KİŞİSEL KORUYUCU TALİMATI

4. UYGULAMA
4.1. KULLANILACAK KKE’ NIN TESPİTİ
4.1.1. Kişisel Koruyucu donanım ihtiyaç tespiti yapılan risk analizlerinin sonucuna göre, saha şartlarına göre Yönetim Sistemleri birimi ve ÇSG Temsilcisi tarafından tespit edilir.
4.1.2. Kullanıma verilen ekipman Kişisel Koruyucu Ekipmanlar Listesine kayıt edilir.
4.1.3. Liste de olmayan KKE’ na ihtiyaç duyulması durumunda Yönetim Sistemleri birimine bilgi verilir, ekipman listeye eklendikten sonra satın alma yapılır.
4.1.4. KKE kullanıcısına tespit edilen ekipman denettirilir, görüşleri alınır. İlgili görüşlere dayanarak KKE'nın tedariği ile talep gerçekleştirilir.
4.1.5. Tüm kişisel koruyucu donanımlar kendisi ek risk yaratmadan ilgili riski önlemeye uygun olur ve kişisel koruyucu donanımların kullanımı konusunda ÇSG Sorumlusu tarafından uygulamalı olarak ekipmanı kullanacak kişilere eğitim verilir.
4.1.6. Ekipman kullanım eğitimi, ekipman değiştiğinde; ekipmanı kullanan değiştiğinde vs. tekrar verilir.
4.1.7. Birden fazla riskin bulunduğu ve aynı anda birden fazla kişisel koruyucu donanımın kullanılmasının gerektiği durumlarda, bu kişisel koruyucu donanımların bir arada kullanılması uyumlu olacak ve risklere karşı etkindir.
4.1.8. Kişisel koruyucu donanımların kullanılma koşulları özellikle kullanılma süreleri, riskin derecesine ve maruziyet sıklığına işçinin çalıştığı yerin özelliklerine ve kişisel koruyucu donanımın performansın bağlı olarak bölüm sorumlusu/ÇSG Sorumlusu tarafından belirlenir.
4.1.9. Ergonomi :
• Tüm kişisel koruyucu donanımlar işyerinde varolan koşullara uygundur.
• Kullanan işçinin sağlık durumuna ve ergonomik gereksinimlerine uygun olarak düzenlenir.

4.2. EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME
4.2.1. xxx A.Ş. İşçiyi; kişisel koruyucu donanımları hangi risklere karşı kullanacağı konusunda bilgilendirir.
4.2.2. KKE’ nın kullanılacağı işi tanımlayan talimatta kullanılması gereken KKE belirtilir.
4.3. HİJYEN
4.3.1. Tek kişi tarafından kullanılması esas olan kişisel koruyucu donanımların zorunlu hallerde birkaç kişi tarafından kullanılması halinde bu kullanımdan dolayı sağlık ve hijyen problemi doğmaması için her türlü önlem alınır.
4.3.2. Ekipmanın hijyeninden kullanıcı sorumludur.
4.3.3. KKE’ lar özel olarak tanımlanmış olan KKE dolabında tutulur.
4.4. CE İŞARETİ VE SERTİFİKASYONLAR
4.4.1. KKE’ larda “CE” sertifikasyonu aranmalıdır ve ürünün üzerinde de yazmalıdır.
4.4.2. Gerekli teknik özellikleri taşımayan ekipmanlar hiçbir şekilde kullanılmamalıdır.

4.5. KKE TEMİNİ VE TESLİMİ
4.5.1. Kullanım gereksinimi olan KKE’ lar sadece yönetim sistemleri tarafından hazırlanmış olan KKE Listesinden seçilebilir.
4.5.2. İlk defa ihtiyaç duyulan bir ekipman için Yönetim Sistemleri biriminden talepte bulunulur. Ekipman KKE Listesine alındıktan ve stok kodu açıldıktan sonra kullanıcı birim tarafından düzenli olarak sipariş edilebilir.
4.5.3. Kişisel Koruyucu Donanımlar xxx A.Ş. tarafından kullanıcılara ücretsiz verilir, bakım ve onarımları ve ihtiyaç duyulan elemanlarının değiştirilmelerinden sonra, hijyenik şartlarda muhafaza edilecek ve kullanıma hazır bulundurulacaktır.
4.5.4. KKE' nın saha şartlarında ihtiyaç duyulan bölümlere ulaşıp ulaşmadığının kontrolü ÇSG Temsilcisi tarafından yapılır.
4.5.5. Koruyucu Ekipman Zimmet Formu ile KKE ilgili bölüme imza karşılığı teslim edilir.
4.5.6. İlgili birim yöneticisi çalışanlar tarafından KKE sürekli kullanımından ve tedarik talebinden sorumludur.
4.5.7. Kişisel Koruyucu Donanımlar xxx A.Ş. Tarafından ' Kişisel Koruyucu Zimmet Formu" beraberinde teslim edilecektir.