Merhabalar,
İşletmemde (Otel) Legionella analizi yaptırmak istiyorum ancak hangi yönetmelik ya da tebliğe uyacağımı bilmiyorum. Kaç adet numune almak gerekli? Bilgilerini paylaşırsanız sevinirim...
Merhabalar,
İşletmemde (Otel) Legionella analizi yaptırmak istiyorum ancak hangi yönetmelik ya da tebliğe uyacağımı bilmiyorum. Kaç adet numune almak gerekli? Bilgilerini paylaşırsanız sevinirim...
http://www.forumfood.org/zyr/indir.p...e9c10ee39b.doc
Bu işinizi görürmü bilemem ama yardımcı olur belki
http://www.derenkimya.com.tr/10-hj.asp
Genel su hijyeni için
------------------------------------------
Su Numunesi alımı
Legionella analizi için su numunesi alma:
A) Sıcak Su Tanklarından Su numunesi Alınması;
a) Tahliye musluğu açıldığında hemen 1L su doldurulur ve üzerindeki etikete su tankının adı ile birlikte “1.numune” ibaresi yazılır.
b) Su, 45 saniye kadar tahliye musluğundan tazyikli olarak akmaya bırakılır.
c) Aynı musluktan ikinci bir 1L’lik örnek daha alınır ve üzerine su tankının adı ile birlikte “2.numune” ibaresi yazılır.
d) Mümkünse numunelerin ölçülen ısı dereceleri veya tankın ısı göstergesinden okunan sıcaklık kaydedilmelidir.
B) Lavabo Musluklarından ve Duş Başlıklarından Su Numunesi Alınması;
Musluk açılarak 1L su numune şişesine doldurulmalı, numune bilgileri şişenin üzerine yazılmalıdır
C) Air-conditioning Soğutma Kulesinden Su Numunesi Alınması;
Soğutma kulesi içinden su numunesi alınması bina teknik servis elemanının yardımı ile sağlanmalıdır. Birden fazla soğutma kulesi olan binalarda her kuleden ayrı ayrı örnekleme yapılmalı ve siselerin üzerindeki etiketlere kulelerin adları veya numaraları kaydedilmelidir.
NUMUNELERIN TAŞINMASI
Numunelerin mümkün olan en kısa sürede laboratuvara ulaştırılması gerekmektedir. Numuneler, 5Co± 3Co ‘de buzdolabı veya buz akülü izoterm kaplarda ışıktan korunarak 6-8 saat içerisinde, saat 1600 ‘ya kadar Numune Kabul Birimine getirilmelidir. Numune alma ve analiz arasındaki süre 12 saati geçmemelidir. Taşıma süresi 8 saatten uzun ise kabın ısı kontrolü yapılmalıdır.Numuneler kesinlikle dondurulmamalıdır.
Legionella analizi için alınan su numuneleri ise 24 saat içerisinde laboratuvara ulaştırılmalıdır.
teşekkürler, ilk link işime yaradı...
Bookmarks