8 sonuçtan 1 ile 8 arası
    Yeni Üye asel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üniversite
    Orta Dogu Teknik Universitesi
    Meslek
    GIDA mühendisi
    Sektör
    ..
    Konular
    30
    Eklentileriniz
    9
    Kazanılan Kredi
    450
    Kullanılan Kredi
    62
    Kalan Kredi
    388

Unhappy Kanola (Yardım ve Tartışma)

Merhaba arkadaslar,aslında konun yemeklık yaglar kısmında bıraz tartısılmıs ancak burada acarsam daha cok kısıye ulasabılırım dıye düsündüm.

bir yazı paylasılmıs yemeklık yaglar kısmında, kaynagı sorulmus ben kaynağı ıle bırlıkte yazıyı tekrar veriyorum;

KANOLA YAĞI VE KANSER RİSKİ….

Kanola Yağı, Kolza bitki tohumlarının genetik yolla ıslah edilmesi ile elde edilmiş tohumlardan üretilen bir yağ çeşididir. Kozla ise gıda yağ bitkilerinin içinde en fazla zehirli olanıdır. Öldürücü zehirli olduğu için Böcekler onu yemezler..

Kanada tarafından geliştirilip dünyaya tanıtıldığından dolayı "Canadian oil, low acid" kelimelerinin başlangıç harflerinin birleştirilmesinden oluşturulan canola(kanola) ismi ile yayılmıştır.

Kolza yağı uzun yıllar makinalarda ve bilhassa buharlı makinalarda yağlama maddesi olarak kullanılmıştır. İkinci Cihan harbinden sonra yenebilir yağ yapımına yönelinmiş 1950 li yıllarda marketlerde satılmaya başlanmışdı.

Ancak hayvanlar üzerinde yapılan deneyler insan sağlığında kalp hasarlarına sebep olduğunu ortaya koydu. Bunun üzerine bazı ülkelerin araştırmacıları bu yağın kullanılmasının tehlikeli olduğunu bildirdiler.

Yıllar gittikçe kötüye gidiyordu. Kozla (kanola)yağı, insanda ve hayvanda amfizem solunum sıkıntıları, kansızlık, kabızlık, aşırı duyarlılık ve körlük sebebi olabiliyor. Yasak edildiği tarihte İngiltere ve Avrupada 1986-1991 arasında sığır, koyun vs gibi büyükbaş hayvanların yemlerinde kozla yağı kullanılmakta idi. O dönemde hızla DELİ DANA hastalığı başgöstermişti.

Kanola yağının etkileri konusunda fareler üzerinde yapılan çalışmalar pekçok problemleri göstermiştir. Farelerde kalp, böbrek, böbrek üstü ve trioid bezlerinin yağlı dejenerasyonu gelişme göstermiştir. Diyetlerinden kanola yağı çıkarıldığı zaman birikimler eriyor,fakat organlardaki hasarlı dokular geride kalıyor. Kanola yağı bağışıklık sistemini de zayıflatıyor.

Bu yağda yoğun bir şekilde bulunan erusik asitin akciğer kanseri ile bağlantıları üzerinde durulmaktadır. Sinir ve kan dolaşım sistemlerinde de zararlı etkileri olduğu bildirilmektedir. Zararlı etkilerinin kanola yağının doğrudan bir trans yağ asidi oluşu ile ilişkilendirilmektedir.

Bu yağlar kullanılarak üretilen margarinlerin daha da büyük bir risk taşıyacağı ifade edilmektedir.

Diğer yandan, Kanola tohumlarının genetik yapısı üzerinde oynanarak daha düşük erosik asit oranlı yağ elde edilmeye çalışılmakta olduğu bildirilmektedir.

Problem, çok ucuz olduğu için, haberimiz olmadan ekmekte, margarinde ve her çeşit işlenmiş gıdada kanola yağının kullanılmış olabileceğidir. Burada tüketici olarak bizim uyanık, bilgili ve sorgulayıcı olmamız önemlidir. Böylece gıdalarımızın içerisine katılabilecek bu gibi zararlı katkıların bilgisini önceden temin etmiş oluruz. Sağlıklı olmadığı için, Yemek yağı ve salata yağı olarak kanola yağı kullanmaktan kaçınmalıyız.

