: Corynebacterium glutamicum Fermantasyonu ile Monosodyum Glutamat Üretimi : Doc : Gıda Mühendisi Sinan COŞKUN
B. İÇİNDEKİLER
A. ÖZ
B. İÇİNDEKİLER
1. Corynebacterium glutamicum ve Mikrobiyolojik Özellikleri
2. Monosodyum glutamat - E621
2.1. Kaynağı ve Vücuttaki fonksiyonu
2.2. Bulunduğu yerler ve üretimi
2.3. MSG' nin yan etkileri
3. VERİLER
3.1. Corynebacterium glutamicum
3.1.1. Besiyeri İçeriği
3.2. E 621 MONOSODYUM GLUTAMAT
3.2.1. Tanım
4. SİTOKİYOMETRİK HESAPLAMALAR
4.1. Genel Reaksiyon
4.2. Verim Hesaplamaları
4.2.1. Biyokütle Verimi
4.2.2. Ürün Verimi
4.2.3. İndirgeme Derecesi
4.2.4. Max. Olası verim
5. KÜTLE DENKLİĞİ
5.1. Biyokütle
5.2. Ürün
6. ENERJİ DENKLİĞİ
7. FERMENTÖR TASARIMI
8. ISI TRANSFERİ
9. KÜTLE TRANSFERİ
10. KAYNAK
1. Corynebacterium glutamicum ve Mikrobiyolojik Özellikleri;
Corynebacterium Glutamicum , gram (+), patojenik olmayan, hızlı büyümesi ve toprak florasında bulunması ile biyoteknoloji için büyük önem taşımaktadır. Corynebacteria ailesi aerobik olmakla birlikte difteri ve tetanoz gibi gen formlarını da içermektedir. Ancak gerekli laboratuar koşulları sağlandığı zaman C.glutamicum’un herhangi bir patojenik özelliği bulunmamaktadır. Özellikle hayvan ve insan gıdalarında kullanılır.(2)
Organizmaların primer metabolitleri arasında en önemlileri amino asitlerdir. 1950’lerin sonlarına doğru Corynebacterium glutamicum’un bazı suşlarının doğal olarak önemli miktarlarda L- glutamat sentezlediğinin bulunmasının ardından amino asit üreticisi mikroorganizmaların taranması ve ıslah edilmesi çalışmaları büyük hız kazanmıştır. O zamandan beri amino asit salgılama yeteneğinde olan bir çok organizma belirlenmiş ve bu konu endüstriyel mikrobiyolojinin önemli bir konusu olmuştur. Dünya çapında 1.5x106 ton amino asit üretimi gerçekleşmektedir. Amino asitler tıpta, gıda endüstrisinde katkı maddesi olarak, kimya endüstrisinde başlatıcı maddeler olarak kullanılmaktadır. En önemli ticari amino asit lezzet arttırıcı olarak monosodyum glutamat (MSG) formunda kullanılan Glutamik asittir. Diğer iki önemli amino asit diyet içecekler ve yiyeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılan Aspartam’ın bileşenleri olan Aspartik asit ve Fenil alanindir. Bundan başka lisin, glutamin , arjinin, triptofan, treonin, izolösin ve histidin amino asitleri de ticari olarak mikrobiyolojik yolla üretilmektedir.Mikrobiyolojik üretim için Corynebacterium ve Brevibacterium türleri ile Escherichia coli en bilinen ticari türlerdir. Corynebacterium ve Brevibacterium türlerinde metabolizma nispeten basit olduğu için regülasyon sistemlerinin kolaylıkla değiştirilmesiyle, Enterobacteriaceae üyelerinde ise karmaşık rekombinant DNA tekniklerinin kullanımıyla verimli amino asit üreticileri elde edilebilmektedir. (4)
:
|
|
|||||
|
|||||
|
|
|||||

1Beğeni
LinkBack URL
About LinkBacks

Paylaş

Alıntı
ama malesef açamadım şifreyi girdikten sonra dosyası çıkıyor ama word sayfasını açmıyo yanlış parola diyor
TIRNAKLARIN OLMADIĞINI BENDE BİLİYORUM. ŞİFREYİ YAZIP AÇTIKTAN SONRA KLASÖR AÇILIYO ONDAN SONRA Kİ WORD DOSYASINA HATA VERİYO BEN Bİ DAHA DENİYCEM AÇABİLİRSEM YAZARIM SAĞOL 

HİÇBİRŞEY TESADÜF DEĞİLDİR.

Bookmarks