: Kuru Kayısı : Çağatay ÖZDEN
Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Ülkemiz, 2003 yılı itibariyle, 440 bin tonluk taze kayısı üretimi ile dünya taze ve kuru kayısı üretiminin % 21,4’ünü ve yaklaşık 80 bin tonluk kuru kayısı üretimi ile de dünya kuru kayısı üretiminin % 94,1’ini tek başına karşılamıştır.
Ülkemizde kayısı başta Malatya olmak üzere, Elazığ, Erzincan, Sivas, Kars, Igdır illeri ile Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde üretilmektedir. Üretilen kayısının % 5060’ ı kurutulduktan sora ihraç edilmekte geri kalanı büyük oranda sofralık olarak bir kısmı da meyve suyunda olduğu gibi sanayi üretiminde kullanılmaktadır. Malatya ilimizin Türkiye’nin en önemli kayısı üretim merkezi olması itibariyle, kuru kayısı ihracatımızda özel bir önemi bulunmaktadır. Türkiye yaş kayısı üretiminin yaklaşık % 50’sinden fazlasını sağlayan bu ilimizde üretim yoğun olarak kuru kayısıcılığa yönelik olup, üretilen kayısının önemli bir bölümü (% 90) kurutulmakta ve kurutulan kayısının yaklaşık % 9095’ i ihraç edilmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde, gerek ağaç sayısı gerekse yaş ve kuru kayısı üretim miktarları ile Malatya ilimiz sadece ülkemizin değil bütün dünyanın kayısı üretim merkezi konumunda bulunmaktadır.
:
|
|
|||||
|
|||||
|
|
|||||

LinkBack URL
About LinkBacks

Paylaş