İŞÇİLERİN BESLENMESİ
İşçilerin beslenmesinin Önemi: Yetersiz ve dengesiz beslenme, işçinin üretim hızını düşürür. İşin gerektirdiği enerjiyi sağlayacak besinler alınmadığı zaman, enerji harcaması kısıtlandığından, üretim için gerekli fiziksel güç azalır. Enerji yanında protein, vitaminler ve madensel tuzların yetersiz alınması, vücutta enerji oluşumunu engelleyip, hastalıklara direnci azaltacağından, devamsızlık oranı yükseli. Ayrıca enerji ve besin öğeleri yetersizliği, işçinin ilgi ve dikkatini de olumsuz yönden etkilediğinden, iş kazaları ve meslek hastalıkları oranı yükselir. Bütün bunların sonucu olarak, üretim hızı düşer ve sağlık harcamaları artar. Beslenme ile üretim hızı arasındaki bu ilişkiler, dünyanın birçok yerinde yapılan bilimsel araştırmalarla ortaya konmuştur.

İşçilerin besin gereksinimleri: İşçinin çalışma koşullarına göre diyetinde birtakım değişiklikler yapılabilir. Bu diyette yapılabilecek en büyük değişiklik , enerji harcaması ile ilgilidir. Yapılan işin gerektirdiği fiziksel hareketlerin derecesi ve süresine göre enerji harcaması da değişir. Sanayileşmiş ülkelerde , değişik işlerdeki enerji harcamaları saptanarak standartlar yapılmıştır. Bu standartlardan yararlanarak belirli işte çalışan işçilerin diyetlerinin enerji değerleri hesaplanabilir.

Ağır işte çalışanların terleme nedeni ile normal koşullardan daha çok azot kaybettikleri bulunmuştur. Çalışma yeri çok sıcak veya çok soğuk olduğu zamanda azot kaybı artmaktadır. Diyet enerjisi yeterli olduğu zaman , proteinlerin kas hareketleri sırasında enerji kaynağı olarak kullanılmalarına karşın , fiziksel hareketi çok olan bireyde kas kitlesinin artması, protein gereksiniminin artmasına yol açmaktadır.

Dosya türü : doc
Şifre : www.forumfood.net