Hücrelerdeki bütün biyolojik olayları yöneten ve genetik bilgileri taşıyarak bunların nesillere aktarılmasında önemli fonksiyonları bulunan ve taşıyon nükleik asitler(DNARNA)hücrelerde bir merkezi jenerator görevine sahiptir. Başlıca iki karekter taşımaktır
a)DNA(deoksiribonükleik asit) b)RNA(ribonükleik asit)
DNA yapısında 3 temel kompenent bulunmaktadır.
a)pürin(sitozin ve timin)ve primidin(adenin ve guanin)bazları
b)pentoz şekeri(2 deoksiD-riboz)
c)fosfot molekülü(fosforik asit)
*primidin veya pürin bazlarından birisiyle pentoz şekeri birleşerek nükleik asitlerimeydana getirir. nükleik asitlerde fosfat molekülü ile birleşerek nükleotidleri oluşturur.yanyana bulunan nükleoditler birbirine fosfodiester bağları ile birleşerek polunukleotid zincirini (polimer) oluşturur
Viral DNA
-bakteriyofaj DNA: bakterilere ait ve Dna karekterine genoma sahip olan fajla tek iplikçikler veye çift iplikçil sarmal morfolojiye sahiptir.
Prokaryotik RNA
-dna ayrı olarak hücre içinde çok önemli fonk. sahip olan diğer bir makro molekul rna dır. yapısında 3 kompanet bulunur
a)pirimidin (stozin ve urasil),pürin(adeninve guanin)
b)pentoz şekeri(D-riboz)
c)fosfor molekulu(h3po4)
Genetik Madde Aktarımı
MO. arası gerek inviva ,gerek invitra koşullarda gen veya genetik metaryal aktarımlar meydana gelmektedir .genetik aktarım 3 fazda gerçekleşir
1)transformayon
2)konjugasyon
3)transdiksuyon
1)taransformasyon:Bir MO kendisine DNA kompozisyonu yönünden yakın olan bir MO ait materyali içeren bir ortamda üretilirse belli bir sure sonra sıvı ortamdan uygun katı besiyerleri ekimler yapıldığında bazı konolilerin değişik morfolojide oldukları ve bunların üretildiği genetik materyalin olduğu MO kolonilerine benzediği gözlenir
2)konjugasyon: Bir bakteriye ait genetik madde aynı cins içinde bulunan veya aynı turden diğer Mo direk temas veya pillusları aracılığıyla transfer edilmesine konjugasyon adı verilir
3)transdiksiyon:genlerin bir bakteriden diğerine fajlar yardımı ile aktarılmasına transdüksiyon adı verilir G(-),G(+)bu tar gen aktarımlarına raslanır.
Mikroorganizmalarda Varyasyon
çevre şartlarının etkisi altında meydana gelen fenotipler oluşturmaktadır.MO oluşan bu değişikler variasyonolarak tanımlanmakta ve oluşan yeni karektere MO variant adı verilmektedir.Bu tur varyasyonlar modifikasyon vefenotipik varyosyanlarolarak adandırılır.nesillere aktarılmaz
Bazı değişiklerde genlerde meydana gelir nesillere aktarılır ve devamlı bir karekter kazanırböyle oluşan değişmelere mutasyon ve yeni karekterde görülen nesillerede mutant adı verilir.
DNA'dan bir baz çiftinin çıkarılması nokta mutasyon bir segmentin çıkarılması ise kromozamal mutasyon denir
biryerde yanlışlık yaptım ama bilmiyorum nerde acemilik ne kötü yaneden alkollü ve alkolsüz içeceklerde çıktı nasıl düzeltebilirim

LinkBack URL
About LinkBacks
neden alkollü ve alkolsüz içeceklerde çıktı nasıl düzeltebilirim
Paylaş

Alıntı
size sormayı düşünüyordum ben de neden "Alkollü ve Alkolsüz İçecekler" diye 

Bookmarks