arkadaşlar çoğunuz daha öncesinden LDV programını duymuş veya bu forum üzerinden tanışmıştır. Leanardo da vinci programı AB'nin eğitim programlarından birisi olup mesleki eğitimi hedef almaktadır. son derece geniş bir çerçeveye sahip olan bu program altında mesleki çok şeşitli projelerin yapılması mümkün. ülkemizde de başarılı uygulamaları yapılan bu programdan gıdacılar olarak daha fazla yararlanmamız gerekmekte.
bu programın en güzel özelliklerinden birisi dernekler, kamu ve özel sektörün her üçüne birden açık olması.gıda alanında özelliklede ülkemizde çeşitli uygulamaları yapılabilir.
düşünüldüğü zaman insan aklına çok sayıda proje fikri geliyor..
programın alt programları mevcut, birisi hareketlilik onun başvuru dönemi bitti. diğerleri ise yenilik geliştirme ve yenilik transferi. örneğin yenilik transferi veye yenilik altında her hangi bir altsektörde çalışan kalifiye olmayan personellerin eğitimi için eğitim materyalleri hazırlamak amacı ile bir proje yürütülebilir. veya atıyorum kasapların eğitimi gibi.
yenilik geliştirme ve transferi alt programları hakkında özet bilgi şu şekilde:
YENİLİK GELİŞTİRME
Leonardo da Vinci Çok Taraflı Projeler ‘Yenilik Geliştirme’nin amacı Mesleki Eğitim kapsamında yenilikçi içerik, metot ve prosedürlerin geliştirilmesi yoluyla eğitim sistemlerinin kalitesinin geliştirilmesini amaçlayan uluslararası işbirliği projeleridir. Yenilik yeni şeyler yapma veya bilinen işlerin yapılmasında yeni yollar bulmaktır. Yenilik projelerinin geliştirilmesi için bu kelime projenin sonucu olarak yeni bir şeyin geliştirilmesi anlamına gelir (içerikler, metotlar, prosedürler vs.). Mesleki Eğitim alanında henüz bir cevabı olmayan ortak bir sorunla baş etmede çeşitli ülkelere yardım için yeni bir çözüm.
Bu projeler kalitenin geliştirilmesi ve mesleki eğitimde yeniliğin desteklenmesi için araç olmalıdır. Her iki amaç, teklifte araçların, metotların veya kavramların, ve proje sırasında geliştirilen somut materyalin ortamların değiştirilmesinde kullanılabilmesi veya bunu adapte edilebilmesine imkan verecek şekilde entegre edilmelidir.
Leonardo da Vinci Yenilik Geliştirme projelerinin uygulanması için prensipler aşağıda verilmiştir:
* Topluluk desteği mesleki eğitim ve rehberlik alanında elle tutulur materyalin, ürünlerin, yöntemlerin ve yaklaşımların üretimi için düşünülmüştür, bu türdeki eğitim faaliyetleri için değil
* Teklifler projenin yenilikçi boyutunu hedef grupların ihtiyaçları veya çözülecek problem ile ilgili olarak ve içeriğe uygun oluşturulmalıdır.
* Çeşitli Avrupa organları ve/veya bu alanda faaliyet gösteren diğer ehil organizasyonların uzmanlığı ve deneyimini kullanarak bu sonuçlardan Avrupa düzeyinde maksimum fayda elde edilmelidir.
* Ürün, materyal, yaklaşım veya metodun uyarlanmasına ve aktarılmasına imkan verecek şekilde sonuçların en iyi şekilde kullanılması ve geri besleme elde edilmesi için değer artırımı (= sonuçların yaygınlaştırılması ve kullanımı) projenin çalışma programının tamamlayıcı bir parçası olmalıdır.
* Projelerin sonuçlarının yaygınlaştırılması ve kullanılmasında, mesleki eğitim ve rehberlik materyalini, ürünleri, metotları ve yaklaşımları mümkün olduğu yerlerde tüm ortakların dillerini de kullanılabilir kılarak Avrupa boyutu artırılmalıdır.
Kimler Yararlababilir ?
Ortaöğretim sonrası düzey dışında mesleki eğitimdekilerin tamamının yanı sıra bu tür eğitimi kolaylaştıran kurumlar ve kuruluşlar:
* Leonardo da Vinci sektörel programı tarafından kapsanan alanlarda öğrenim fırsatları sağlayan kurumlar veya kuruluşlar
