2 sonuçtan 1 ile 2 arası
    Yeni Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üniversite
    Anadolu Universitesi
    Meslek
    öğrenci
    Sektör
    ogrenci
    Konular
    7
    Eklentileriniz
    6
    Kazanılan Kredi
    300
    Kullanılan Kredi
    13
    Kalan Kredi
    287

Standart ıso 9001:2000 kalite yönetim sistemi için oluşturulması gereken asgari dökümanlar

Kuruluşumuzu ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi ile yönetmek istiyoruz.Bunun için önce, kalite yönetim sistemini oluşturmalı, dökümante etmeli, sürekliliğini sağlamalı ve etkinliğini sürekli iyileştirmeliyiz.Zor bir sistem gibi görüyor ama aşağıdaki basamakları takip edersek işimizi basitleştirebiliriz;
    A)Önce prosedürlerimizi oluşturalım;
    1) Eğitim Prosedürü :
    Amaç : Bu Prosedürün amacı firmada ihtiyaç duyulan tüm eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesi ve uygulanmasıdır.
    2) Döküman ve Veri Kontrol Prosedürü:
    Amaç : Kuruluşta Kalite Yönetim Sistemi çerçevesindeki dokümanların hazırlanması, onaylanması,

Dosya türü : doc

Şifre : www.forumfood.net

Dosya Şifresi : www.forumfood.net
    Dosya Boyutu : 7.5 KB (Kilobyte)
    İndirme Sayısı : 95 Kez

GidaGundemi.com Yazarı Oğuz Pelikli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üniversite
    Ege Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Danışmanlık
    Konular
    383
    Eklentileriniz
    70
    Kazanılan Kredi
    3500
    Kullanılan Kredi
    31
    Kalan Kredi
    3469

Standart Cevap: ıso 9001:2000 kalite yönetim sistemi için oluşturulması gereken asgari döküman

Paylaşımınız için çok teşekkürler sayın atilla778,

izniniz olursa ben de nacizane birkaç katkıda bulunmak isterim:

Daha önceki birkaç konuda prosedür kelimesinin Türkçe karşılığı ve bizim kalite ve gıda güvenliği sistemlerinde kullandığımız "prosedür" kelimesinin farklılıklarından bahsetmiştik.

Bu metinde kullanılan anlamı diğer örneklerden anladığım kadarıyla kalite sistemlerindeki zorunlu prosedürler kast edilmekte.Metnimize baktığımızda ilk madde olan
    1) Eğitim Prosedürü :
    Amaç : Bu Prosedürün amacı firmada ihtiyaç duyulan tüm eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesi ve uygulanmasıdır

ISO 9001:2000 KYS sisteminde böyle bir prosedür zorunluluğu yoktur. Böyle bir döküman bulunması faydalıdır ama bunu illaki bir prosedür yapmak zorunda değilsiniz. Bir talimat, bir plan, bir akış şeması bile yapabilirsiniz.

3) Yönetimin Gözden Geçirmesi Prosedürü :
    Amaç : Firmada uygulanan kalite sisteminin etkinliğinin incelenmesi ve değerlendirilmesidir.

Eğitim prosedürü için yadıklarım bunun içinde geçerlidir.

6) Satın Alma Prosedürü :
    Amaç : Firmamızda ürün kalitesini etkileyen ürünlerin satın alınması için metot belirlemektir.

Satın alma önemli bir prosestir. Bunun için prosedür yazabilirsnizi ama bu da zorunlu değildir. Böyle önemli prosedürlerinizi daha çok süreç yaklaşımı ile çözerseniz çok daha sağlıklı olacaktır.

8) İç İletişim Prosedürü :
    Amaç : Firma içi iletişimin hangi kanallarla gerçekleştiğinin tanımlanması.

İsterseniz yazabilirsiniz ama bu da zorunlu değil. Hatta bunu yazıl olarak bile tanımlama zorunluluğunuz yok.

10) Müşteri İlişkileri Prosedürü :
    Amaç : Firmamızda müşteri ile olan ilişkilerin nasıl gerçekleştiği ve bu gerçekleştirmelerin tanımlanarak kayıt altına alınmasıdır.

Bu da çok önemli bir prosestir ve satınalama prosedürü için yazdıklarım bunun içinde geçerlidir.

Son olarak eskiden (94 versiyonundan) kalma bir alışkanlık olan herşey için bir prosedür yaz mantığı sistemi çok ağırlaştırmakta ve dökümantasyon yükünü çok arttırmaktadır. bu nedneledir ki ISO 9001:2000 revizyonunda bu yöntem terkedilmiş ve zorunlu prosedürler dışında hiçbirşey için prosedür zorunluluğu tutulmamıştır.
    bunlara prosedür yazarsanız yanlış olur mu tabiki olmaz o sizin bileceğiniz ve tercih edeceğiniz bir yöntem. Ama sisteminizin sağlıklı işlmesi ve çalışanlar tarafından daha kolay benimsenebilmesi için dökümantasyonu mümkün olduğunca az tutmakta fayda var.

“Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”