Bugün için bu yağdan ve türevlerinden uzak durmanın daha uygun olacağını düşünüyoruz.

Kaynak:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Canola
    http://www.shirleys-wellness-cafe.com/canola.htm
    http://www.aspartame.ca/page_oho3.htm
    http://www.findhealer.com/glossary/C.php3

ben de kanolanın gayet saglıklı ve de ucuz oldugu bilgisinde idim ve cevremdeki ınsanların kullanmalarına sebep oldum . Konu hakkında bilgisi olan paylasırsa coook sevınırım ,cok tereddütte kaldım cünkü

Üniversite
    Meslek
    GIDA mühendisi
    Sektör
    ..
    Konular
    30
    Eklentileriniz
    9
    Kazanılan Kredi
    450
    Kullanılan Kredi
    62
    Kalan Kredi
    388

Standart Cevap: Acil yardım!!! Kanola

birde tübitak-bilimteknıkten bir yazı var konu hakkında ....

Kanola, kolza bitkisinden geliştirilen ve şifalı özellik gösteren yağa verilen addı. Daha sonra, kolza bitkisinin istenmeyen özelliklerini elemeye yönelik bazı bitki yetiştirme teknikleriyle, yeni bir bitki elde edildi. Buna da, o yağa hitaben kanola adı verildi. Dolayısıyla kanola yağı, kolzadan değil kanola bitkisinin kendisinden elde ediliyor. Dediğiniz gibi kolzanın erüsik asit ve metabolizmaya zararlı etkileri olabileceği düşünülen diğer başka bileşenlerden arındırılmış olan hali zaten kanola bitkisi. Bu bitkiden elde edilen yağ da, oleik asit, linoleik asit ve Omega-3 yağ asidi içermesi ve doymuş ya oranının yalnızca %7 civarında olması (bu oran zeytinyağında %15, ayçiçeği yağındaysa %12) nedeniyle, sağlığımız için yararlı kabul ediliyor. Spekülasyonlarda belirtildiği gibi çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasıyla ya da zehirlenmelere yol açışıyla ilgili bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek bulunmuyor.

Deniz Candaş

Lisans Üye
    Üniversite
    Ege Universitesi
    Meslek
    öğrenci
    Sektör
    gıda mühendisi
    Konular
    14
    Eklentileriniz
    5
    Kazanılan Kredi
    250
    Kullanılan Kredi
    54
    Kalan Kredi
    196

Standart Cevap: Kanola (Yardım ve Tartışma)

For many years rapeseed oil was used for human consumption in Canada despite the possible undesirable effects of glucosinolates and erucic acid, which were considered to be acceptable due to the health benefits of the oil. Researchers were later able to develop "double-zero" varieties by the 1980s without significant levels of erucic acid or glucosinolates.
    bu kısmı okumadınız sanırım.

Üniversite
    Meslek
    GIDA mühendisi
    Sektör
    ..
    Konular
    30
    Eklentileriniz
    9
    Kazanılan Kredi
    450
    Kullanılan Kredi
    62
    Kalan Kredi
    388

nerdeydi bu kısım ???? yazdıgınız kısım yani....

birde kolza ile ilgili GDO olayı var...

kanola yağının daha önceden kolza isimli bir bitkiden üretildiğini (ve yağın adının da dolayısıyla kolza yağı olduğunu), 1950 li yıllardan önce bilhassa buharlı makinalarda yağlamalarda kullanıldığını ve sanıyorum 2. dünya savaşının da getirdiği yokluklarla değerlerinin yemeklik yağ değerlerine yakın olması nedeniyle insani tüketim için de üretilmeye başlandığını biliyoruz. ancak insan sağlığına zararlı erüsik asit ve hayvan sağlığına zararlı olan( adını şimdi hatırlayamadığım kükürt içeren bir madde) bir maddeden çok fazla içerdiği için kolza bitkisinin ekimi 80 lerde yasaklanıyor. ancak bu bitkinin ekiminin kolay yetişme şartlarıın diğer yağ endüstrisinde kullanılan bitkilere göre daha elverişli ve en nihayetinde çok daha ucuz olması bitkiyi cazip kılıyor ve içerisinde bu insan sağlığına zararlı etkisi bulunan toxic maddeleri azaltacak şekilde genetiği değiştiriliyor.

