Merhaba arkadaşlar. Ben çalıştıgım yerde terazilerin tarttıgı gramajlarda problem oldugunu gözledim. Hassas terazileri kendi kendimize kalibre edebiliyor muyuz? Kalibrasyon firmasına mı göndermem gerekir?
Merhaba arkadaşlar. Ben çalıştıgım yerde terazilerin tarttıgı gramajlarda problem oldugunu gözledim. Hassas terazileri kendi kendimize kalibre edebiliyor muyuz? Kalibrasyon firmasına mı göndermem gerekir?
Kalibrosyon ancak agredite ve bu işi yapan firmalar tarafından yapılabilir. işletme içerisinde sadece doğrulamaları yapılabilmektedir. ama terazilerde bu iş oldukça zordur. bunun için kalibre edilmiş tartı aletlerinizin olması gerekmektedir.
Size tavsiyem:
terazi kalibrasyonlarını beledeiyeler ve zabıta ekipleri yapmaktadır. bulunduğunuz bölgedeki belediye ve zabıta ekipleriyle irtibata geçerseniz size bu noktada yardımcı olacaklardır.
Kalibrasyon için Türkak onaylı bir kalibrasyon firmasına göndermeniz gerekir Didem Hanım. Ama çok sayıda varsa sadece birini kalibre ettirip diğerlerini bu teraziye göre siz kalibre edebilirsiniz.
http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/21179.html
Yukarıdaki linkten; Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliğine ulaşabilirsiniz..
Terazileri kalibre ettirdikten sonra kendim nasıl tekrar kalibre edeceğim veya doğrulayacağım? Buradaki terazilerde o ayarı yapabileceğim bir özellik görmedim.
Teraziler için etalon ağırlıkları vardır. bu etalon ağırlıklar terazi ölçüm aralığınıza göre olabilir. mesela 200 g, 2 kg , 5 kg, 10 kg şeklinde olabilir. ve bu şekilde doğrulama yapabilirsin.(kalibrasyon değil) ancak şunu unutmamak gerekir ki etalon ağırlıklarda mutlaka kalibreli olmak zorundadır. Kalibrasyon yapan akredite kuruşlara gönderilemeyecek bir cihaz varsa kalibrasyon şirketi gelip cihazınızı kalibre etmektedir.
işletme içerisinde gerekli ekipmanlar olduktan sonrada kalibrasyon yapılabilir. bunuda kalibrasyon firmaları yapabiliyor.
Bende daha önce çaliştiğim firmada, terazi ve diğer kullandiğim cihazlari kalibre ettirmiştim. Cihazlarin bazilarini bulunduğu yerde kalibre ettiler..bazilarinida yanlarinda götürdüler ve kalibrasyonunu yaptiktan sonra geri gönderdiler... Terazi kalibrasyonunda ; eskiden pazarlarda terazilerde kullandiklari ağirliklar var ya onlari kullaniyorlar .. Mesela elinde 2tane 5kg var 1 tane 10 kg var.bunlari sirasiyla önce ortaya koyuyor ölçüm yapiyor, sonra terazinin köşelerine koyuyor vs gibi deneme ve ölçümler sonucunda size terazinizin doğru ölçüp ölçmediğini söylüyor...
Etalon ağırlıkları biliyorum. Benim demek istediğim dogrulamada hata olursa ben nasıl düzelteceğim. Yeniden kalibrasyon firmasına mı göndereceğim. Bilgiler için teşekkürler.
Didem Hanım,
Terazi kalibrasyonu ile ilgili öncelikle sertifika sahibi olmanız gerekmekte.Akredite kuruluşa yaptırmış olsanız dahii daha sonraki kalibrasyon doğrulamalarında geçerliliği olması için sertifika ihtiyacı bulunmaktadır.
Terazilerinizi kalibre ettirseniz dahi sizin belirleyeceğiniz bir sıklıkta (bu sıklığı ayrca değineceğim) doğrulamanız lazım.
Doğrulamayı akradaşlarımızın bahsettiği gibi sizin terazinize uygun (kalibre edilmiş-sertifikalı) etalon ağırlık ile yapmanız gerekiyor.
Bu doğrulama 5 köşe teşkil ile (sol üst-sağ üst-sağ alt-sol alt-orta) noktalarda yapacağınız kontrol ile yapmanız lazım. mümkünse terazinin maksimum çekerine yakın ve bir de düşük değerde yapın bunu.
Hatta size şöyle güzel bir de ipucu vereyim kalibre edilmiş sertifikalı bir etalon ağırlıkla bu doğrulamayı yaparsanız terazilerinizi kalibre ettirmek zorunda bile değilsiniz.
Doğrulama sıklığına gelince doğrulama sıklığınızı hesaplamak için şöyle düşünün. son iki kontorlünüz arasında çıkacak ürün miktarını dikkate almanız gerekir. Biraz daha açıklayayaım: diyelim ki günde bir seferi ön gördüm. bu sabah kontrol (doğrulama) yaptım herşey normal. yarın sabah galdiğimde yaptığım kontrolde terazinin kabul edilebilir limitler dışında hata yaptığını gördünüz. dün sabahtan bu sabaha kadar üretiiğiniz her ürün Uygunsuz Ürün kapsamındadır. Hepsinin tekrar kontrol etmeniz gerekir. İşte sıklığınız alacağınız bu riske göre belirlenecektir.
Şimdi gelelim diğer duruma, terazi hatalı tartıyor ne yapmanız gerekiyor?
Kalibrasyona mı göndereceğim?
Servise mi göndereceğim?
Kalibrasyon o ekipmanın sadece çalıtığı aralığı gösterir. Teraziniz yanlış bile tartıyorsa akreditasyon firması size sertifika gönderir. Sertifikanın ekinde gelen analiz sonuçlarında terazinin yanlış tarttığığını gösterir. Kalibrasyon ekipmanın doğru çalışmasını sağlamaz. Sadece çalıştığı aralığı gösterir.
Ekipmanlarınız hatalı çalıştığında yapacağınız şey servise göndermek veya yenisini almaktır.
Servisten sonra tekrar doğrulam veya duruma göre kalibrasyon yapmanız gerekir
“Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”
Ben taşınablir olarak algıladığım için söylemiştim. Benim çalıştğım işletmedede yerinde KALİBRASYON yaptırdığım bir kantarım mevcut.
Evet haklısınız yanlış ifade kullanmışım , doğrulamadır yapılan işlemin adı ama doğrulama yaparakta işlemi gerçekleştirmiş olursunuz değil mi?
Bookmarks