Yanmalarda Ilk Yardim
Yaniklara su sürmemeli, kabarciklari kesip atmamalidir. Vazelin sürüp, yanik yerini muhafaza için sargilamali, yoksa üzerine un ve zeytinyagi sürülmelidir. Yaniklarin deri esmerlesinceye kadar %5'lik tanen ile yikanmasi veya bu çözeltiyle islatilmis bezin yara üzerine konulmasi iyidir. Bir yangin aninda yanan yer veya kisinin üzeri hava ile temasi kesecek herhangi bir seyle (palto, battaniye v.b. gibi) kapatilmalidir.
Alkali, Asit, Brom veya Fosfor Yaniklarinda Ilk Yardim
Bromdan ileri gelen yaniklari benzol veya petrol ile iyice yikamalidir. Fosfor nedeniyle olmus yanik yer de bikarbonat eriyigine daldirilir ve sonra fosforun oksitlenmesi için yanik havaya tutulur. Bu islem birkaç defa tekrarlanir. Asetik asit, hidroklorik asit, fosforik asit ve sülfürik asidin deri ile temasinda hemen bol çesme suyu ile yikamali, bulasan giyecekler çikarilmalidir. Önce temas ettigi alanlar iyice yikanmali, sonra soda, bikarbonat gibi yumusak bir alkali çözeltisi uygulanmalidir. Eger gözler söz konusu ise, hemen ilik su ile en az 15 dakika yikanmalidir. Hidroflorik asidin temasinda ise iyice yikanmali ve bir magnezyum oksit çamuru uygulanmali ve saglik kurulusuna basvurulmalidir. Kromik asit ve dikromatlarin deri ile temasinda %5'lik sodyum tiyosülfat ile yikama yapilir, eger lezyonlar görünürse bir saglik kurulusuna basvurulmalidir. Alkalilerin deri ile temasinda ise bol miktarda suyla ve nötralize sirke ile deri yikanmalidir. Göze siçramasi halinde, derhal bol akar su ile gözleri gerekirse zorla açarak yikamali ve hemen bir saglik kurulusuna gidilmelidir.
Alkali ve Asitlerin Yutulmasinda Ilk Yardim
Asetik asit, hidroklorik asit, fosforik asit ve sülfirik asit yutuldugu zaman kusmaya izin verilmemeli, kisi bayginsa agizdan hiç bir sey verilmemelidir. Eger ayiksa agiz bol çesme suyu ile çalkalanmali, sonra yumurta aki ile karistirilmis süt verilmelidir. Eger bu mümkün degilse olabildigince fazla su verilmeli, bir saglik kurulusuna haber verilmelidir. Hidroklorik asit yutulmasinda da kusmaya izin verilmemeli, bol su verilmelidir. Yarali yüzü koyun uzatilmali, hareket ettirilmemelidir. Kromik asit ve dikromatlarin yutulmasinda acilen sodyum bikarbonat çözeltisi verilmeli, yara sicak tutulmali ve bir saglik kurulusuna haber verilmelidir. Alkalilerin yutulmasi durumunda ise limon suyu veya sirke karistirilmis bolca su verilmeli, ardindan bir kasik salata yagi içirilmeli ve hemen bir saglik kurulusuna gidilmelidir.
Cigerleri Yakan Gazlarla Zehirlenmede Ilk Yardim
Krom, brom, HCl vb. gibi kimyasallarin buharlari dogrudan solundugunda zehirlenmelere yol açar. Bu durumda hemen saglik kurulusuna haber verilmeli ve hekim gelinceye kadar tam bir dinlenme ve açik hava saglanmalidir. Su veya bikarbonat buhari ve oksijen teneffüs ettirilebilir.
Agiz Yoluyla Olan Zehirlenmelerde Ilk Yardim
%5' lik bakir sülfat eriyigi kullanilmalidir. Bakir sülfatin kusturucu gücü fazla oldugundan, zehir mideden uzaklastirilmis olur.
Siyanit Tuzlari Için Ilk Yardim
Deri ile temasta iyice yikanmali, eger yara açiksa bir saglik kurulusuna basvurulmalidir. Yutulmasi durumunda kisi hemen kusturulur, su ile karistirilmis hidrojen peroksit verilir mutlaka bir saglik kurulusuna basvurulur.
Klorlu Bilesenler Için Ilk Yardim
Amonyum klorür, kobalt klorür, demir klorürün deri ile temasinda iyice yikanmali, yutulmasinda ise kusturulmali ve bol miktarda su verilmelidir. Laksatif olarak Epsom tuzlari uygulanmali ve saglik yardimi alinmalidir. Antimon klorür, nikel klorür, kalay klorür, kadmiyum klorür'ün deri ile temasinda iyice yikanmali ve lanolin merhem sürülmelidir. Yutulmasi halinde ise bol su verilmeli, irritasyon devam ederse saglik kurulusuna basvurulmalidir.
Nitratlar Için Ilk Yardim
Potasyum nitrat, civa nitratin deri ile temasinda iyice yikanmali, eger kasinti, döküntü varsa saglik kurulusuna basvurulmalidir. Yutulmasi durumunda hemen bolca suyla karistirilmis sodyum bikarbonat verilmelidir. Sonra çig yumurta, yagsiz süt karisimi içirilmeli ve saglik kurulusuna basvurulmalidir. Gümüs nitratin deri ile temasinda tuzlu su ile yikanmali ve tahris olan yerlere uygulanmalidir. Yutulmasinda ise, bir bardak suya üç yemek kasigi tuz ekleyip çözdükten sonra bu karisim verilip kusturulmali ve saglik kurulusuna basvurulmalidir.
Sülfatlar Için Ilk Yardim
Alüminyum, amonyum, kobalt, bakir, magnezyum, nikel, potasyum, sodyum, çinko, kadmiyum ve sülfatin deri ile temasinda iyice yikanmali, eger deri reaksiyon gösteriyorsa saglik kurulusuna basvurulmalidir. Bunlarin yutulmasinda ise bolca su verilmeli, eger herhangi bir reaksiyon olursa saglik kurulusuna basvurulmalidir.
Hidrosiyanik Asit, CO2, Kükürtlü Hidrojen, Fosforlu Hidrojen ile Zehirlenmelerde Ilk Yardim
Temiz hava önemlidir. Agir durumlarda suni teneffüs yaptirilir ve gerekirse oksijen kullanilir. Özellikle hidrosiyanik asitlerle zehirlenmelerde 2 g sodyum tiyosülfat ve 0.5 g sodyum nitriti 50 ml suda eritip içirmek ve derhal saglik kurulusuna basvurulmalidir.
Elektrik Þoku Için Ilk Yardim
Hasta elektrikle yüklü oldugundan yaklasmadan önce ana kaynaktan akim kesilmeli veya fis prizden çikarilmalidir. Bu yapilamiyorsa lastik çizme yada eldivenle yada kuru bir önlük üzerine basarak hastaya yaklasilmalidir. Elektrik cereyani ile temas kesildikten sonra temiz havada suni teneffüs yaptirilmali ve en yakin hastaneye götürülmelidir.

LinkBack URL
About LinkBacks
Paylaş

Alıntı
daha iki gün önce koluma derişik nitric asitle muamaele yaptım yani yanlışlan bi damla değdi bi yayıldı feci oldu ya labaratuar zevkli ama riskli bir yer bianlık dalgınlık nelere mal olur allah göstermesin ya aman dikkat

Bookmarks