2 sonuçtan 1 ile 2 arası
    Yeni Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üniversite
    Celal Bayar Universitesi
    Meslek
    kalite
    Sektör
    kalite
    Konular
    43
    Eklentileriniz
    1
    Kazanılan Kredi
    50
    Kullanılan Kredi
    1
    Kalan Kredi
    49

Standart kalite yönetim sisteminde üst yönetimin rolü

ISO 9001:2000, kalite yönetim sisteminin sorumlulugunu, kalite güvencesinden almistir. Ayrica, yönetim sorumluluklari, standardin farkli maddelerinde amaçli olarak vurgulanarak, üst yönetimin, kalite yönetim sistemi içindeki rolü arttirilmistir.

Standard, kurulusu bir bütün olarak ele almaktadir. Fakat üst yönetimin katilimi, kalite yönetim sistemi sartlarini çevreleyen çok sayida metot ve politikanin belirlenmesi için gereklidir. Yeni standarda göre üst yönetim;

· müsteri sartlarinin tam olarak anlasilmasi ve karsilanmasindan,

· kurulusun ilgili fonksiyon ve seviyelerindeki hedefleri de içeren planlamanin yapilmasindan,

· iç iletisimin olusturulmasindan,

· sistemdeki bilgilerin iyilestirme için kullanilmasindan,

· faaliyetlerin yürütülmesi ve iyilestirilmesi için gerekli kaynaklarin saglanmasindan ve

· tüm bunlari saglayacak kalite yönetim sisteminin olusturulmasindan,

birinci derecede sorumludur.

Isler yanlis gittiginde, bu büyük olasilikla çalisanlardan degil, sistemden kaynaklanan bir problemdir – yönetimin sorumlulugu. Ucuz malzemeler, yetersiz ekipman, düsük seviyede bakim, hatali talimatlar vb. kalite ilgili problemlerin temel nedenleridir. Motivasyon ve egitim ile ilgili problemler de sistemden kaynaklandigindan yine yönetimin sorumlulugudur.

Büyük bir ürün iadesi sonrasinda bir üst yöneticinin “Bu olaydan aslinda ben sorumlu degilim ama bir daha tekrarlanmamasini saglayacagim” dedigini hayretle ögrendik.

Yönetici, eger olay gerçeklestikten sonra “bir daha tekrarlanmamasini” saglayabiliyorsa, onu hiç gerçeklesmeden önleyebilmelidir. Üst yönetim, isletmenin yaptigi ve yapamadigi her faaliyetten sorumludur.

Üst yönetimin tabii ki her karari geçerli kilmasi beklenemez. Yetki devri esastir. Fakat yetki devri “birakiniz yapsinlar” anlayisina dönüsmemeli ve kontrolü içermelidir. Bu tür bir kontrol kalite yönetim sistemi ile saglanir.

Üst yönetimin, kalite yönetim sistemini etkin olarak çalistirmasina ve kurulusu basari ile yönetmesine yardimci olacak, sekiz temel prensip, ISO 9004:2000’de açiklanmistir. Ancak bu prensipler, standardin uygulanmasinda kullanilacak sartlar olarak algilanmamalidir. Bununla birlikte, sekiz temel prensibin her biri, ISO 9001:2000 ile uyumlu olup, asagida verilmistir:

Müsteri odagi: Kurulus müsterilerinin mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarini göz önüne almali, müsteri sartlarini yerine getirmeli ve müsteri beklentilerini asmak için çaba göstermelidir.

Liderlik: Liderler, kurulusun istikametini ve amacini belirler ve çalisanlarin, kurulusun amaçlarinin basarilmasina katilabilecegi bir ortam yaratirlar.

Çalisanlarin katilimi: Çalisanlar kurulusun özüdür. Onlarin katilimi, yeteneklerinin kurulusun yararina kullanilmasini saglar.

Proses yaklasimi: Kaynak ve faaliyetlerin yönetiminde proses yaklasiminin kullanimi, arzulanan sonuçlara ulasilmasini kolaylastirir.

Yönetime sistem yaklasimi: Birbiri ile ilgili proseslerin bir sistem olarak tanimlanmasi, anlasilmasi ve yönetilmesi, hedeflerin basarilmasinda kurulusun etkinlik ve verimliligini arttirir.

Sürekli iyilestirme: Sürekli iyilestirme kurulusun degismez hedefi olmalidir.

Karar vermede gerçekçi yaklasim: Kurulus etkin kararlar almak için veri ve bilgileri analiz etmelidir.

Karsilikli faydaya dayali tedarikçi iliskileri: Kurulus ve tedarikçileri, karsilikli iliskileri gelistirerek deger yaratabilirler

Yrd. Doç. Dr. sibelkural - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üniversite
    Ege Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Şekerli Mamuller
    Konular
    162
    Eklentileriniz
    81
    Kazanılan Kredi