: Makarna Üretimi : Ppt : .......
Tanımı
Makarna durum buğdayından elde edilen irmiğin su ve bazı zenginleştirici maddeler ile karıştırılması ve istenilen biçimler verilip kurutulması suretiyle elde edilen yarı hazır gıda maddesidir.
Tarihçe
- M.Ö. 1700 yıllarında Çin de kullanıldığı tahmin edilen makarnanın 1292 yılında Marco Polo tarafından, bugün makarnanın anavatanı sayılan İtalya ya getirildiği sanılmaktadır.
- İtalya da hızla gelişen makarna üretimi kısa zamanda diğer Avrupa ülkelerine yayılmıştır.
- A.B.D.ye göç eden İtalyanlar (1789), beraberinde makarnayı da götürmüşler, böylece A.B.D. de makarna ile tanışmıştır.
- Her ne kadar akla ilk gelen ülke İtalya olsa da makarnanın ilk olarak Çinliler tarafından keşfedildiği söylenmektedir.
- Sonuçta makarna birçok medeniyette kullanılmış ve farklı şekillerde üretilmiştir.
- Makarna önceleri ev yapımı olduğundan üretimi sınırlıydı.
- 18.yy’da makarna üretiminde kullanılabilecek makinaların geliştirilmesi ile birlikte fabrikalarda üretilmeye başlandı.
- Teknolojinin gelişmesi, yeni metodların kullanılması ile ucuz ve bol üretim olanakları yakalayan makarna sektörü tüketimin artışıyla da makarna üretimini arttırmıştır.
- Türkiye’de makarna üretimi sanayi olarak Türkiye’ de 1922 yılında başlamıştır.
- İlk makarna tesisi İzmir - Bayraklı’ da kurulmuş olup, Türkiye’ de üretim 1950’lere kadar küçük kapasiteli tesislerde yapılmıştır.
- 1960 yılından sonra makarna fabrikası sayısı ve üretim kapasitesinde artışlar olmuştur.
:
|
|
|||||
|
|||||
|
|
|||||

LinkBack URL
About LinkBacks

Paylaş