GEOTRİCHUM;

Daha önceleri oidium lactis ve ospora lactis olarak bilinen bu cins içinde maya benzeri organizmalar da vardır. değişik renkte fakat genellikle değişik koloniler oluştururlar. Misilleri septalı olup çoğalmaları misillerinin artrosporlara parçalanmasıyla meydana gelir

Geotrichum 1

Bu organizmalara çeşitli peynirlere aroma kazandırmaları nedeniyle bazen süt küfü adı verildiği gibi gıda endüstrisinde gıdalarla temas eden alet ve ekipmanın üzerinde geliştiği için makine küfüde denmektedir bu durum özellikle domates işleyenişletmelerde görülür. Geotrichum albidum özellikle turunçgillerde şeftali sür kremasında ekşimeye neden olur. Et ve sebzelerde de yaygın olarak bulunur.[1]

Geotrichum 2

Geotrichum 3

Geotrichum’un en önemli özelliği miselyumun hemen tamamının artrosporlara (artrokonidium) bölünmesidir ki bu özelliğinden dolayı bazı mikologlar bu cinsi maya benzeri funguslar, bazıları küfler grubuna dahil etmektedir. Bu cinsteki türler beyaz, sarımsı, portakal kırmızısı miseller oluştururlar.[2]

Geotrichum 4

Miseller önceleri keçe görünümünde sıkı bir yapı gösterirken sonra yumuşak kremsi yapı alır. Geotrichum candidum ( Oospora lactis ) hemen tüm sütlerinde sık rastlanan bir türdür.[2]

Geotrichum Hastalık Etmenleri Ekşi Çürüklük
Etmenin genel özellikleri
Ekşi çürüklük hastalığı aynı zamanda oospor çürüklüğü, sulu çürüklük olarak da bilinir, hastalık etmeninin bazı türleri şunlardır:
- Geotrichum candidum Link (teleomorph: Galactomyces geotrichum (E.E. Butler & L.J. Petersen) Redhead & Malloch)
- G. penicillatum (do CarmoSousa) Arx
Her iki hastalık etmenine dometes yetiştiriciliğinin yapıldığı yerlerde rastlamak mümkündür ve olgun domateslerde kayıplara neden olur. Domates haricinde kavun, karpuz ve şeftali gibi bitkilerde de zarara neden olmaktadır. Hastalık etmeninin sporlarının yayılmasında bazı çürükçül sinekler ve diğer böcekler rol oynayabilir. Bunun yanında su sıçramaları ve işleme aletleri ile de dikkatsizlik sonucu yayılma göstermektedir. Fungus önemli bir hastalık etmeni değil, sadece zayıflamış ve yaralanmış meyvelerde, uygun nem ve sıcaklık bulunduğunda hastalık yapmaktadır.[3]

Belirtileri
Gelişmiş yeşil meyvelerde ilk belirtiler mat, yağımsı, suda ıslanmış ve beyazlaşmış lekeler olarak kendini gösterir. Çürümeler genellikle yaralarının kenarından başlar ve etrafına doğru üniform bir şekilde gelişmeye devam eder. Çürümeler ekşi bir koku vermeye başladığı zaman, yani meyve çürümeye devam edinceye kadar yeşil meyve dokuları sertliğini muhafaza eder. Meyveler olgunlaşırken, meyve derisinin çatladığı noktada ya da hastalık belirtilerinin olduğu yerlerde fungus soluk beyaz bir misel gelişmesi gösterebilir. Olgun meyvelerde çürüme hızla ilerler ve bu yerler yumuşak, suda ıslanmış gibi ve fungusun beyaz bir misel gelişme ortaya çıkar. Bu çürümeleri takiben safrofit bakteriyel ve fungal etmenler meyvelerin hızlı çürümesine neden olur.[3]

Geotrichum Candidum
Geotrichum candidum limonlarda ilk önce yüzeyde kremsilik daha sonra acı, ekşi ve yumuşak çürük oluşturur. Enfeksiyon daha çok olgunlaşmış meyvelerin yüksek sıcaklıklarda depolanmalarıyla meydana gelir.[4]

Kaynaklar
1. Gıda Mikrobiyolojisi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Dr. ÇAKIR İbrahim
2. Gıda Mikrobiyolojisi, Prof. Ünlütürk, Prof. Tutantaş ( 7 Yazarlı ), Basım Yılı:2003.

3. Geotrichum Hastalık Etmenleri Ekşi Çürüklük, http://www.bitkisagligi.net/Domates_..._Etmenleri.htm

4. Geotrichum Candidum, http://www.ekimya.com4