1. GİRİŞ
HACCP sistemi, gıda endüstrisinde üretim yapan kuruluşlar için tüketici güvenliğini garanti altına almak amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir (Topal, 2001). Gıda kaynaklı hastalıkların ve diğer tehlikelerin ortadan kaldırılmasına yönelik, eğitim ve uygulama düzeyinin yükseltilmesi ve iyileştirilmesini amaçlamaktadır.
Bu sistemin temel prensibi, son üründe oluşabilecek tehlikeleri ve ürünü bu tehlikelerden koruyucu önlemleri önceden belirlemek, bu önlemlerin uygulamalarını gerçekleştirmek, böylece ürünün sağlık açısından kalitesini, dolayısıyla da tüketici güvenliğini garanti altına almaktır. Uluslararası ticaretin önem kazandığı günümüzde gıda endüstrisinde üretim yapan işletmelerde gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla, hijyen ve kalite yönetim uygulamalarına dayanan HACCP sistemi hayata geçirilmektedir (Arıkbay, 2002).
Üretim aşamalarında belirtilen kritik kontrol noktalarındaki (KKN) mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikelerin, gerekli önleyici faaliyetlerin belirlenmesiyle ortadan kaldırılması veya kabul edilebilir seviyeye indirilmesi ile tüketiciler için güvenilir ürün eldesi mümkün olabilmektedir. Farklı ürün üreten işletmelerde üretim akış şemalarının farklı olması nedeniyle her ürüne özgü farklı kritik kontrol noktaları belirlenip HACCP planı oluşturulur ve sistem uygulamaya geçirilir (Korel ve Ergönül, 2002).
Devamı..
Dosya Türü: doc
Dosya Şifresi: www.forumfood.net
|
|
|||||
|
|||||
|
|
|||||

LinkBack URL