: Iso 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı: Gıda Ambalajı Üreten Bir Firma Örneği : Gülfer Şeniz YILMAZ
Üreticiden tüketiciye kadarki zincirde her kesimi tümüyle etkileyen gıda kökenli salgın, bozulma vb. olumsuzluklar, endüstriyel kalite sistemindeki hijyen sorunlarından kaynaklanmaktadır.
Bir çok ülke ve firma güvenli gıda tedariği için standartlar geliştirmektedir. Farklı programlara sahip olmak, dünya çapında gıda güvenliği riskleri oluşturur ve isteklerin karışmasına yol açmaktadır. ISO 22000:2005, FAO, WHO ve Codex Alimentarius komisyonu işbirliği ile gıda endüstri uzmanları tarafından ISO içerisinde geliştirilmiş bir standarttır. Bu yeni gıda güvenliği yönetim sistemi standardı, global gıda tedariğinin güvenliğini sürdürmek için bir iskelet sağlar ve firmalara ülkeden ülkeye değişiklik göstermeyecek şekilde gıda hijyeni için Codex HACCP sistemini uygulamalarına yardım edecektir.
ISO 22000:2005, gıda zincirinde yer alan bir kuruluşta, gıdanın tüketimi anında güvenli olmasını sağlamak ve gıda güvenliğine yönelik olan tehditleri kontrol altına alma yeteneğini göstermek için gerekli olan gıda güvenliği yönetim sistemine ait şartları kapsamaktadır.
Çalışmanın ilk bölümünde ISO 22000 : 2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardının kapsamı incelenmiştir. İkinci bölümde ISO 22000 : 2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı ile ilgili teorik bilgiler ele alınmıştır. Son bölümde ise ambalaj sektöründe faaliyet gösteren bir firmada uygulanan ISO 22000 : 2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi araştırılmıştır.
Anahtar Kelimeler: 1) ISO 22000:2005, 2) HACCP, 3) Gıda Güvenliği
:
|
|
|||||
|
|||||
|
|
|||||

LinkBack URL
About LinkBacks