Geri çağırma nedir ve nasıl yapılır ?
Ürünler dağıtıldıktan sonra gıda güvenliği açsndan bir tehlike oluşturduğu belirlendiği hâllerde, kuruluş ürünü pazardan toplatmalı ya da geri çağrılmalıdır. Durumu ilgili taraflara da (yetkililere/müşterilere/tüketicilere) bildirmelidir. Bunun için prosedürler oluşturulmal ve yılda bir tatbikat yaplmalıdır. Prosedürde geri çağrma kriterleri, geri çağrma komisyonundaki kişilerin görev, yetki ve sorumluluklar, basın ile koordinasyonu sağlayacak kişiler, iletişim ve raporlama formatlar da belirlenmelidir. Yazl hâle getirilmiş prosedürler oluşturulurken, üretimdeki ve dağtım sonrasındaki izlenebilirliğe ilişkin ayrıntıların derecesi göz önüne alnmalıdır. Üretimin tüm aşamalar (Giriş-proses-son ürün) kontrol edilip, kayıt alınarak ambalaj üzerinde bulunan üretim tarihi ve parti seri no yardmyla ürünün izlenebilirliği sağlanmalıdır. İzlenebilirlik ürün güvenirliği, müşteri memnuniyeti ve işletmenin kendi kontrolünü sağlaması açısından çok önemlidir. Geri çağırılan ürünler uygun olmayan ürün olarak mütala edilir.

Uygun Olmayan Ürünün Kontrolü

• Kritik kontrol noktalrında kritik limitlerin aşıldığı durumlardaki ürünler uygun olmayan üründür

• Doğru üretim uygulamalarının önlemlerinde sapma tespit edildiğinde ilgili ürünler gıda sağlığı açısından değerlendirilerek ürünlerinuygun olup olmadığı hakkında karar verilir

Uygun Olmayan ürünler;

• İmha edilebilir

• Yeni bir ürüne işlenebilir

• Hayvan yemi olarak kullanılabilir

• Test edildikten sonra tüketime verilebilir.