: İçme ve Maden Suyu Sektör Araştırması
: Pdf
: Mustafa TOSUN
Kd.Uzman 

ÖZET
Ülkemizde geçen yüzyılın ikinci yarısından itibaren baslayan ve beklenmedik bir hızla gelisen sanayilesme ve kentlesme olgusu, birçok sorunu da beraberinde getirmistir. Bu süreçte köyden kentte gerçeklesen hızlı göç, bir taraftan barınma ve altyapı sorunlarını ortaya çıkarırken, diger taraftan da tüketim malları talebinde artıslara ve o güne kadar esasen serbest mal olarak görülen bazı maddelerin ticarete konu olmasına yol açmıstır.

Türkiye su kaynakları bakımından dünyanın zengin olarak nitelendirilen bir bölgesinde yer almasına ragmen, büyük sehirlerin bu sürece hazırlıksız yakalanmaları ve alt yapı yetersizlikleri, insanın en temel ihtiyaç maddesi olan suyun temininde çesitli sıkıntıların dogmasına yol açmıstır. Gerçeklestirilen altyapı yatırımları ile kullanma suyu sorununun çözümü ile ilgili olarak zaman içerisinde önemli mesafeler alınmıssa da içme suyu ihtiyacına yönelik saglıklı bir çözüm yıllarca gelistirilememistir. Diger taraftan geçtigimiz yüzyılda saglanan hızlı ekonomik gelisme ile toplumun hemen her kesiminin dogal bir talebi haline gelen daha uzun ve saglıklı bir yasam arzusu, özellikle gıda ürünlerinde belli standartlara sahip, ambalajlı ve tüketim noktasına kadar saglıklı bir sekilde ulastıgına güven duyulan çesitlerin tercih edilmesini gündeme getirmistir.

Türkiye’de su ticareti uzun yıllar hijyen sorununu sürekli olarak gündemde tutan yöntemlerle gerçeklestirilmistir. 1980’li yıllarda baslayan geri dönüsümsüz ambalajlarda su üretimi ise yasal düzenlemelerdeki eksiklikler ve buna baglı olarak sektörde belli standartların bulunmayısı nedeni ile yaklasık 15 yıl boyunca sınırlı sayıdaki firma
tarafından gerçeklestirilmek durumunda kalmıstır. Nihayet 1997 tarihinde yürürlüge giren ve sonraki yıllarda bazı degisikliklere ugrayan “Dogal Kaynak Maden ve içme Suları ve Tıbbi Suların 1stihsali, Ambalajlanması ve Satısı Hakkında Yönetmelik” hükümleri uyarınca açıkta su satısının yasaklanması ve üretim, siseleme ve satıs
asamalarına belli standartların getirilmesi sonucunda ambalajlı içme ve maden suyu sektörü hızlı bir gelisme sürecine girmis ve günümüzde büyük holdinglerin ve bazı çok uluslu sirketlerin yatırım yaptıgı veya ilgisinin bulundugu bir üretim kolu haline gelmistir. Sektörün gelisme süreci, mevcut durumu ve sorunlarının ele alındıgı bu çalısma ile Bankamızda bu konuda yapılacak yapılabilirlik etüdü ve proje degerlendirme raporlarına temel teskil etmesi; yöresel uygun yatırım alanları arastırmalarına ise önerilecek yatırım konuları ile ilgili olarak bir fikir vermesi amaçlanmıstır.

: