ESNAFA HİJYEN SEMİNERİ
Esenler’de gıda ile uğraşan tüm iş yeri sahipleri ve çalışanlarını hijyen denetimlerine tabi tutan Esenler Belediyesi, ESHİP projesi kapsamında esnafı temizlik ve hijyen kurallarına uymaya özendirmek için eğitim seminerleri düzenlemeye başladı.
Esenler Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerlerin ilki Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda yapıldı. İlk etapta Nene Hatun, Yavuz Selim ve Mimarsinan mahallerinde hizmet gösteren esnafa verilen seminerde konuşan Esenler Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Yakup Yeşiltaş, ESHİP’in (Esenlik Hijyen Projesi) önemine dikkat çekerek, Esenler’deki esnafın uluslar arası standartlarda hizmet verebilmesi için esnafa gereken eğitimlerin verileceğini söyledi. Projenin, 36 bin TL’ye mal olduğunu belirten Yeşiltaş, “Bu proje, insan sağlığını ciddi anlamda tehdit eden hijyenik ortamlardan uzak işletmelerin iyileştirilmesi açısından çok önemli” dedi. Proje kapsamında 2011 yılı Mayıs ayında yapılacak olan bir törenle hijyen şartlarını yerine getiren esnafa sertifika verileceğini kaydeden Yeşiltaş, “Bu sertifikanın süresi 6 ay. 6 ay sonra işyerleri kontrol edilecek ve hijyen koşullarının devam edip edilmediğine bakılacak. Hijyen değilse, ESHİP bayrağı geri alınacak” diye konuştu.

Proje kapsamında verilen seminerlerin eğitime yönelik olduğuna dikkat çeken Yeşiltaş, her ay önceden belirlenen mahallelerde 150-200 kişilik gruplar halinde esnafa seminerler verileceğini söyledi.
Biyolojik kirlenmeye dikkat
Yeşiltaş’ın konuşmasının ardından esnafa 1 saat boyunca eğitim semineri veren Gıda Mühendisi Asuman Sarı ise; hijyen kavramına dikkat çekerek, barkovizyon eşliğinde esnafa daha iyi koşullarda hizmet verebilmeleri için yapılması gerekenleri anlattı. Fiziksel, kimyasal ve biyolojik olmak üzere 3 türlü kirlenme türü olduğunu söyleyen Sarı, insan sağlığını tehdit eden en büyük kirlenme türünün biyolojik kirlenme olduğunu söyledi. Esnafın imalathanede çalışırken dikkat etmesi noktaları tek tek açıklayan Sarı; kirlenmeye yol açabilen çapraz bulaşma kaynaklarını (eller, araç-gereçler, doğrama tahtaları, giysiler ve hapşırma) anlattı.
El temizliği çok önemli
Gıda zehirlenmeleri konusunda esnafa dikkatli olmaları yönünde çağrıda bulunan Sarı, zehirlenmeleri önlemek için üretilen gıdaların sıcaklığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle et ürünlerinin en büyük kâbusu olan salmonella bakterisine de değinen Sarı, “Bu bakteri, haşere aracılığıyla taşınır” dedi. Hızlı kirlenmenin engellenmesi için ellerin ve ellerin temas ettiği yüzeylerin temiz olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Sarı, hijyen güvenliği için yapılması gerekenleri anlattıktan sonra konuşmasını Esenler Belediyesi yetkilileri tarafından yapılacak olan hijyen denetimlerinde esnafın 60 soruya tabii tutulacağını belirterek, bu soruların içeriği hakkında bilgi verdi.
Bookmarks