Arkadaşlar merhaba, Kuru incirde potasyum sorbat uygulamasına ilişkin bilgiye ihtiyacım var.Ayrıca sorbat uygulamasından sonra durulama yapmanın avantajı veya dezavantajı varmıdır?
Arkadaşlar merhaba, Kuru incirde potasyum sorbat uygulamasına ilişkin bilgiye ihtiyacım var.Ayrıca sorbat uygulamasından sonra durulama yapmanın avantajı veya dezavantajı varmıdır?
potasyum sorbat genelde sıvı gıdalarda ve mikroorganizma istenmeyen gıdalarda kullanılır.(ekmekler maya faaliyeti,fermente ürünler fermentasyonu sağlayan bakteriler.)bakteriler koruyucuların etkinliği,koruyucu oranı ile gıdanın asitliği ile muhafaza sıcaklığı ile değişir. potasyum sorbat su içerisinde tamamen çözülür. gıdalarda kullanım oranı % 0,2 dir. senin sorbat ile bir çözelti hazırlaman ve bunu pulvarize olarak incirlerin üzerine püskürtmen lazım diye düşünüyorum.ancak ürün uygulama sonrası iyi kurumalı su yüzeyde kalmamalı. potasyum sorbat uygulamasından sonra durulama yapılmaz. durulama yapmanın amacını anlamadım.direk tüketilebilir.potasyum sorbat oranı yükseldiğinde ağızda buruk bir tat bırakıyor. iyi çalışmalar.
Daldırma olarak uygulama yapmaktayız fakat bu uygulama incirin nem oranını arttırıyor ve incir yüzeyinin yapış yapış olmasına neden oluyor.Ayrıca nem oranın düşürülmesini de zorlaştırıyor. Bu yüzden durulamanın uygun bir işlem olup olmadığını araştırıyorum.
özür dilerim prosesinizi çok iyi bilmiyorum üretim aşamalarını akış şeması olarak gönderebilirmisiniz. potasyum sorbattan sonra tekrar temiz su ile mi duruluyorsunuz çok anlamadım.
Bu konuda benimde yardıma ihtiyacım var arkadaşlar. ? bizde kayısıda potasyum sorbat kullanıyoruz. direk tüketiciye ulaşan bir ürün oluyor. ayrıca yurt dışına ihraç ediliyor. Müşterilerimiz potasyum sorbat kontrolünü nasıl sağladığımızı soruyor. bide püskürtme değilde biz direk haşlama suyuna ilave ederek kullanıyoruz. sizce bir sakıncası var mıdır ?incir de hangi oranlarda kullanıyorsunuz ? bide dediğiniz gibi nem değerinde de sıkıntımız var bu konuda da yardım istiyorum .
Kuru incirde potasyum sorbat uygulamasının daldırma yöntemiyle yapılmasının daha etkili olduğunu düşünüyorum.Potasyum sorbat gıdalarda mikrobiyel koruyucu olarak kullanıldığı için, sonradan durulama yapılması mantıksız.Ayrıca kurutulmuş meyvelerde kullanım oranı % 0.1 olmalı.(Türk Gıda Kodeksi renklendiriciler ve tatlandırıcılar dışındaki gıda katkı maddeleri tebliği (2008/22) Ek-3 ; Bölüm A )
peki nisan siz kuru meyvede mikrobiyolojik analiz yapıyormusunuz .?
Merhaba arkadaşlar,
Kuru gıda da potasyum sorbat uygulaması yasal sınırlar içinde kalmak koşulu ile (max 1000 ppm Türkiye için)
Yıkama suyuna katabilirsiniz (daldırma) olarakta tanımlayabilirsiniz.
Spreyleme sistemi ile de verebilirsiniz.
Avrupa daki birçok müşteri potasyum sorbat kullanımına karşı bu yüzden ihracatta sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Yıkama ile potasyum sorbat uzaklaşmaz
Tekrar yıkadığınızda sadece yıkamadan dolayı kütle artışı olacağı için birim miktardaki sorbat oranı azalacağından değeriniz az miktarda düşmüş gibi gözükür ama kayısıda da incirde de veya diğer kuru meyvelerde de en büyük sıkıntı olan nemprobleminiz ortaya çıkacatır.
Potasyum sorbat kullanımı aslında sistemin yetersizliği veya ürünlerin uygunsuzluğunu göstermektedir. Bence bu nedneleri oratadan kaldırmaya yönelik çalışma yapıp sorbat uygulamasını iptal etmeniz uzun vadede daha iyi bir çözüm olacaktır.
“Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”
Oğuz bey çok teşekkür ederim. gerçekten çok güzel anlatmışsınız. Oğuz bey ben kuru meyve daha çok kayısı ihracatı yapan ve BRC sertifikalı bir şirkette çalışıyorum. Gelen yabancı müşterilerimiz ve Brc denetmenleri özellikle potasyum sorbat kontrolünü nasıl sağladığımızı soruyorlar. Bu potasyum sorbat analizi Hplc veya spektrofotometre(çift ışın yollu) ile ölçülebiliyor. ama ikiside pahalı cihazlar. bizim kimya labımız var. mikrobiyoloji labda kuruldu.yani tezgahlar falan hazır.sadece araç gereçler eksik. yani biz potasyum sorbat kontrolünü nasıl yaptığımızı sözlü olarak anlatamazmıyız acaba ? çünkü biz yatırımımızı mikrobiyoloji labına yapmak istiyoruz.
