9 sonuçtan 1 ile 9 arası
    Yönetici gülşah_8484 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üniversite
    Celal Bayar Universitesi
    Meslek
    GIDA MÜHENDİSİ
    Sektör
    Turizm-otel
    Konular
    35
    Eklentileriniz
    5
    Kazanılan Kredi
    Yönetici
    Kullanılan Kredi
    Yönetici
    Kalan Kredi
    Yönetici

Standart Gıda sektöründe işten çıkarmalar başladı

arkadaşlar ne olacak bunun sonu bilmiyorum.. onca toplantılar protestolar boşa mı gidiyor, nedir bu rezalet.. halk sağlığı bu kadar mı ucuz!!!!!!

Gıda sektöründe işten çıkarmalar başladı

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, "5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 13 Aralık'ta yürürlüğe girmesiyle, binlerce gıda iş yerinde sorumlu yönetici olarak çalışan gıda, kimya ve ziraat mühendisleri, işten çıkarılmaya başladı" dedi.

12:11 | 29 Aralık 2010

Petek Ataman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5996 Sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu"nun tüm itirazlarına rağmen 13 Aralık 2010’da yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Kanunun, bazı büyüklükteki gıda işletmelerinde konu uzmanı kişilerin istihdam zorunluluğunu kaldırdığını ifade eden Ataman, şöyle konuştu: "Sözünü ettiğimiz boyut, işletmenin motor gücü ve çalışan sayısıyla tanımlanmakta ve kapasite raporu, ekspertiz raporu gibi belgelerle belgelenmektedir. Kanunla getirilen şarttaki işletme boyutuna sahip üretim ve satış yapan yerler, halen var olan gıda işletmelerinin yüzde 80’i civarındadır.

Diğer yandan belli işletmelerde eskiden tüm meslekler yer alabilirken şimdi buna da kısıtlama getirildi. Örneğin, et parçalama tesisleri. Buralarda daha önce ilgili tüm meslek grupları görev alabilirken şimdi sadece veteriner hekimler görev alabiliyorlar. Ancak bu gibi konularda müktesep hak tanımlanmadığı gibi, hangi noktaların parçalama tesisi olduğunun bir tanımı da bulunmamaktadır. Tüm bunlara ilave olarak kanunun ikincil mevzuatı olan yönetmelikler henüz yayınlanmamış ama eski yönetmeliklerin bu konulara yönelik maddeleri de uygulamadan kalkmıştır."
    -"BİR ÇOK MÜHENDİS İŞSİZ KALMIŞ DURUMDA"-
    Tüm bunların sonucunda, "sorumlu yönetici" olarak çalışan gıda, kimya ve ziraat mühendislerinin işsiz kalma riskiyle karşı karşıya kaldığını ileri süren Ataman, şunları söyledi: "5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 13 Aralık'ta yürürlüğe girmesiyle, binlerce gıda iş yerinde sorumlu yönetici olarak çalışan gıda, kimya ve ziraat mühendisleri, işten çıkarılmaya başladı.

Odamıza bu konuda çok sayıda mesaj, telefon ve yazı geliyor. Birçok mühendis bugünden işsiz kalmış durumda. Kapasite ve ekspertiz raporlarının gerçeği yansıtır biçimde hazırlanmaması da konunun boyutunu daha da büyütmektedir." Ataman, "işletmelerin yüzde 80’ini kendi başına bırakan anlayışın değiştirilmesi için çeşitli yöntemler önerdiklerini" belirterek, şöyle devam etti: "Halen birincil üretim için uygulanmakta olan tarım danışmanlığı sisteminin bir benzerinin küçük gıda işletmeleri için de oluşturulmasının mümkün ve gerekli olduğunu ifade ettik. Yüzlerce tarım danışmanı kamu bütçesinden istihdam edilmekte ve bu arkadaşların birincil üretimi yönlendirmeleri sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu, risklerin önlenmesi ve güvenli gıda arzının sağlanması için önemli bir uygulamadır. Ama risklerin büyük bir bölümü de gıda işleme aşamasında oluşmaktadır. Bu bakışla gıda işletmelerinin yüzde 80’ini kendi kaderine bırakmak, gıda güvenliği yaklaşımında ciddi sorunlar olduğunu göstermektedir."
    -GIDA KAYNAKLI HASTALIK RİSKİ-
    Petek Ataman, gıda üretiminde yapılan yanlışların sağlığı uzun ve kısa vadede olumsuz yönde etkilediğini belirterek, bu tür sorunların önemli hastalıklara temel oluşturduğunun unutulmaması gerektiğini bildirdi.

