yeni Kemaller ortaya çıkmasından korkuyor, onun izinden giderlermi, anlarlarmı ...Ama biz tarihimizi anlamama istikrarı ile gidersek bu kadar inat edersek daha ne kadar gideriz bilemiyorum...Kendi tarihimizle gururlanmıyoruz, yapılmışları göz ardı ediyoruz, çekilmiş zorluğu göremiyoruz, bu vurdumduymazlık ile atalarımıza ihanet ediyoruz ...ve sonuç Batıya hayran,yozlaşan, kendini bilmeyen, tanımayan bir gençlik ve ecnebilerin yarattığı istikbal ile gelişmeye çalışan/umut eden insanlar....bize bizden başka kimse yardım edemez,etmezde...bu beklentilere girmeyelim...Bizdeki güç yeter bize, yeterki inanalım...ve ben inanıyorumki içimizde bu inancı hissettiğimiz zaman dev gibi büyüyeceğiz...ve bunların hepsi Mustafa Kemal'i anlamaktan geçiyor.

GidaGundemi.com Yazarı Oğuz Pelikli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Ege Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Danışmanlık
    Konular
    383
    Eklentileriniz
    70
    Kazanılan Kredi
    3500
    Kullanılan Kredi
    31
    Kalan Kredi
    3469

Standart Cevap: Dünyada Kemalizm Hayranlığı

atatürk'ü anlamayan kesimden çok korkmayın onlara bir şekilde onu ve yaptıklarını anlatabilirsiniz. Asıl tehlikeli olan anlayıpta anlamak istemeyenler. Çünkü ülkemizde yaratılan birlik ve özgüven onların korkulu rüyası. Toplumun gelişmesi, bilinçlenmesi, halkın onlara hesap sorma ihtimalinin ortadan kalkması anlamına geleceği için herşeyi çarpıtarak halkımızın yanlış anlatarak değerlerimizden uzaklaşmalarını sağlıyorlar.

Neyse ben daha fazla devam etmiyeyim çünkü bunun sonu politikaya varacak...