işte tam da burda büyük bir sıkıntı var. evet artık yeni adıyla kanola (canola; canadian oil low acid) olan bitki genetiği değiştirilmiş bir bitki. trakyada eskiden beri ekilen ve şimdi genetiği değiştirilmiş halde yine ekimine devam edilen btkinin sıkıntısı aslında GDO ların zararları olup olmadığı konusuyla bi bakıma çakışır.

Yeni Üye
    Üniversite
    Seciniz
    Meslek
    bilgi işlem müdürü
    Sektör
    gıda
    Konular
    0
    Eklentileriniz
    0
    Kazanılan Kredi
    0
    Kullanılan Kredi
    0
    Kalan Kredi
    0

http://en.wikipedia.org/wiki/Canola#Health_effects

ve burada

http://en.wikipedia.org/wiki/Canola#...c_modification

genetic modification öncesi ve sonrası sorunları anlatıyor açıkça. çok dikkatli okumadım hızlı hızlı baktım ama sanıyorum son zamanlarda genetik modifikasyon sonrasında bir sorun ortaya çıkmış ve bu sebepten dolayıda eski sağlıklı anlamını yitirimiş.

Üniversite
    Meslek
    GIDA mühendisi
    Sektör
    ..
    Konular
    30
    Eklentileriniz
    9
    Kazanılan Kredi
    450
    Kullanılan Kredi
    62
    Kalan Kredi
    388

saolun arkadaslar...ben bizim gruptada actım konuyu bir arkadas şöle diyor;

Bu konuyla ilgili daha sağlam kaynaklardan bilgi edinmek adına sağlık bakanlığına, türk tabipler birliğine vs. attığım konuyla ilgili mailler cevapsız kaldığı için kendi çapımda yapmış olduğum araştırmalara bir son vermiştim.

kanola yağının daha önceden kolza isimli bir bitkiden üretildiğini (ve yağın adının da dolayısıyla kolza yağı olduğunu), 1950 li yıllardan önce bilhassa buharlı makinalarda yağlamalarda kullanıldığını ve sanıyorum 2. dünya savaşının da getirdiği yokluklarla değerlerinin yemeklik yağ değerlerine yakın olması nedeniyle insani tüketim için de üretilmeye başlandığını biliyoruz. ancak insan sağlığına zararlı erüsik asit ve hayvan sağlığına zararlı olan( adını şimdi hatırlayamadığım kükürt içeren bir madde) bir maddeden çok fazla içerdiği için kolza bitkisinin ekimi 80 lerde yasaklanıyor. ancak bu bitkinin ekiminin kolay yetişme şartlarıın diğer yağ endüstrisinde kullanılan bitkilere göre daha elverişli ve en nihayetinde çok daha ucuz olması bitkiyi cazip kılıyor ve içerisinde bu insan sağlığına zararlı etkisi bulunan toxic maddeleri azaltacak şekilde genetiği değiştiriliyor.

işte tam da burda büyük bir sıkıntı var. evet artık yeni adıyla kanola (canola; canadian oil low acid) olan bitki genetiği değiştirilmiş bir bitki. trakyada eskiden beri ekilen ve şimdi genetiği değiştirilmiş halde yine ekimine devam edilen btkinin sıkıntısı aslında GDO ların zararları olup olmadığı konusuyla bi bakıma çakışır. öte yandan hayvan tüketimine de uygun hale getirilmiş olması, biyodizel üreten şirketlerin ucuz olması nedeniyle peşinden koşması, bu açıdan çiftçi maliyetlerini düşürmesi ve biyodizel üretilirken ortaya çıkan yan ürünlerin de satışının mümkün olması nedeniyle çok cazip bir ürün yetiştiemek için.