Öte yandan birçok büyük işletmelerin kapasitelerinin düşük, çalışan sayılarının az gösterildiğini vurgulayan Ataman, şunları kaydetti: "Bu konuda elimizde somut belgelerimiz var. İlgili bakanlık ve kurumlarla yazışmalar yapılmış ama ne yazık ki bu kurumlar tarafından sorunun çözümüne yönelik bir adım atılmamıştır. İşlerini kaybetme ile yüz yüze gelen çok sayıda arkadaşımızın odaya müracaatları üzerine hukukçularımız belli sorun alanlarına yönelik olarak çalışmaya başlamıştır. Tüm meslektaşlarımıza işten çıkartılma sürecinde mutlaka bizlerle temasa geçmesini istiyoruz. Sorunu tüm boyutları ile izlemeye ve girişimlerde bulunmaya devam etmekte kararlıyız."

Yeni Üye lostmymindd - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Trakya Universitesi
    Meslek
    Öğrenci
    Sektör
    Öğrenci
    Konular
    10
    Eklentileriniz
    1
    Kazanılan Kredi
    50
    Kullanılan Kredi
    50
    Kalan Kredi
    0

Standart Cevap: Gıda sektöründe işten çıkarmalar başladı

Zaten bu diploma kiralama işi mesleğemize ihanet gibi bişeydi, iyi oldu diyebilirim. Tabi bunun yanında gıda denetçisi sayısı ve denetimlerinin artması lazım.

Yönetici Didem SALİCİK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Uludag Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Kek, bisküvi, çikolata
    Konular
    160
    Eklentileriniz
    37
    Kazanılan Kredi
    Yönetici
    Kullanılan Kredi
    Yönetici
    Kalan Kredi
    Yönetici

Bence mesleğe ihanet falan deildi. Gerekli bir uygulamaydı. Böyle olması kötü oldu iş alanları azaldı. Mesleğimiz önemini kaybediyor. Başka meslek grupları işimizi yapıyor. Bu gidişle korkarım gıda mühendisliği diye bir meslek kalmayacak ne acı

Üniversite
    Celal Bayar Universitesi
    Meslek
    GIDA MÜHENDİSİ
    Sektör
    Turizm-otel
    Konular
    35
    Eklentileriniz
    5
    Kazanılan Kredi
    Yönetici
    Kullanılan Kredi
    Yönetici
    Kalan Kredi
    Yönetici

Olaya yalnızca diploma kiralama olarak bakmamak lazım. Gıda üretiminin olduğu heryerde mühendis bulundurulması şarttır. Diplomalarını kiralayıp iş yeri ile tek bağlantısı ay sonunda maaşını almaya gitmek olan mühendisleri ayrı tutuyorum, bu mesleğimize olan saygısızlıktır, başka birşey değil. Ancak yasanın ortadan kalkması ile aslında asıl önemi yavaş yavaş anlaşılmaya ve değer görmeye başlanan mesleğimizin de öneminin azalmasından ben de korkmuyor değilim.. yasalar ağırlaştırılıp halk sağlığı daha çok güvence altına alınacağına, hadi siz istediğiniz gibi merdiven altı üretim yapın, saçma sapan, olmayan temizlik ve hijyen kurallarınzla ortalıkta cirit atın deniliyor.... bakalım bu rezaletin sonu nereye varacak.....

Yeni Üye lostmymindd - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Trakya Universitesi
    Meslek
    Öğrenci
    Sektör
    Öğrenci
    Konular
    10
    Eklentileriniz
    1
    Kazanılan Kredi
    50
    Kullanılan Kredi
    50
    Kalan Kredi
    0

Alıntı engineer_girl Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bence mesleğe ihanet falan deildi. Gerekli bir uygulamaydı. Böyle olması kötü oldu iş alanları azaldı. Mesleğimiz önemini kaybediyor. Başka meslek grupları işimizi yapıyor. Bu gidişle korkarım gıda mühendisliği diye bir meslek kalmayacak ne acı
    Önemini kaybediyor derken yanlış bir ifade olmuş, zaten gıda mühendisliği önemsiz bir meslekti bu ülkede

