Hayat Oyununda İnsan Kimliği

ABDÜLLATİF ERDOĞAN info@aerdogan.com

Kimliğiniz ve Değeriniz

Geçtiğimiz dönemlerdeki seminerlerden birinde, daha önce uygulanmış olduğunu bildiğim bir çalışmayı denedim. Sunuma katılmış olan 30 kişilik katılımcı gruba doğru yönelerek 50 YTL değerindeki banknotu göstererek başladım sunuma. İlk sorum şu olmuştu: "Bu parayı kim ister?" Sorumun hemen akabinde eller kalkmaya başladı. Ardından ikinci soruma geçtim: "Bu parayı sizlerden birine vereceğim, fakat vermeden önce yapmam gerekenler var." Parayı avucumda buruşturdum ve katılımcılara "Buruşturduğum halde hala bu parayı isteyen var mı?" diye sordum. Eller yine havadaydı. Hala taliplisi vardı buruşmasına rağmen. Sonrasında "Peki şunları yaparsam?" dedim ve parayı yere attım, ayakkabılarımla paranın üstüne bastım, bütün hijyeninden tamamen arındırmaya çalıştım. Para kirli ve buruşuk bir hale gelmişti. Katılımcılara baktım, eller yine havadaydı ve o parayı herkes istiyordu. Amacıma ulaşmıştım. Bu deneyi uygulayan daha önceki eğitimci gibi ben de katılımcılara şu açıklamada bulundum: "Değerli arkadaşlarım, hayatın her anında olduğu gibi içinde bulunduğunuz şu anda yine çok önemli bir bilgiyi tazelemiş oldunuz. Paraya ne yaptıysam önemsemediniz ve parayı o haliyle istediniz. Benim yaptıklarım o paranın değerini düşürmedi. O hala 50 YTL değerini muhafaza ediyor."

Kıssadan Hisse

'Hayat oyunu'nda yıprandığımız, hırpalandığımız, kendimizi iyi hissetmediğimiz, hayat şartlarının koşturmasında yorulduğumuz, yıkıldığımız 'yaşam deneyimleri'nin bizim 'duruş kalitemizle orantılı' olarak bize değer kaybettirmediğini görüyoruz. Burada önemli olan, kendi hayatınıza kattığınız değer oluyor. Değeriniz oranında kimliğiniz oluşuyor. Bu kimliğiniz hiçbir şekilde erimiyor. Kendi değerinin farkına varma becerisini gösterebilen insan kimliği kendine ve hayatına değer katacaktır.

Ne Kadar İyisiniz?