Dondurarak- Kurutma ve Depolama Sırasında Geotrichum candidum’un Canlılığına Koruyucu Ajanların Etkisi

ÖZET: 3 Koruyucu ajan (trehaloz,sükroz ve maltoz)’ın Geotrichum candidum konsantre kültürlerinin canlılığına etkisi üzerinde çalışıldı. İlk olarak, %9 ve %23 konsantrasyonlarda karbonhidratların ya da %16 yağsız sütle kombine edilmiş halinin etkisi, dondurarak kurutmadan hemen sonra kontrol altına alındı. İki dondurarak kurutma, raf sıcaklığında 25°C ve 35°C araştırma yapıldı. Karanlık ortamda, 4°C’de vakum altında, %0 nem altında , %23 konsantrasyonda karbonhidratla dondurularak kurutulmuş G.candidum’un 12 hafta boyunca canlılığı izlendi. Dehidre edilmiş koruyucu ajanların cam geçiş sıcaklığı farklı ölçekteki kolorimetrelerde ölçüldü. Sonuçlar dondurarak kurutmadan sonra canlı kalan sayısının koruyucu ajanların konsantrasyonuna bağlı olduğunu gösterdi, yalnızca yağsız süt kullanıldığında G.candidum’un canlı kalma sayısının azaldığı gözlenmiştir. Buna rağmen yağsız süt disakkaritlerle kombine edildiğinde açık bir artış gözlendi. G.candidum’un hayatta kalmasında herhangi bir raf ısısında eğilim dondurarak kurutmadan hemen sonra gözlenmedi. Buna rağmen depolama sırasında canlı kalma sayısında değişiklikler gözlendi. Nemle bağdaştırılmışkoruyucu ajanların, cam geçiş sıcaklığı (Tg) depolama ve dondurarak kurutma sırasında liyofilize edilmiş G.candidum dengesine katkıda bulunabileceği tahmin edilmiştir.

Not: Çeviri bana aittir...

Şifre: www.forumfood.net