Kaşar peyniri kaliplari ve cendere bezinin temizliğini nasil apmak gerekir? Hangi dezenfektan kullanilmali...
Kaşar peyniri kaliplari ve cendere bezinin temizliğini nasil apmak gerekir? Hangi dezenfektan kullanilmali...
kaşar peyniri kalıplarını kostik veasit çözeltisine daldırarak kaynatılmalıdır. cendere bezlerini de nitrik asit ile yıkadıktan sonra klorlu suda bekletebilirsinniz.cendere bezleri sarardıgı zaman yada arada bir sodyum bikarbonat ile de kaynatabilirsiniz.
verdiğiniz bilgi için çok tşk. Peki bu verdiğiniz maddeleri hangi oranlarda kullanmak doğru olur..
Kaşar kaliplarini önce soda da bekletip sonra da klor da bekletmek ne kadara etkili olur sizce. Klorlu kalip durulanmadan kullanilirsa ürüne bir zarari olur mu...
Cendere bezini de sadece klorlu suda bekletsek etkinliği nasil olur...
kaılpları kaynatacağınız kaynatma kazanlarının büyüklüğüne bağlı.eğer kazanlarınız küçük ise bi poşet kostik yeterli olabilir...
soda da bekletmenin ne kadar etkili olcagını bilemiyorum ama klorlu suda belli bi zaman sonra mikroorganizma üretebiliyor.ayrıca durulamadan kullanılan kaşar kalıpları kaşarda klor kokusuna ve kaşarın sararmasına neden olabilir....
cendere bezinde ise eger kimyasalınız yoksa mutlaka kaynatmalısınız. sadece klorlu suda bekletmek etkin olmaz.
sadece kaynar su yapip onun içinde bekletilen cenedere bezindeki mikrobiyal yüke baktim çok fazlaydi. Ne ararsaniz var. Daha sonra cendere bezini klor eklenmiş suda beklettim ve mikrobiyel yüküne baktim yok denecek kadar azdi. Buarada lorda sanirim ecoli ve salmonella araniyordu...
Bizde kaynatma kazanlari yok malesef. Kaynar su yapip içine dezenfektan koyup dezenfekte edebiliyoruz. Kloru durulanmamiş olan kaliplarin da mikrobiyel yüküne baktim ve bişey çikmadi. Klorlu kaliplar dediğiniz gibi peynirde hem kokusunu birakiyorsa ve peynirin rengi etkiliyorsa bizim için sikinti oluşturabilir. Bunuda gözlemleyeceğim sonucu inşlh burda yine sizlerle paylaşirim..
Tekrar tşk
karışmayayım diyorum ama bişeyleri paylaşıcam derken milleti zehirlemeyin de burda.
asit, manuel temizliklerde sıcak su ile kullanılmaz. reaksiyon çok artar. solunmaması gereken ve vücutta tahriş yapabilecek gaz çıkışı artar.
porçözle çaydanlığın kirecini çözerken nasıl korkuyor insan dimi. işte nitrik asitle porçöz aşağı yukarı aynı malzemedir.şaka değil yani.
diğer temizlik sohbetlerine ise saygı duyuyorum diyeyim.çoğuna katılmıyorum ama bi katkım da olmayacak;p
klorlu malzemeyi kullanırken insan sağlığını da düşünür, durularsanız bi zahmet, memnun oluruz livesu![]()
sen hariç, beni anlamakta zorlanan kimse olduğunu sanmıyorum
hayatımın hiçbi döneminde böyle bi eleştiri almadım zaten.klorla ilgili sorduğun soruların cevapları kitaplarda, makalelerde var.ordan oku;P
niyeyse kitaplarda yazan hiçbirşeyide özel sektörde uygulayamıyoruz solvay......
kitaptakini uygulasan iyi bir temizlik olmaz zaten.
misal referans kitaplardan birinde, klorlu temizliği ppm le anlatıyo arkadaş.
sanki kir, standart bir kir de tek bir ölçüyle hakkından gelecez.
kitabı yazan hoca bilmiyor ki klor şişede durduğu gibi durmaz;p
uçar kaçar,bozulur,dönüşür,yağı sevmez.
bi de şu var: hırsızlık vardır klorda genelde.su koymuşlardır içine, bilmem ne yapmışlardır.hiçbir mal birbirini tutmaz.
ya tankerde ya satıcıda ya fabrikada ya da hepsınde birden hırsızlık yapılmıştır.
bu arada ben kitap, makale lafını livesu'ya klorla ilgili bilgi alması için söyledim; yani kolaylıkla bulabilicekken ne gerek var sormana gibilerinden.
çok soruyor ya o bakımdan.saat kaç desen bi paragraf soruyla karşılık verebilir;P
bu, aramızdaki bi geyiktir, severiz kendilerini;p
Yeni öğrendiğim bilgileri paylaşacağım sizlerle...
Klor ile ilgili olanlar;
- klor yüksek sıcaklıkta etkinliğini yitiriyormuş.
- klor durulanmadığı zaman üründe kokuya neden oluyormuş.
- klor durulaması zor bir üründür.
- klor kanserojenmiş.
- klorun tek başına kullanılması temizlik için yeterli olmuyormuş.
- dezenfektan hazvuzlarına koyulmaması gerekiyormuş hava ile uzun süre teması kloru uçuruyormuş.
Kaşar kalıpları için fosforik asit içerikli alkali dezenfektanlar kullanılması gerekiyormuş. Fosforik asit peynirin kalıba yapışmasını önlüyormuş. Ayrıca mikroplar üzerine de iyi bir etkisi varmış.
Cendere bezi çamaşır makinesinde yıkanabilirmiş. Hem durulanması hemde yıkanması daha garantili. Kaynatma işlemi yapılırsa en son durulama sırasında klorlu su kullanılabilirmiş. Bu aşamada klor cendere bezinin beyazlamasını sağlıyormuş. Cendere bezini klorlu suda bekletmek hem temizlemiyor hem de bezin ömrünü kısaltıyormuş.
Fenolftalein İLE DEZENFEKTAN KALINTISI KALIP KALMADIĞINI ANLAMAK MÜMKÜN. TEMİZLENEN YERE FENOLFTALEİN DAMLATILDIĞINDA PEMBE RENK OLUŞUYORSA ALKALİ KALINTISI VARDIR YANİ DEZENFEKTAN KALMIŞTIR, İYİ DURULANMAMIŞTIR...
arkadaşlar kostik -asit-klor uygulamaları malesef halen birçok firmada devam ediyor.. Şuan firmalara gerekli kimyasal ihtiyacını sağlayan ve kendi bünyesinde hijyen gruplarını oluşturmuş bu manada da çalıştıkları firmalara hem doğru ürünü doğru yerde kullanma hemde hijyenle ilgili teknik sorunlarda çözüm sağlayabilecek firmalar var.. buralardan temin edeceğiniz ürünlerle hem temizliğinizi hemde hijyeninizi tek aşamada sağlama imkanınız olur..kostik -asit vb gibi ürünleri tedarik etmek yerine bu tarz bir hizmeti veren firmayla çalışmanızı tavsiye ederim..
Deneye deneye ve araştıra araştıra bişeyler yapmaya çalışıyoruz bakalım. Inşlh doğru sonuca ulaşırız.. Dezenfektan şirketiyle irtibattayım eğitim verdirdim daha yeni..personel hijyeni ve dezenfektan kulllanımı ile ilgili... Ama daha güzel pratik bilgileri olankar vardır belki..
Bookmarks