GIDA SEKTÖRÜ ATIKLARINDAN SÜPERKRİTİK KARBONDİOKSİT İLE YAĞ ELDESİ
OIL EXTRACTION FROM FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS USING SUPERCRITICAL CARBONDIOXIDE
Esra YIKAR* ,Liyana SAHAKYAN*, Yrd.Doç.Dr.Nalan AKGÜN**
*Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü, IV. Sınıf Öğrencisi, Esenler, İstanbul

ÖZET
Gıda sektörü, kullanılan hammadde kaynakları açısından, geniş çalışma alanına ve yüksek üretim kapasitesine sahiptir. Üretim sonucunda da yüksek miktarlarda ve çeşitli türlerde atıklar oluşmaktadır. Her geçen gün artan çevre sorunlarıyla ilgili olarak bu atıkların değerlendirilmesi, içerdiği değerli bileşenlerin geri kazanılması da
önem kazanmaktadır. Bu sektöre yönelik bir atık bilincinin oluşturulması ekonomik açıdan da ülkemize katkılar sağlayacaktır.
Bu çalışma kapsamında, turunçgillerin meyve suyu üretiminden arta kalan kabukları, zeytinyağı üretim prosesinin bir yan ürünü olan prina, şarap üretiminin atığı olan cibredeki çekirdekler içerdikleri yağ nedeniyle değerlendirilmeye alınmıştır. Değişik sıcaklık ve basınçlarda süperkritik karbondioksit kullanılarak ekstrakte edilen bu hammaddelerin yağ özellikleri çözücü ekstraksiyonu sonucunda elde edilen yağlarla karşılaştırılmıştır.
Anahtar Sözcükler: Turunç kabuğu, üzüm çekirdeği, prina, süperkritik ekstraksiyon, çözücü ekstraksiyonu

Devamı…

Dosya Türü: pdf
Şifre: www.forumfood.net