Oğuz Bey bide size şunu soracaktım. Kritik kontrol noktaları , kontrol noktaları ve Operasyonel OGP noktaları neye göre belirlenir . yani mesela kayısıda kurutma esnasındaki nem değeri ile yıkamadan çıktıktan sonraki nem değerinin karşılaştırılması bir kontrol noktası mıdır yoksa kritik KN mıdır ? bunlar için kritik limitleri neye göre belirleriz ?
Kullanılan potasyum sorbatın kalibre edilmiş veya etonol ağırlık ile doğrulanmış bir terazide yetkin bir kişi tarafından kontrollü bir şekilde istenilen ağrılıkta kullanıldığını kayt altına alın. Bunu doğrulamak için belirli bir periyotta potasyum sorbat analizi konusunda akredite bir firmada analiz yaptırın.
İkinci sorunuza gelince;
bir basamağın ÖGP mi, O-ÖGP mi yoksa KKN mi karar vermek için risk değerlendirmesi ve karar ağacını uygulamanız gerekir. bu uygulamaya göre o basamağın ne olduğuna karar verebilirsiniz
“Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”
kuru incir ihracatı yapan bir firmada yeni işe başladım.yeni yeni büyümeye başlayan,ustabaşlarıyla çalışmaya alışmış bir yer olması ve incir konusunda tecrüben olmaması işimi zorlaştırıyor.burda üretimde potasyum sorbat kullanmıyolar.ne yapılması gerekiğine bilmiyorum.bana neler dikkat etmem gerektiği konusunda önerilerde bulunursanız çok sevinirim
Bende aynı durumdayım.Bizim işletme de aynı tarif ettiğin ustalar ile süregelmiş bir yer.Fümigasyon odalarında Metil bromür püskürtüldükten sonra tuzlu su ile yıkama oluyor.Bu işlemde herhangi bir sakınca varmıdır? Aynı şekilde nelere dikkat etmek gerekiyor. Bu işletme aynı zamanda ihracat yapan bir yer.O yüzden önemli kısımları ögrenmek istiyorum.
burdada karanlık oda uygulaması bazen atlanıyor.bunun riski çok fazla bildiğim kadarıyla.beni rahatsız eden işten soğutan durumlar bunlar.ve düzeltmeye fırsat vermiyolar.sadece zorunlu oldukları için mühendiis alan yerlerden biri açıkcası..hiçbir kalite sistemi uygulanmıyor.nereden başlamalıyım neler yapmalıyım..yardım:s
Merhaba,
Şu an da bilgisayar programcısı bir arkadaşımla bu ve benzeri sorunları halledecek bir sistem üzerinde çalışıyoruz.
işletme içerisinde ürünlerin sizin çizdiğiniz proses dışına çıkmasını engelleyen. Bütün üretim ve kalite formlarını bilgisayar üzerinde tutumanızı sağlayan. hatta birçoğunu ellde değil sadece barkot okutarak girmenizi sağlayan. kalite sistmelerinim, stokların ve hatta muhasebe hesaplarının entegre kullanıalcağı bir program üzerinde çalışıyoruz.
bu program hem kalite hem de verim noktasında anında kullanıcıyı uyarıp sorun ve verimsizlik büyümeden engeleyebiliyor.
İşletmedeki iş yükünüzü inanılmaz hafifletecek bir uygulama
BRC, IFS, AIB, SQF, ISO hangi sistemde isterseniz kullanabileceksiniz.
Kabul edilecek mi sorunuza cevabım, Bu sistemi kullandığınız için teşekkür bile alacaksınız.
Oluşturulabilecek en iyi draft sistemden en az 10 kat daha iyi olacak.
Ekibiniz istediğiniz kadar kalabalık olsun bu sistemin hızına hiçbir draft sistem yetişemez.
O zaman merakla bekliyorum Oğuz bey. nasıl temin edebileceğiz acaba ?
en güzel yanı bu olacak zaten bilgisayarınıza bile kurmanız gerekmeyecek. web tabanlı olacak. istediğiniz işletim sistemi ile size ait şifre ve kullanıcı adı yardımıyla dünyanın her yerinden girebileceksiniz.
temin edilen modül sayısına göre ücretlendirme olacak buda aylık cüzzi bir ücret ödenecek.
Bu sistem anlattığınıza göre güzel görünüyor. Benim çalıştığım yerde İso 22000 iso 9001 gibi sistemler yok. Böyle bir yerde kullanılsa fayda sağlarmı? Üretimi takip etmek hiç bir sistem olmayınca çok zor oluyor. Giren çıkan hammaddeler ürün miktarları bunları kolay yoldan takip edebileceğim bir sisteme ihtiyacım var ne yapabilirim bu konuda?
Bu sadece kalite ve gıda güvenliği üzerine kurulan bir sistem değil zaten.
Birçok modülü var
Muhasebe
Stok takibi
Satınlama
Satış
Üretim
Kalite
Bu birimlerdeki evrak kalabılığını azaltmak, işlerin daha hızlı yapılmasını sağlamak, verimi arttırmak, kalitesizliği en başında engellemek gibi birçok özelliği var. En güzel yanı yukarıdaki birimler tek tek kullanılabildiği gibi hepsi entegre olarakta kullanılabilir.
Bu program hakkındaki gelişmeler ne durumda ?
Bookmarks