: Dut Pekmezinin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ve Üretim Teknikleri : Mehmet AKBULUT, Ali BATU, Hacer ÇOKLAR
Önemli geleneksel gıdalar arasında yer alan pekmez üzüm, dut, keçiboynuzu ve incir gibi seker bakımından zengin meyvelerden üretilebilmektedir. Dut (Morus alba L.) ülkemizin hemen hemen her bölgesinde az çok yetismekle birlikte en fazla Ankara, Malatya, Erzincan, Erzurum ve Elazığ da yetistirilmekte ve üretilmektedir. Meyveleri taze olarak veya kurutularak tüketilmekle birlikte bölge halkı tarafından pekmez, pestil gibi tatlı ürünlerin üretiminde de değerlendirilmektedir. Geleneksel dut pekmezi Türkiye’de endüstriyel düzeyinde modern üretim teknikleri kullanılarak üretilebildiği gibi yöre halkı tarafında geleneksel metotlar kullanılarak ta üretilmektedir. Her ne kadar farklı metotlar kullanılarak üretilse bile genel olarak meyveler sıkılmak suretiyle suyu çıkarılmakta ve daha sonra kaynatarak veya güneste bekletmek suretiyle konsantre edilerek üretilmektedir. Bu derlemede dut pekmezinin çesitli fiziksel, kimyasal bilesimi ve üretim teknikleri açıklanmaya çalısılmıstır.
Anahtar kelimeler: Dut, pekmez
:
|
|
|||||
|
|||||
|
|
|||||

LinkBack URL
About LinkBacks