MEYVELERİN ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ VE ÜRETİM AKIŞ ŞEMALARI& KURU ÜZÜM ÜRETİM AKIŞ ŞEMASI &Hammadde
Depolama
Fümigasyon
Depolama
Yıkama
Kükürtleme
Kalburlama
Masa seçme
Kutulama/ambalajlama
Stok/ fümigasyon
Sevkıyat
& KURU ÜZÜM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ &
Güneşte kurutulmuş üzümler işletmeye gelir depolanır işlem sırasına kadar saklanır. Üzümün nem derecesi: 12–18 “dir. Ürünlerimizde kükürtleme ve fümügasyon işlemi tedarikçilerimizde yapılmaktadır, yapılma şeklide: Üzümleri üzerine fümügant verilir ve daha sonra basınçlı su ile üzümlerin üzerindeki yabancı cisimler uzaklaştırılır ve tam olarak kurutulmadan kükürtleme odasına alınır. Ürünlere 10 dk. Boyunca kükürt püskürtülür ( 1,5 / 1 ton / kg. ) . Kükürtlemeden çıkartılan ürünler yüzeyindeki suyu uzaklaştırsın diye sirkülâsyonu olan yerde 2 – 4 saat bekletilir. Ürünler kuruduktan sonra seçme bandına alınıp boylarına ve masalarda kalitelerine göre sınıflandırılır. Ayrılan üzümler 12,5 veya 14 kg veya müşterinin istemiş olduğu ölçülerde gıdaya uygun ambalajlamaları yapılır. Sevkıyata hazır hale gelir.
ÜRÜN BİLEŞENLERİ:
& KURUTULMUŞ ÜZÜM &
Kurutulmuş üzüm: % 99,98
Fumigant : % 0,01
Kükürt : % 0,01
& KURU İNCİR ÜRETİM AKIŞ ŞEMASI &
Hammadde
Depolama
Fümigasyon
Depolama
Yıkama
Kalburlama
Masa seçme
Kutulama/ambalajlama
Stok/ fümigasyon
Sevkıyat
& KURU İNCİR ÜRETİM TEKNOLOJİSİ &
İncirler tarlada 8 – 10 günlük bir kurutulma sonrası fabrikaya gelir Ürünlerimizde fümügasyon işlemi tedarikçilerimizde yapılmaktadır, yapılma şeklide: fumigasyon işlemi fumigasyon bölümünde ürünün üzerine belirli bir süre fumigant ( kimyasal madde ) verilir. Fumigasyon işlemine tabii tutulan kuru incirler eleme işlemine tabii tutulur. Eleme işleminde ürünün boyu önemlidir. Boylama değerleri sekil 1 de gösterilmektedir. Boylanan ürünler kalitesine göre ayrılıp yıkama işlemine geçilir.
Yıkama suyunda % 3 – 5 oranında tuz bulunmaktadır. Tuzlu su kullanılmasının amacı olaşabilecek mikrobiyolojik bozulmaları engellemektir. Daha sonrada kuru incirler hava almayacak şekilde poşetlenir ve kolilenip sevkıyata hazır hale gelir.
Boyut (Size) İstenen Tane/ Kg. Elek Delik Çapı
9 Numara 82–101 26 mm
8 Numara 72–81 28 mm
7 Numara 67–71 30 mm
6 Numara 62–66 32 mm
5 Numara 57–61 34 mm
4 Numara 52–56 36 mm
3 Numara 47–51 38 mm
2 Numara 42–46 40 mm
1 Numara 35–40 42 mm
( Şekil 1 )
ÜRÜN BİLEŞENLERİ:
& KURUTULMUŞ İNCİR &
Kurutulmuş incir: % 99,98
Fumigant : % 0,01
Tuz : % 0,01
& ERİK KURUSU ÜRETİM AKIŞ ŞEMASI &
Hammadde
Depolama
Yıkama
Kalburlama
Masa seçme
Kutulama/ambalajlama
Stok
Sevkıyat
& ERİK KURUSU ÜRETİM TEKNOLOJİSİ &
Güneşte kurutulmuş erikler fabrikaya gelir. İşleme süresine kadar depolanır ve ilk olarak üzerindeki yaprakları ayırmak için ayıklanır. Yabancı maddelerden ayrılmış olan erikler boylarına göre sınıflandırılır. Daha sonra 100 lt. suya 0,5 – 1,5 kg. NaOH eklenerek hazırlanan soğuk çözeltiye 10 – 15 saniye batırılıp çıkartılır. Bu işleme yıkama denir. Yıkama işlemi biten erikler tavlama işlemine tabii tutulur. Bu işlem sıcak suya ( 95 – 105 derece ) eriklerin batırılıp çıkartılmasıyla olur. Eriklerin dış yüzeyindeki suyu uzaklaştırmak için sirkülâsyonu iyi olan bir yerde 1 – 2 saat bekletilir. Nem derecesi % 24 – 25 değerine çıkmış erikler hava almayacak ve nem kaybetmeyecek şekilde ambalajlanır ve/veya kolilenir ve ürünümüz sevkıyata hazır hale gelir.
ÜRÜN BİLEŞENLERİ:
& ERİK KURUSU &
Kurutulmuş erik: % 99,99
NaOH: % 0,01
& KURU KAYISI ÜRETİM AKIŞ ŞEMASI &
Hammadde
Depolama
Yıkama
Tavlama
Masa seçme
Kutulama/ambalajlama
Stok
Sevkıyat
& KURU KAYISI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ &
Güneşte kurutulmuş kuru kayısılar fabrikaya gelir. İşleme süresine kadar depolanır ve ilk olarak üzerindeki yaprakları ayırmak için ayıklanır. Yabancı maddelerden ayrılmış olan kayısılar boylarına göre sınıflandırılır. Daha sonra 100 lt. Suya 0,5 – 1,5 kg. NaOH eklenerek hazırlanan soğuk çözeltiye 10 – 15 saniye batırılıp çıkartılır. Bu işleme yıkama denir. Yıkama işlemi biten kayısılar tavlama işlemine tabii tutulur. Bu işlem sıcak suya ( 95 – 105 derece ) kayısıların batırılıp çıkartılmasıyla olur. Kayısıların dış yüzeyindeki suyu uzaklaştırmak için sirkülâsyonu iyi olan bir yerde 1 – 2 saat bekletilir. Nem derecesi % 24 – 25 değerine çıkmış kayısılar kolilenir ve ürünümüz sevkıyata hazır hale gelir. 100 kg. taze kayısıdan yaklaşık 20 – 30 kg. kuru kayısı elde edilir. Kayısıların depolama ömrü; kayısıların nem düzeyi ve SO2 içeriğine bağlıdır. Kükürtlenip kurutulmuş kayısılarda esmerleşme ancak nem düzeyi % 20 nin üstüne çıkınca olmaktadır. Bu yüzden nem düzeyi % 15 de kalması istenir. Yada kayısıları 0 – 4 derecede % 55 – 60 bağıl nemde 1 yıl dan daha uzun bir süre saklayabiliriz.
ÜRÜN BİLEŞENLERİ:
& KURU KAYISI &
Kurutulmuş kayısı: % 99,9
NaOH: % 0,01

LinkBack URL
About LinkBacks
Paylaş

Alıntı

Bookmarks