GDO lara halen dünyada nasıl bakıldığını da burada hatırlatmak isterim. özellikle bitkiler üzerinde genetik oynamalar yapılmaya başlandığında bunun verimi artıracağı ve dünyanın açlık problemine yeni bir çözüm bulunacağını söylüyordu uzmanlar ancak bugün yine dünyanın çarkı normalde olduğu gibi dönmüş ve bu işten rant ve çıkar sağlayan binlerce şirket türemiş durumdadır. yani artık daha çok kazanmak isteyen şirketlerin elinde bir oyuncak haline geldiği için dünya açısından tehdit oluşturabileceğ i yönünde eleştiriler getirilmektedir. sonuçta genetiği değiştirilmiş bir organizmanın insan üzerinde daha önce hiç görülmemiş etkilere sebep olma gibi bir olasılığı var. ayrıca ülkelerin birbirine üstünlük sağlama maksadıyla da bu çalışmalara yöneldiği ve ileriki zamanlarda daha büyük tehditlere neden olabileceği de bir gerçek.

ancak zannediyorum ülkemizde tıpkı diğer GDO larda olmadığı gibi bu ürün hakkında da uygun bir araştırma tam anlamıyla yapılmış değil. yasal sıkıntıların varlığı da hala devam ediyor. soframıza gelen ürünlerden hangisi GDO hangisi değil bilmiyoruz.. .tıpkı kanola yağında olduğu gibi...bu konuda 2004 yılında yanılmıyorsam ciddi anlamda çalışmnalar başlatılmıştı ancak böyle bir yasa ya da tüzükten haberim olmadı benim. en azından bu tohumların girişini çıkışını nerde ekilip dikildiğini nerelere dağılıp satıldığını kontrol etmemiz ve insanları aldıkları ürünün bir GDO olduğu konusunda uyarmamız gerekir diye düşünüyorum.

BANA gelenleri paylasmaya devam edıcem ınsallah,ancak suankı benım düsüncem bu kadar muallakta kalan bır ürünü kullanmak pek de mantıklı degıl gibi...

Yeni Üye
    Üniversite
    Yuzuncu Yil Universitesi
    Meslek
    gıda mühendisi
    Sektör
    yemek
    Konular
    13
    Eklentileriniz
    8
    Kazanılan Kredi
    400
    Kullanılan Kredi
    5
    Kalan Kredi
    395

arkadaşlar, bu konuyu yağ tek. hocama sordum.. bu konuda asel arkadaşımızın belirttiği gibi kolza bitkisinden elde edilen yağ ıslah edilip öyle piyasaya sürülüyor.. bir gıda dergisinde de kanola yağının ayçiçek yağına neredeyse eşdeğer nitelikte olduğu var.. bunu bilemeyeceğim ancak eğer kanola yağı içeriğine sahip olursanız; oleik, linoleik ve linolenik yağ asitlerinin baskın olduğunu yine hocamdan öğrendim. GDO ile ilgili bir konu ise şimdi benim de kafamı karıştırdı.. umarım öyle bir durum söz konusu değildir..

Yeni Üye
    Üniversite
    Kocaeli Universitesi
    Meslek
    kimyager
    Sektör
    yag ve margarin uretimi
    Konular
    4
    Eklentileriniz
    4
    Kazanılan Kredi
    200
    Kullanılan Kredi
    13
    Kalan Kredi
    187

öncelikle sunu belirteyim trakya da ekilen kanolanın çoğunu biyodizel firmaları ektiriyor.2-3 sene öncesine kadar bayagı para verdiler.Çiftçiler gerçekten iyi para kazandı diyeilirim.Ama şu bir gerçek iş yemeklik rafine-vinterize bitkisel sıvı yağ üretmeye gelirse kim ayçiçeğinden daha fazla para verir ki kanolaya.Yağ asitleri bakımından evet ayçiçeğine eşit gibi görünsede yurt dısından satın alınan tohumu,rafine esnasında kokusunun zor giderilmesi, genetiğiyle oynanmış bir tohum olması kriterlerinide hesaba katarsak bence ayçiçeğine eşdeğer olmayı bırakın yanına bile yaklaşamaz.