1.AMAÇ ve KAPSAM: Bu prosedürün amacı, işletmenin kalite ve gıda güvenliği yönetim sistemine yeterlilik, uygunluk ve etkinliğini yönünden tarafsız bir gözle incelenerek, uygunsuzlukları ve bunlara ilişkin Düzeltici ve Önleyici önlemleri saptamak, alınan bu önlemlerin etkinliğini izlemek ve olumlu yönlerinde tespit edilerek sistemin sürekliliği açısından canlı tutulmasını sağlamaktır. Bu prosedür, işletmenin denetlenmesini, denetim yönetimini, sistemdeki sapmaların tespitini kapsar.
2.TANIMLAR:
3.PROSEDÜR
3.1. Yönetim Temsilcisi yılda iki kez denetimi kapsayacak şekilde bir önceki denetimde birimlerde bulunan uygunsuzlukları göz önüne alarak Yıllık Kuruluş İçi Kalite Tetkikleri takvimini hazırlar ve Ocak ayının ilk haftasında Genel Müdüre onaylatarak, orijinali kendisinde kalmak suretiyle, birer nüshalarını ilgili bölümlere dağıtır.
3.2. Kuruluş İçi Kalite Tetkikleri, tetkik edilecek faaliyetlerin durumu ve önemi esas alınmak suretiyle Yönetim Temsilcisi tarafından programlanmakta ve tetkik edilen faaliyetten doğrudan sorumluluğu olmayan, tarafsız Personel tarafından yapılmaktadır. (İç tetkikçi sertifikasına sahip olmalıdır.)
3.3. Genel Müdür, Yönetim Temsilcisi, Satış ve Pazarlama Direktörü, Ticaret ve Satınalma Müdürü, Haccp Ekib Lideri, Teknik Müdür ve ilgili personel ile denetçinin katılımıyla açılış toplantısı yapılır. Açılış toplantısında denetimin amacı ve uygunsuzluk kategorileri üzerinde konuşulur.
3.4. İç denetimde gerektiğinde tetkik konusunda yeterliliğe sahip dış kuruluşlardan destek alınabilir. Ancak iç tetkik elemanlarının sertifikalı olması esastır.
3.5. Tetkik sonuçları, tetkikçi tarafından rapor edilmekte ve herhangi bir uygunsuzluk tespiti durumunda tetkik edilen bölümdeki sorumlu personelin dikkatine İç Tetkik Raporu ile sunulur. Bu formlarda sorumlu personel tespit edilen uygunsuzluğun hangi tarihe kadar düzeltileceği konusunda tetkikçiyle görüş birliğine varır ve takip tetkiki aynı tetkikçi tarafından gerçekleştirilir.
3.6. Düzeltilmesi istenilen faaliyetlerin yerine getirilmesi ve etkinliği, daha sonra yapılan takip tetkikleri ile doğrulanmakta ve kayıt edilmektedir. Eğer takip tetkiki sonucunda uygunsuzluk devam ediyorsa durum, Tetkikçi tarafından Genel Müdüre bildirilir.
3.7. İç Tetkikler yönetimin gözden geçirmesi toplantılarında üst yönetime sunulmaktadır.
3.8. Tetkikçi Temel ISO 9001:2000 , ISO 22000 eğitimi ve İç Tetkik Eğitimini almış olmalıdır. Tetkikçi denetim dokümanları olarak TS ISO 9001:2000 ve ISO 22000 standartları, tetkik soru listesini, bir önceki denetim raporları ve bölüm dokümanlarını hazır bulundurmalıdır.
3.9. Tetkik İç Tetkik Takvimine göre belirlenen aylar içerisinde tetkikçi tarafından saptanacak tarihte gerçekleştirilir. Tetkikçi, tetkik edilecek bölüm sorumlusuna, tetkik tarihini en az bir hafta önce, Bildirim Formu ile bildirir ve denetim dokümanlarını talep eder.
3.10. Tetkikçi, tetkik esnasında soracağı soruları daha önce hazırladığı Tetkik Soru Listesine göre sorar ve listeyi cevapların yeterli veya yetersiz oluşuna göre işaretler.
3.11. Tetkikçi tetkik sonuçlarını İç Tetkik Raporuna bölüm sorumlusunun imzasını alarak onaylatır.(İç Tetkik sonucu yapılacak doküman değişiklikleri İç Tetkik Raporu ile yapılır. (Ayrıca Doküman Değişiklik talep ve düzeltici önleyici faaliyet formu doldurulmaz.)
3.12. Tetkikçi açılış toplantısı yaptığı grupla, kapanış toplantısı yapar. Kapanış toplantısında olumlu bulgular, uygunsuzluklar, gözlemler ve öneri ile düzeltilmesi istenilen faaliyetler ile bunlara ilişkin süreler üzerinde konuşulur.
4.SORUMLULUK: Bu prosedür, kalite ve gıda sistemini kuran ve işlerliğinin sağlanmasından sorumlu olan Genel Müdür, Yönetim Temsilcisi ve İlgili Bölüm Sorumlusunun sorumluluğundadır. Bu prosedürün uygulanması sonucu ortaya çıkan kayıtlar, kayıtların kontrolü prosedüründe muhafaza süreleri ve sorumluları belirtilmiştir.
5.REFERANSLAR:
5.1. İç Tetkik Takvimi
5.2. İç Tetkik Raporu
5.3. Tetkik Soru Listesi
5.6. Bildirim Formu

LinkBack URL
About LinkBacks
Paylaş

Alıntı

Bookmarks