150-200 yıl önce yaşayan astımlıların, tedavi için ancak birkaç seçenekleri vardı.
Bunlar, Theodore Roosevelt gibi Amerika Başkanı, Charles Dickens gibi dünya
çapında ünlü bir yazar da olsalar, bir çay kaşığı hardal tohumu veya
civa ve zencefil içmek, sarımsak ve soğan yemek, sülük vurdurup veya toplar
damarlarını kestirip kan akıtmak ve bir de çok koyu kahve içmekten
başka yapabilecekleri fazla bir şey yoktu.
Oysa, şimdiki astımlılar çok şanslılar. Elimizde hem astım krizlerini çok iyi
tedavi eden ilaçlar ve hem de bu krizlerin tekrarlamasını önleyen ilaç ve aşılar var.
Ancak, gene de hastaların ilaçlarına ulaşamadıkları astım krizlerinde yapılabilecek
en iyi şey, hemen her zaman her yerde bulunan kahveden yararlanmak.
KAHVE 150 YILLIK BİR İLAÇ
Kahvenin astım üzerine olan olumlu etkileri 150 yıla yakın zamandan beri biliniyor.
Kafein, İskoçya’ da 1859 yılından bu yana astım tedavisinde kullanmış. Kendisi de
bir astımlı olan 1871 doğumlu ünlü yazar Marcel Proust, ‘’Çiçek Açmış genç
Kızların Gölgesinde’’ isimli eserinde çocukluğunda nefesini rahatlatması için kafein
kullandığını yazar.
Kahve, ne olduğu belirsiz bir kocakarı da ilacı değildir. Nefes açıcı özellikleri olduğu,
düzenli içilmesi durumunda astım riskini azaltabileceği bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir.
1988 yılında, 72.284 İtalyan üzerinde yapılan bir araştırmada kahve içimi ile astım görülme
oranı arasında bir ilişki olduğu belirlenmiş ve günde 3 veya daha fazla fincan kahve
içenlerde astım riskinin %28 oranında azaldığı sonucuna varılmıştır.
1992’ de, 20.322 Amerikalının katıldığı bir başka araştırmada ise, astım riskinin kahve
içenlerde içmeyenlere göre %29 daha az olduğu sonucuna varılmıştır.
KAHVE NEDEN ASTIMA İYİ GELİYOR
Kahvenin karışık bir kimyasal yapısı olmakla beraber, nefes yollarını açan bu etkisi
içerdiği kafeinden dolayıdır. Kafein, astım ve bronşit tedavisinde günümüzde de hâlâ
kullanılan bir ilaç olan teofilin gibi metilksantin grubundan bir kimyasal maddedir.
Ayrıca, kahvenin sıcak bir içecek oluşunun daralmış bronşların genişlemesine katkısı
olduğu gibi, alınan sıvının yapışkan salgıları yumuşatması ve daha kolay çıkarılmalarına
katkı sağlaması da mümkündür.
Kafein kahve çekirdeklerinden başka, çay ve kolalı içeceklerde ve çikolatada da bulunur,
yapay olarak sentez de edilebilir.
KAHVE SADECE HOŞA GİDEN BİR İÇECEK DEĞİL
Bizde kahve daha çok ‘kırık yıl hatırı’ olması ile tanınır, ama kahve nefes yollarını açan,
solunumu rahatlatan ve astıma da, bronşite de iyi gelen bir içecektir aynı zamanda.
Hatta son yıllarda yapılan araştırmalar düzenli kahve içen kişilerde diyabetten Parkinson’ a,
kalın bağırsak kanserinden böbrek ve safra kesesi taşlarına.. kadar pek çok hastalığın
daha az görüldüğünü gösteriyor.
Hadi, kendinize şöyle güzel bir kahve yapın, afiyetle için.

LinkBack URL
About LinkBacks

Paylaş

Alıntı

Bookmarks