ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
Gıda Güvenliği Nedir?
Gıda Güvenliği, gıda zincirinde yer alan tüm birimlerin etkin kontrolü ile sağlanan bir olgudur. Gıda güvenliği, gıdadaki olası tehlikelerle ilgili bir kavram olup, yetersiz ve dengesiz beslenme gibi diğer insan sağlığını etkileyen sorunları kapsamaz.

TS EN ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri-Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar Nedir?
Codex Alimentarius Komisyonu tarafından geliştirilen HACCP sistemi ilkeleri ve uygulama basamaklarını tamamlayan, denetlenebilir şartlar aracılığıyla, HACCP planı ile ön gereksinim programlarını birleştiren bir standarttır. Kullanılan proses ve tesislerin tipi ile ilgili tehlikeler dahil, gıda zincirinde oluşması beklenen tehlikelerin tanımlanmasını ve değerlendirilmesini içerir
Ürünün ancak çok küçük bir miktarının analiz edilebildiği, numuneleme yoluyla kontrol yöntemlerinin hiçbir zaman %100 güvence vermediği, analiz yöntemlerinin vakit aldığı ve sisteme müdahaleyi geciktirdiği düşünülürse tüm proses aşamalarını sistematik bir şekilde kapsayan, gıda zinciri boyunca tehlikelerin tanımlanarak, güvence altına alınmasını sağlayan önleyici nitelikte bir metoda ihtiyaç vardır. İşte bu yüzden ürün üreticilerinden tüketicilere, pestisit sağlayıcılarından hizmet sağlayıcılara kadar uzanan gıda zincirinde, genel bir deyişle “tarladan sofraya” gıda güvenliğini sağlamak için;
1.Sistem yönetimi,
2.Ön gereksinim programları,
3.HACCP prensipleri,
4.İnteraktif iletişim temelinde Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri kurulur.

Dosya türü: ppt

Şifre : www.forumfood.net