Tüm dünyada insanların yaşamak, fiziksel ve mental gelişimlerini sağlamak için yeterli miktarda
gıdayı alabilmeleri ve bu gıdaların sağlık yönünden güvenli olması insan haklarının esasını
oluşturmaktadır.
Gıda Güvenliği; 5179 sayılı Kanunda “Gıalarda olabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve her
tülüzararları bertaraf edilmesi içn alıan tedbirler büüü” olarak, yine FAO/WHO Codex
Alimentarius Uzmanlar Komisyonu “sağılıve kusursuz gıa üetimini sağamak amacıla
gıaları; üetim, işeme, muhafaza ve dağıılarısıasıda gerekli kurallara uyulmasıve
ölemlerin alıması” olarak tanılanmışı. Güüüde bu tanılama etkin kontrol ve
denetimin yapıabilmesi ve halk sağığıı korunabilmesi amacıla başa ABD ve Avrupa Birliğ
(AB) ükeleri olmak üere birçk ükenin gıa kontrol otoriteleri tarafıdan ‘çftlikten sofraya gıa
güenliğ’ olarak ifade edilmektedir.
Düya nüusunun hıla artması gelişn teknolojiye bağıçvre kirliligi, ekonomik güçülü ve
eğtim yetersizliğ beslenme sorunlarııderinleşirmekte ve güenli gıa teminini
zorlaşımaktadı.
- Düya Sağı Ögüü(WHO) küesel gıa güenliğ endişlerini;
1. Mikrobiyolojik tehlikeler,
2. Kimyasal tehlikeler
3. Gıa kaynaklıhastalıları taranmasıve izlenmesi
4. Yeni teknolojiler
5. Bina kapasiteleri
başılarıaltıda sıılandıımışı.
AB’nin EEC-178/2002 sayııdirektifinde yem ve gıa ile ilgili düenlemeler birlikte aynımevzuat
içrisinde yer almışı. Gelişişükelerde “gıa güenliğ” terimi yanıda “yem güenliğ” terimi
de yerleşirlmişolup, gerekli denetim ve kontrol bu kapsamda yüüümektedir. Hatta, gelişişükelerde “Gıa Güenliğ” terimi “Yem Güenliğ” terimini içrecek şkilde kullanımaktadı.
Tükiye’de Gıa ve Yem Kanunlarıayrıayrıolarak çıarımışı.
2. MEVCUT DURUM VE SORUNLAR
Günümüz gelişmiş yada gelişmekte olan toplumlarının tümünde, yem ve gıdaya ilişkin hizmetler
1 /