umarım işinize yarar...
İÇ FINDIKLARDA RUTUBET MUHTEVASI TAYİNİ
1.AMAÇ VE KAPSAM:
Bu metod, işlenmemiş iç fındığın etüvde rutubet tayinini kapsar.
2.PRENSİP:
İç fındığın sıcaklığı kontrol edilebilen bir etüvde (103±2)ºC’ da ,çevre basıncında 6 saat süre ile kurutulması sonunda meydana gelen kütle kaybına dayanarak rutubet muhtevasının yüzde(%) olarak belirlenmesidir.
3.ALET VE EKİPMANLAR
· Etüv, sıcaklığı 103±2ºC da tutabilen,
· Desikatör, içerisinde etkin bir nem çekici olan bulunan.
· Analitik terazi, 0.001gr.hassasiyette tartım yapabilen.
· Cam veya metal tartım madde kapları silindirik, düz tabanlı 12 cm.çapında 5 cm.derinliğinde, uygun kapaklı .
· Genel laboratuvar araç ve gereçleri.
4.KİMYASAL MADDELER
Kullanılmıyor.
5.UYGULAMA
5.1 Numunenin Hazırlanması:
İç fındıkların varsa zarları ayıklanır ve havan içinde dövülür veya gıda doğrama cihazında çok ince parçalanır. Parçalama sonucu parçaların kalınlığı 2-4 mm. arasında olmalıdır.
5.2 Tayin İşlemi:
Tartım kapları ve kapakları (Kapaklar açık) en az 2 saat süre ile etüvde tutulur ve bu süre sonunda desikatöre alınır. 103±2ºC da sabit ağırlığa kadar ısıtıldıktan ve desikatörde soğutulduktan sonra darası alınmış kurutma kaplarına homojen hale getirilmiş her biri yaklaşık 50 gr. olan 4 deney numunesinden 0.001 g.hassasiyetle tartılarak konur ve kaba parmakla hafif hafif vurulmak sureti ile kabın içine mümkün olduğunca düzgün bir şekilde yayılır. Kurutma kapları kapağı açık olarak etüve konur ve 6 saat süreyle kurumaya terkedilir. Süre sonunda kurutma kabı, kapağı çabucak kapatılarak soğuması için desikatöre yerleştirilir.30-45.dakika sonra 0.001 g.hassasiyetle tartılır.
6.HESAPLAMA
Rutubet miktarı (R) , ağırlıkça yüzde olarak, aşağıdaki formülle hesaplanır.
(M1 – M2)
R(%)= -------------- 100
(M1 –M0)
R=Rutubet miktarı
M1=Kurutmadan önce numune + dara, gr.
M2=Kurutmadan sonra numunenin ağırlığı + dara, gr.
M0=Kuru madde kabının darası, gr.
Not:Yapılan 4 tayinin ortalaması sonuç olarak rapor edilir.
7.KAYNAK
17.07.2002 tarih,24818 sayılı resmi gazete sayfa 72.(Revize edilen TS 3074 Kabuklu Fındık ve TS 3075 İç Fındık standartlarının Dış Ticarette zorunlu uygulamaya konulmasına ilişkin tebliğ. Tebliğ No: 2002/19 )

LinkBack URL
About LinkBacks

Paylaş

Alıntı

Bookmarks