* Stajyer, veli ve öğretmen birlikleri dahil mesleki eğitimde yer alanların birlikleri ve temsilcileri
* Ticaret odaları, diğer ticaret örgütleri ve sektörel organizasyonlar dahil işletmeler,sosyal ortaklar ve çalışma hayatının diğer temsilcileri
* Hayatboyu Öğrenmenin tüm alanlarıyla ilgili rehberlik, danışmanlık ve enformasyon hizmetleri sağlayan kuruluşlar
* Yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde Hayatboyu Öğrenme mesleki eğitimin tüm yönleri ile ilgili sistemler ve politikalardan sorumlu kuruluşlar
* Hayatboyu Öğrenme konuları ile ilgili araştırma merkezleri ve organlar
* Yükseköğretim kurumları
* Kar amacı gütmeyen kuruluşlar, gönüllü kuruluşlar,
* Sivil Toplum Kuruluşları
Kimler Başvurabilir ?
* Ortaklık adına hareket eden koordine kuruluşu
YENİLİK TRANSFERİ
Leonardo da Vinci Çok Taraflı Projeler ‘Yenilik Transferi’nin amacı daha önceki Leonardo da Vinci Projelerinden, veya diğer yenilikçi projelerden yenilikçi içerik veya sonuçların ulusal, yerel, bölgesel veya sektörel düzeyde kamu ve/veya özel mesleki eğitim sistemlerine adapte ve entegre edilmesi yoluyla Avrupa Mesleki Eğitim sisteminin kalitesini ve cazibesini artırmaktır. Yenilikçi eğitim içeriği veya sonuçlarının aktarılması süreci şunlardan oluşacaktır:
* Hedefli kullanıcı şartlarının tanımlanması ve analiz edilmesi
* Bu şartları yerine getirmek için yenilikçi içeriğin seçilmesi ve analiz edilmesi ve transferin fizibilitesinin analiz edilmesi
* Bunun Avrupa, ulusal, bölgesel, yerel ve/veya sektörel eğitim sistemlerinde ve uygulamalarında entegre edilmesi (veya onaylanması)
Bu şunları gerektirir:
* Hedefli kullanıcıların eğitim sistemlerine, kültürüne, ihtiyaçlarına ve şartlarına uyarlanması (ürünün güncellenmesi, vs.)
* Yeni sosyo-kültürel ve linguistik bağlamlara aktarılması Kamu veya özel eğitim yapılarında pilot uygulaması dahil yeni sektörlerde veya yeni hedef gruplarında kullanılması
Kimler Yararlanabilir ?
Ortaöğretim sonrası düzey dışında mesleki eğitimdekilerin tamamının yanı sıra bu tür eğitimi kolaylaştıran kurumlar ve kuruluşlar:
* Leonardo da Vinci sektörel programı tarafından kapsanan alanlarda öğrenim fırsatları sağlayan kurumlar veya kuruluşlar
* Stajyer, veli ve öğretmen birlikleri dahil mesleki eğitimde yer alanların birlikleri ve temsilcileri
* Ticaret odaları, diğer ticari organizasyonlar ve sektörel organizasyonlar dahil olmak üzere işletmeler, sosyal ortaklar ve çalışma hayatının diğer temsilcileri
* Hayatboyu Öğrenmenin tüm alanlarıyla ilgili rehberlik, danışmanlık ve enformasyon hizmetleri sağlayan kuruluşlar
* Yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde Hayatboyu Öğrenme mesleki eğitimin tüm yönleri ile ilgili sistemler ve politikalardan sorumlu kuruluşlar
* Hayatboyu Öğrenme konuları ile ilgili araştırma merkezleri ve organlar
* Yükseköğretim kurumları
* Kar amacı gütmeyen kuruluşlar, gönüllü kuruluşlar, Sivil Toplum Kuruluşları
2000-2006 yılları arasında yapılan ve ekseri gıda ile ilgili projeleri aşağıdaki linkten görebilirsiniz.
http://ec.europa.eu/education/programmes/leonardo/new/leonardo2/products/action_prod_fr_2000.cfm?Annee=All
program ülkemizde DPT'ye bağlı bir kurum olan Türk Ulusal Ajansı tarafından yürütülmektedir. ajans aynı zamanda erasmus, comenius ve gençlik gibi diğer eğitim ve gençlik programlarında yürütmektedir. detaylı bilgiye www.ua.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

LinkBack URL
About LinkBacks
Paylaş

Alıntı

Bookmarks