Yeni Üye
    Üniversite
    Trakya Universitesi
    Meslek
    pastacı
    Sektör
    gıda
    Konular
    0
    Eklentileriniz
    0
    Kazanılan Kredi
    0
    Kullanılan Kredi
    0
    Kalan Kredi
    0

ben işletme sahibiyim ve 1.5 senedir mesul müdürüme gereksiz yere maaş verdiğimi düşünüyorum çünkü bu sene zarfı içinde sadece ve sadece 3 kez geldi. bilgisine başvurduğum konularda ise mesleğinde yetersiz olduğunu gördüm. bu sebepten dolayı bu kanunun çıkmasını uygun buldum. eğer benim gıda mühendisine ihtiyacım olursa mesleğinde daha yetkin birisiyle çalışmak isterim

Lisans Üye sonkahraman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Selcuk Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Gıda
    Konular
    167
    Eklentileriniz
    34
    Kazanılan Kredi
    1700
    Kullanılan Kredi
    28
    Kalan Kredi
    1672

Alıntı erdincadg Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ben işletme sahibiyim ve 1.5 senedir mesul müdürüme gereksiz yere maaş verdiğimi düşünüyorum çünkü bu sene zarfı içinde sadece ve sadece 3 kez geldi. bilgisine başvurduğum konularda ise mesleğinde yetersiz olduğunu gördüm. bu sebepten dolayı bu kanunun çıkmasını uygun buldum. eğer benim gıda mühendisine ihtiyacım olursa mesleğinde daha yetkin birisiyle çalışmak isterim
    Birlikte çalıştığınız arkadaşın Gıda Mühendisi olduğuna emin misiniz? Çünkü piyasada ""Gıda Mühendisiyim"" diye gezen farklı meslek grupları oldukça fazla. Bu farklı meslek grupları gıda ile alakalı 1-2 ders görüp ""yasal boşluk"" sayesinde Gıda İşletmelerinde sorumlu yöneticilik yapabiliyordı, kendilkerine meslekleri sorulduğunda ise gayet rahat bir biçimde yalan söyleyerek Gıda Mühendisiyim diyorlardı. Zaten bir çok üretici bu tip "Çakma Gıda Mühendisleri "yüzünden mağdur oldu.

Bu arada sözüm meclisten dışarı ama, Gıda Mühendisleri Odası'nın belirlediği ücreti vermekten kaçan üreticilerin başına bu tip olaylar daha sık gelmekteydi, ne de olsa "ucuz etin yahnisi yavan olur"....

Üniversite
    Celal Bayar Universitesi
    Meslek
    GIDA MÜHENDİSİ
    Sektör
    Turizm-otel
    Konular
    35
    Eklentileriniz
    5
    Kazanılan Kredi
    Yönetici
    Kullanılan Kredi
    Yönetici
    Kalan Kredi
    Yönetici

bakın ben bu konuda size katılmıyorum. sizin "mesleğimize saygısı olmayan meslektaşlarımız" olarak nitelendirdiğimiz kişilerden biri ile çalışmanız ve yaşadığınız problemler her Gıda Mühendisi'nin aynı olduğunu göstermez. Kendisi mesleki açıdan kendini geliştirememiş veya kendini geliştirmek istemeyen biri olabilir, 1,5 senede yalnızca 3 defa geldiyse bu onun olduğu kadar sizin de suçunuzdur. karşılıklı çalıştığınız, bir nev'i karşılıklı alışverişte bulunduğunuz insan görevini yerine getirmiyor ve siz de buna 1,5 sene ses çıkarmıyorsunuz?!? o kadar zaman sorduğunuz sorulara da cevap alamadığınız halde çalışmaya devam etmişsiniz?
    Gıda Mühendisine ihtiyaç duyduğunuzda bilgi ve tecrübesine, daha da önemlisi çalışma isteği ve mesleğe saygısı olan birini aramanız mantıklıdır.
    Gıda Mühendisleri üretim yapılan heryerde çalışmalıdır! Bu konu bu kadar da nettir...

Yönetici Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üniversite
    Gaziosmanpasa Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Kuru Meyve
    Konular
    106
    Eklentileriniz
    23
    Kazanılan Kredi
    Yönetici
    Kullanılan Kredi
    Yönetici
    Kalan Kredi
    Yönetici

sizin gibi işletme sahibleri yüzünden mesleğimiz bu halde diyebilirim.emin olun sizin düşüncenizde insanlarda bu mesleği bu hallere getirdi...şikayet ediyosunuzda s.yöneticiye verdiğiniz parayıda çok merak ettim doğrusu....ne kadar yazık...!!!